Proč oranžová nikdy nebude novou černou?

Včera jsem narazila na následující článek a říkala jsem si, že je to dobrá příležitost vysvětlit, proč oranžová nikdy nebude nová černá.

https://www.novinky.cz/zena/styl/clanek/oranzova-je-nova-cerna-naucime-vas-jak-ji-nosit-40293621

Oranžová je teplá barva. Vždy, za jakýchkoliv okolností a v jakémkoliv odstínu. 

Pokud do oranžové přidáte černou, vznikne tmavší oranžová. 

Pokud do ní přidáte bílou, vznikne světlejší oranžová. 

Pokud do ní přidáte šedou, vznikne tlumenější oranžová. 

Pokud do ní přidáte modrou, změní se okamžitě na teplou šedou a už to není oranžová. 

Nikdy nevytvoříte studený odstín oranžové. Oranžová je jediná barva, která nemá jak teplý, tak studený odstín a pro všechny studené typy je nevhodná. V barevnicích studených typů oranžovou nenajdete. 

Oranžová se zároveň pravidelně umísťuje na chvostu v žebříčcích oblíbenosti barev. Je to barva neformální, volnočasová. Toto je hlavní psychologický důvod, proč oranžová nikdy nemůže nahradit černou. Černá je seriózní, autoritativní barva, která je klasickou volbou pro korporátní prostředí. Pokud chcete ostatním ukázat, kdo je tady boss, oblečte si černý kostýmek. 

Jaké barvy se tedy mohou stát novou černou? Černá rozhodně není nejlepší neutrální barvou pro všechny. Pravdou je, že v našich končinách prokazuje drtivé většině lidí špatnou službu. Dobrá zpráva je, že lze nahradit velkou škálou vhodnějších neutrálních barev. To, které neutrály sluší nejlépe právě vám se dozvíte při barevném testu. Ze studených neutrálů bych zmínila šedou, antracit, námořnickou modrou, studenou hnědou, bílou či slonovou kost. Z teplých potom teplou hnědou, velbloudí, koňakovou, béžovou, krémovou, teplou námořnickou modrou či khaki. 

S čím oranžovou kombinovat? 

Oranžová bude vypadat dobře s jinými teplými barvami. Můžete vyzkoušet nejrůznější odstíny hnědé, khaki, teplé odstíny zelené barvy, ale také tyrkysovou či teplou fialovou. 

Na co si dát při kombinování oranžové barvy pozor? 

Na čistotu barvy. Pokud jste tlumené, vybírejte tlumené odstíny oranžové a kombinujte je zase s tlumenými teplými barvami vaší palety. Pokud jste jasné, vybírejte jasnější odstíny oranžové a kombinujte je opět s barvami z vaší palety. 

Jak nosit oranžovou, pokud jste studený typ?

Na větších plochách oranžovou nosit nedoporučuju. Pokud zvolíte oranžovou na doplňky, problém vznikne v tom, že celek nebude působit harmonicky, protože studené barvy budou zápasit o pozornost s teplou oranžovou. Oranžová ale není problém jako akcent ve vzoru. Letos jsem objevila tyto plavky: 

Přesto, že obsahují oranžově olemované květy, jako celek jsou studené, navíc v pro mě ideální modré barvě. Jak plavky vypadají v reálu, můžete posoudit zde.

Leave a Reply