Co se z hlediska stylu změnilo v posledních 10 letech?

Nepředpokládám, že čtenářky mého blogu by byly otrokyněmi módních trendů. Určitě ne těch, které rychle vyplavou a za rok zase zmizí. To, že se snažíte o odpovědný přístup, založený na kvalitním a dobře kombinovatelném šatníku je jasné z našich diskuzí zde. Přesto není podle mě dobré úplně ignorovat zásadní změny, které se postupně projeví napříč všemi obchody. Pojďme si shrnout, co zásadního se změnilo v posledních 10 letech.

1) Silueta. Pas se posunul výše a kdo si může dovolit zakasat horní díl do spodního, ať zakasá. Zmizely bokové kalhoty i sukně posazené pod úroveň pasu. Zmizely pásky ležící na bocích.

2) Šířka nohavic. Slim střihy odcházejí do pozadí a nahrazují je široké nohavice, bootcut, rovné nohavice a stále se objevuje mom jeans a chino střih (populární u tepláků).

3) Střih sukně. Kolové a nabírané sukně a la 50 léta pomalu ustupují užším a splývavým střihům, což souvisí s nástupem vintage šatů. Stále se nosí midi a maxi délky, ale vrací se i minisukně.

4) Vedle sofistikovaného minimalismu se objevuje vintage shape. Vše, co je žensky zdobné, jemné a historizující.

5) Účesy. Pěšinka se češe uprostřed a nikoliv na boku, jak jsme byli dlouho zvyklí. V úpravě ofin se objevuje inspirace 70. léty, ale v trochu novém, kabátě, kladoucí důraz na přirozenost.

Určitě bychom našly i další příklady, můžete je s námi sdílet zde.

Leave a Reply