Jak na nás působí růžová barva? Základy psychologie barev

Dnešní příspěvek je věnován růžové barvě, která je horkým trendem letošního roku a jejíž popularitu ještě znásobil kasovní trhák Barbie. V takovém případě se člověk snadno sveze na vlně nadšení a koupí si nový růžový kousek. Abyste při jeho výběru neudělali chybu, sepsala jsem pro vás soubor praktických tipů, vycházejících z principů barevné typologie.

Nejdříve se krátce podíváme na psychologii barev. Růžová je v naší společnosti považována za barvu romantickou, ženskou a hravou. Je považována za barvu lásky a lidé, kteří ji nosí jsou vnímáni jako přátelští a přístupní. Je ale velký rozdíl mezi vnímáním jejích jednotlivých odstínů.

Jasně růžová

Barva pozitivní, zrušující, teatrální, přitahující pozornost. Může být viděna také jako barva hravá, tropická, divoká, plná života, stimulující pozornost, ale také křiklavá a nevkusná.

Starorůžová

Barva jemná, příjemná, decentní, něžná, ženská, působící klidně až nostalgicky. Často ji najdeme ve vintage stylu.

Světle růžová

Romantická, jemná, sladká, delikátní. Je to barva, která působí nevinně, křehce, mladistvě, příliš sladce a sentimentálně.

Při výběru nového kousku do šatníku je důležité, aby vám jeho odstín slušel. Pokud se bojíte, abyste nepůsobila příliš sladce, či infantilně, vybírejte sofistikovanější střihy. Problém většinou netkví v barvě samotné, ale v celkovém stylu daného kusu. Zkrátka, není růžová, jako růžová, o čemž se můžete přesvědčit na následujících příkladech :

V kombinaci s elegantním stylem působí i světle růžová barva sofistikovaně.
Volány, krajka a nabírání vytvoří v růžovém podání romantický dojem.
Starorůžová je decentní a rozumí si s vintage stylem.
Hluboké výstřihy, rozparky a mini délka v kombinaci s jasnou růžovou vytvoří velmi nápadný, až křiklavý vzhled.

Máte v šatníku nějaký růžový kousek?

 

Leave a Reply