Jak rozpoznat barevnou teplotu?

V tomto článku naleznete pár užitečných tipů, které vám pomohou s rozlišováním barevné teploty . Většina lidí má s určením barevné teploty mnohem větší problém než s rozlišením tmavosti a čistoty. Důvodem je to, že jsme si zvykli dělit barvy na teplé a studené a jednotlivé odstíny nevnímáme. Ve skutečnosti má každá barva (kromě oranžové) svoje teplé a studené odstíny a naučit se je rozeznávat je velice užitečná věc. Špatný odhad barevné teploty je velmi častým důvodem nevhodné barvy vlasů či líčení, pod jejichž vlivem můžete vypadat zbytečně starší, strhaně, nemocně a nebo usedle a tetkovitě. Nevhodná barevná teplota je také častým důvodem toho, proč se nám nový kousek oblečení k ničemu co máme doma nehodí a nakonec smutně vísí ve skříni. Pojďme se tedy podívat na to, jak máme zažité barevnou teplotu vnímat a na to, jak barevnou teplotu vnímá barevná typologie. 

Ze školy jsme si zvykli dělit jednotlivé barvy na teplé a studené. Tímto způsobem můžeme rozdělit barevný kruh na teplou a studenou polovinu. Podle tohoto dělení je horní/pravá část kruhu považována za teplou a spodní/levá naopak za studenou. Pro zajímavost: Někdy je toto dělení přirovnávané k pocitu, jaký v nás barvy vyvolávají, když je vidíme v přírodě: Žlutou si spojíme se sluncem a pocitem tepla. Modrou naopak s chladivou vodou atd.

Barevná typologie naproti tomu rozlišuje teplé a studené odstíny jednotlivých barev. Začneme celosvětově nejoblíbenější barvou.

Modrá

Teplé odstíny modré barvy jsou ty, které v sobě mají přimíchaný větší, nebo menší podíl žluté. Obvykle je nazýváme tyrkysové. Studené odstíny jsou ty, které v sobě nemají přimíchanou žlutou, ale mohou v sobě mít přimíchanou některou z neutrálních barev (šedou, černou, bílou).

Modrá barva, teplé odstíny:  Modrá barva, studené odstíny:

Pro zajímavost : Pokud je vaše barevnost studená, nemusíte se teplejších odstínů modré vůbec obávat, za předpokladu, že dodržíte vaši individuální tmavost a čistotu. Modrá je totiž barva se studeným základem. Tyrkysová se tedy stále nachází ve studené části barevného kola (mezi studenou modrou a modrozelenou).

Pokud je vaše barevnost teplá, jsou právě tyrkysové odstíny „vaší modrou“. Vyhněte se všem studeným odstínům modré barvy a při výběru nového kousku do vašeho šatníku nezapomněte zohlednit vaši individuální tmavost a čistotu barvy.

Červená

Teplý odstín červené připomíná zralá rajčata. Studený odstín si naopak můžeme představit jako maliny, případně zralý meloun. 

Žlutá

Teplý odstín žluté barvy si můžeme představit jako zralé banány. Studený odstín naopak jako citron. Studený odstín žluté barvy získáme přimícháním bílé. 

Zelená

Teplý odstín zelené barvy si můžeme představit jako hrášky.  Studený odstín zelené barvy vzniká přidáním většího podílu modré . V češtině během posledních pár let zdomácněl výraz teal. Překládán bývá nejčastěji jako modrozelená a jedná se o pomerně široký pojem, protože teal se může více podobat jak modré, tak zelené barvě. V angličtině se také často setkávám s výrazem marine green, který se používá jako označení právě pro studenou zelenou. Na své poslední dovolené jsem při pohledu z dubrovnických hradeb pochopila proč. Je to přesně ta barva moře, kde už není mělčina, ale ani úplná hloubka. Pokud máte nápad jak tento název trefně přeložit do češtiny, ráda se inspiruju v komentářích :-).

Růžová

Studený odstín růžové barvy připomíná fuchsie a někdy ho přímo nazýváme fuchsiovou. Teplý odstín růžové barvy si můžeme představit jako barvu žvýkačky. 

Fialová

Studený odstín fialové barvy připomíná fialky. Teplý odstín fialové barvy nazýváme purpurovou. Možná si vzpomente, jak jste ve škole přidávali do modré barvy červenou a ta se postupně měnila až se víc a víc podobala červené. A to je přesně ono. Ve Studené fialové převládá modrá, v teplé fialové převládá červená.

Leave a Reply