Elegantní styl a proč jsou s ním takové peripetie

Než se dostanu k jádru dnešního článku, ráda bych napsala následující úvod. Poslední dobou jsem s mnohými z vás, které jste někdy prošly testem stylové osobnosti, vedla rozhovor o tom, proč vám to v praxi úplně nepomohlo. Když jsem vám naslouchala, došla jsem k závěru, že existuje hned několik nešvarů, které při interpretování a chápání testu hrozí :


1) Asi nejdůležitější informací je, že nejde o to, někam se zaškatulkovat. Spíše jde o to pochopit, co se mi z jednotlivých stylů líbí a co ne. Tyto informace vám mají pomoct nabrat správný směr, nikoliv hned a s matematickou přesností propočítat budoucí šatník.

2) Nejde o to, propočítávat kolik % z které stylové osobnosti do outfitu dostat, abyste byly uvěřitelné. Jde spíš o to vědomě podpořit svou intuici, ne ji naopak umlčet.

3) Nejde ani o to, vybrat si mezi styly jeden “hlavní”, který máte zastoupený nejvíc, s tím, že některé další styly ho doplňují. Jsou lidé, kteří mají výrazně zastoupenu jednu určitou osobnost, ale většina lidí má tento koktejl namíchaný i z jiných přísad. A existují i tací, kteří mají zhruba stejný počet křížků napříč všemi styly. Mají od všeho trochu ve stejné míře a je to tak v pořádku. Není potřeba na nich nic měnit. Jen jim pomoct pochopit, co konkrétního je z jednotlivých stylů přitahuje.

4) Některé styly (například klasický) jsou de facto neměnné, ale jiné podléhají módě a módním trendům. Pokud se tedy naučíte jejich verzi pro rok 2020 a té se budete zuby nehty držet, tak se vám může stát, že v roce 2030 se vám naučené úplně ztratí z obchodů…Důležité je pochopit princip, na kterém daný styl funguje a vnímat outfit jako celek a s odstupem. Pitvání na detaily způsobí to, že se v tom ztratíte.

5) Mnoho outfitů je už samo o sobě kombinací hned několika stylových prvků a nevlezou se do škatulky. Ani vy se neškatulkujte. Dejte na svou intuici a neochuzujte se o možnosti jen proto, že nejsou stylově ” čisté” z obavy, že byste nebyla sama sebou. Opět platí, vraťte se od detailu k celku.

No a abychom si v tom udělaly tak trochu pořádek, začneme dnes elegantním stylem. On je tak trochu jako žena pana Colomba. Všichni tuší, že existuje, ale nikdo neví, jak vlastně vypadá a co je jeho podstatou. Jenom si tak nějak myslíme, že je náš nedosažitelný ideál, který by nám měl dodat požadovaný šmrnc a grácii….

Elegantní styl je uvolněnější než klasický a upravenější, než ležérní. Je pohodlnější, než dramatický styl a jednodušší než styl ženský. Je to styl moderní, propracovaný, svěží, sofistikovaný a může být v dobré slova smyslu minimalistický. Nějaký ten bodík najdeme u elegantního stylu zaškrtnutý snad v každém stylovém testu. A ono je to logické, skoro každý v něm může najít užitek. Pokud máte výrazně ležérní osobnost a potřebujete chodit na oficiální příležitosti, bude pro vás elegantní styl stravitelnější než klasika (už jenom proto, že je pohodlnější) . Pokud máte rády hezké oblečení a móda je vaše vášeň bude elegantní styl přijatelnější variantou do běžného života, než čistě ženský, či dramatický styl. Pokud se ráda oblékáte sexy a máte už jistý věk, pak elegantní styl vám dodá pocit atraktivity a zároveň zajistí, že budete vypadat přiměřeně.

Ale dost slov, kde čerpat inspiraci? Elegantní styl vždy uměly dobře uchopit královské rodiny. Spadá sem stylově “lepší” oblečení a typické jsou pro tento styl světlé barvy, konkrétně světlé, mírně teplé neutrály. Mohou, ale nemusí být doplněny barevným akcentem.

Pokud sáhnete po některém typickém současném elegantním střihu, ale v jiném barevném provedení, může, ale nemusí to celkové vyznění změnit. Dobře si rozumí se zemitými, typicky ležérními barvami, repektive, barvy z tohoto spektra nemají dostatečnou sílu na to, aby celkové vyznění stylově posunuly.

Když ale sáhnete například po intenzivní červené, budete najedou působit více dramaticky a to i ve stejném střihovém provedení. U outfitu s bílými kalhotami tento dojem umocňují boty, které jsou typické pro dramatický styl. Jak jsem psala výše, některé outfity jsou mixem různých stylů a přesto vypadají harmonicky a promyšleně :

V současné době jsou populární i variace na minimalistiskou notu s rafinovaným detailem. Asymetrický cíp by sám o sobě ” spadal” pod kteativní styl, ale díky barvě a jinak jednoduchému střihu je celkové vyznění opět elegantní a sofistikované.

Poslední zhruba 3 roky jsme mohly pozorovat nástup kabátů s předimenzovanými límci a stažené páskem v pase. Pokud se vám líbí, tak jejich nabídka stále roste a už je seženete velmi snadno. Evidentně je to trend, který se ” ujal”.

Kate někdy přezdívají královna kabátů a časopis Vogue o některých jejích modelech píše jako o kabátovošatovém hybridu. Kate posouvá svoje kabáty blíže k ženskému stylu, jehož prvky jsou u ní patrné i v mnoha jiných modelech. Ráda nosí fit and flare siluetu a často si vybírá jemné pastelové barvy, typické pro ženský styl.

Elegantní styl je jedním ze stylů, který jednoznačně podléhá módním trendům. Pokud se vám “vaše” elegantní outfity zdají trochu nudné, může být zakopaný pes právě zde.

Leave a Reply