Základní pojmy barevné typologie

        Pokud jste se někdy zajímali nebo teprve začínáte zajímat o barevnou typologii, určitě jste narazili na celou řadu odborných pojmů. Pojďme se spolu dnes podívat na ty úplně základní. Každá barva má 3 vlastnosti, které v roce 1905 definoval Albert Munsell.  Je to barevná čistota (zářivost barvy), teplota a tmavost. 

Barevná čistota

Mění se tím, že do základní barvy přimícháváme další barvu. Nejčastěji se jedná o šedou, černou, bílou a hnědou, ale může se jednat i o kombinaci těchto barev. Čím více barvy jiné barvy do základu přidáme, tím je výsledek tlumenější.

Barvu, do které není přimíchána žádná jiná barva vnímáme jako jasnou, zářivou, výraznou, základní. 

Pokud přimícháme šedou ztrácí se jas a vzniká kouřový dojem. Barvu vnímáme jako jemnou či tlumenou: 

Pokud přimícháme černou výsledná barva bude také tlumená, zároveň ji ale vnímáme jako tmavou či hlubokou. 

Pokud přimícháme bílou, výsledná barva bude světlá, pastelová. Některým lidem pomáhá představit si, že je to jako byste do barvy přilili mléko. 

Zajímavým případem jsou barvy, do kterých jsme přidali hnědou. Výsledný dojem působí tak, jako byste barvu vzali a trochu ogrilovali či opekli na rožni.

              Barevná teplota


Každá barva (kromě oranžové), má svoje teplejší a studenější odstíny. Teplý odstín vniká přimícháním žluté. Studený odstín přimícháním modré. 

              Teplé odstíny:                                             Studené odstíny : 

Barevná tmavost

Je to jednoduše to, jak moc je barva světlá či tmavá na stupnici od jedné do 10 (1= černá, 10=bílá). Pokud si nejste jisté, představte si, jak by daná barva vypadala na černobílé fotografii. Na přiložené fotografii má moje šála tmavost 5, můj kabát v pravém rohu tmavost 2, moje plet má tmavost 9 , vlasy tmavost 9 a oči tmavost 5 až 6.  

    Proč je důležité rozumět těmto pojmům? Protože i vaše tvář má tyto vlastnosti. I vaše tvář má určitý poměr teplých/studených, světlých/tmavých pigmentů. I vaše tvář je do jisté míry zářivá či jemná.  Pokud tyto vlastnosti zopakujete při výběru oblečení, líčení a doplňků, budete vypadat skvěle. 

2 thoughts on “Základní pojmy barevné typologie

  1. Čtu všechny tvoje moc zajímavé příspěvky (doufám, že nevadí tykání) a přestože se v poslední době o barvy hodně zajímám, tvoje články jsou asi nejsrozumitelnější, které jsem četla. Asi jsem to konečně pochopila. Ale nevím jestli jsi se nespletla, tvoje plet nemůže mít tmavost 2 až 3?
    Moc díky a jdu pokračovat ve čtení. Myslím, že se brzy k tobě objednám.
    Také sleduji Imogen, jenže je pro mě velký problém jazyková bariéra a překladač taky všechno nezvládne.

    1. Ahoj Broňo, jasně, že ne, díky za upozornění :-). Už jsem to opravila.
      Jinak Evropani mají tmavost pleti typicky 10,9,8 (a 8 bývá už často v létě po opálení).

Leave a Reply