Líčení jako nedílná součást stylového vzhledu : Rozhovor s brněnskou vizážistkou a fotografkou

Nedávno jsem měla na konzultaci Soňku Skerik. Soňka je brněnská fotografka a vizážistka. Soňka se samozřejmě zabývá také líčením a jelikož vhodně nalíčený obličej je nezbytnou součástí upraveného zevnějšku, rozhodla jsem se, že je na čase věnovat na blogu pozornost i tomuto tématu. Soňka byla velmi ochotná a poskytla mi následující rozhovor :

Soni, ty se věnuješ na profesionální úrovni focení, ale také líčení a vizážistice. Proč si myslíš, že je důležité, aby se ženy uměly správně nalíčit?

Nejenom vlasy jsou koruna krásy, jak praví staré pořekadlo, ale celá tvář. Obličej je to první, co při kontaktu s druhým člověkem zkoumáme a pro dospělou ženu je dobrá vizáž velmi důležitá. Já osobně nejsem zastánce silných makeupů a looku ala „omalovánka“ , ale mám ráda přirozenost. Důležitý je pro mě přirozený, odpočatý vzhled, maskování a korekce nedokonalostí. Ráda používám tělové odstíny v různých tmavostech, které mi pomáhají dobře korigovat to, co příroda úplně nenadělila.

Je nějaký problém, který se ve vizáži obličeje vyskytuje častěji než jiné? Například špatně upravené obočí atd.

Špatně upravené obočí je nejvíc viditelný a řekla bych že nejčastější problém. Mnohem více skrytým problémem je dehydratace pleti, která je viditelná až při bližším pohledu, a hlavně při pohmatu. Dehydratace pokožky není jen estetický problém, ale pro pleť problém zdravotní, kdy rychleji vznikají mimické a hlubší vrásky, pleť ochabuje, je citlivá a křehká.

Jaké dělají ženy při líčení nejčastější chyby? A je v naší společnosti nějaký hodně zakořeněný nešvar?

Ženy často neumí vybrat správný odstín makeupu, stejně tak typ, který je pro ně vhodný. Nejvíce viditelnou chybou je špatně upravené obočí, které každého praští do očí na první pohled. Většina žen také neumí linku a nesprávně používá bronzer.

Moje zákaznice velmi často chtějí co nejpřirozenější vzhled. Co bys jim z hlediska líčení poradila? Máš jim co nabídnout anebo je lepší, aby se nelíčily vůbec?

Naopak bych jim poradila se nalíčit zcela kompletně. Ale přirozeně. To znamená zcela sjednotit pleť, aby působila mladším a odpočatým dojmem. Zvýraznit obočí a opravit jeho nedokonalosti. Kdo chce, tak může použít oční stíny, ale pečlivě je rozstínovat. Důležité je také konturování obličeje, tvářenka, řasenka a místo rtěnky klidně balzám. Takto to zní poměrně obsáhle, ale denní líčení totoho typu by vám ráno nemělo zabrat víc jak 10 minut a potřebovat budete jen pár kvalitních produktů.

Co když k tobě přijde klientka, která má nějakou viditelnou vadu (například pokleslá víčka) a není si toho vědoma? Řekneš taktně pravdu a poradíš, jak daný problém líčením potlačit?

Řeknu taktně pravdu vždy. Klienky ke mně chodí se něco naučit, poradit se a čerpat mé zkušenosti. Mluvím nezaujatě, ale s empatií. Je důležité vady pojmenovat a naučit se je líčením korigovat.

Zohledňuješ při líčení i barevnost klientky? (Atˇ už si je své barevnosti vědoma anebo třeba jen z tvé strany pocitově.)

Ano vždy, ale z mé strany je toto určení pocitové. Nemám odborné znalosti jako ty.

Jaký máš jako profesionál názor na přírodní kosmetiku? Myslím zejména z úhlu pohledu barevné škály, pigmentace, stínování atd….

Mám ráda přírodní kosmetiku, protože se sama snažím o zdravý životní styl a stravování. Hodně důležité je rozlišovat různé názvosloví a certifikace. V současné době je hodně velký hit vegan nebo organická kosmetika. Není to jedno a to samé. Vegan produkty mají být netestované na zvířatech a na rostlinné bázi. Tzn. Můžete v takovém produktu klidně najít základ z ropy (a taky o kvalitě musíme tedy velmi pochybovat). Vegan produkty tedy zaslouží podrobné zkoumání v jejich složení. Organická kosmetika je taková, která je vyráběna z přírodních složek. Různé přírodní oleje, pigmenty a je zcela bez konzervantů, s použitím přírodních konzervantů anebo takových, které umožňuje druh certifikace, který produkt má. Takové produkty často obsahují jako barviva karmíny, ve složení včelí vosky atd a tady právě narážíme na to, že tyto produkty vegan nejsou (i když jsou netestované na zvířatech). Já osobně má z organickou kosmetikou zkušenost dobrou, ale zcela otevřeně řeknu, že není tak trvanlivá pro extrémní příležitosti jako je třeba svatba, ples, atd. Na denní líčení bych ji s klidem používala. Je potřeba také zmínit, že organická kosmetika je nadupaná výtažky z roslin a ty pro spoutu dnešních lidí mohou být alergizující. Já osobně třeba reaguju na exgrakt z růže a platí tady, že čím kvalitnější, dražší a přírodnější kosmetika, tím je moje reakce horší.

Tak s přírodní kosmetikou mám jako alergik bohužel podobnou negativní zkušenost. A poslední otázka :
Jakou kosmetikou líčíš svoje klientky ?

MAC používám, protože mají v Čr super zastoupení a podporu, je to profi high end kosmetika, je dobře snášená, super drží, složení není až tak šílené (i když silikony se tam samozřejmě najdou) a hlavně mají širokou škálu všech produktů a odstínů a to já jako profík potřebuju. V kufru mám ji jiné značky, stíny na nevěsty s oblibou používám třeba od Urban Decay, ale MAC pořád vede.

Díky za rozhovor Soni a za tvoje rady ve FB skupině!



Leave a Reply