Vyznáte se ve střizích sukní?

Před pár měsíci jsem si uvědomila, že již definitivně patřím mezi lidi, kteří milují pořádek a čistotu a nesnáší špínu a chaos. Nedá se nic dělat, mladická free nátura je nadobro pryč. Když mám kolem sebe chaos, nemůžu myslet, natož se soustředit. Asi se ptáte, jakou má tento objev souvislost s dnešním článkem. Naprosto prozaickou. Na těchto stránkách se mimo jiné snažíme budovat smysluplný, funkční, udržitelný a stylový šatník. Tuto snahu ale poměrně často hatí množství barev, stylů a střihů, které se na nás chaoticky valí z e-shopů i kamenných obchodů. Pokud budete umět rozlišit základní typy střihů a vyhodnotit jejich vhodnost pro váš typ postavy, úspěšnost nákupů se rázem zvýší. Bez základů totiž není dům a šatník budovaný metodou pokus-omyl nikdy nebude vašim TOP šatníkem. A navíc při jeho budování ztratíte nemalé množství peněz utracených za zboží, které obratem pošlete do second handu.

  • A line: A linie, neboli “áčko”. Je to střih, který se od pasu dolů mírně rozšiřuje. Bývá považována za zlatou volbu a sázku na jistotu zejména pro všechny ženy s problematickými partiemi od pasu dolů. Ale pozor, ani zde nic neplatí na 100%. Například tuhý a trčící materiál (viz černá kožená sukně z ukázek níže) umí napáchat více škody, nežli užitku.
  • Bias cut: Starý Hollywood, nebo mořská panna – to jsou nejčastější výrazy, kterými se v češtině setkáme při pojmenování následujícího střihu sukně. Bias cut obepíná nízké boky, těsně pod nimi se zužuje a pak zase mírně rozšiřuje. Typicky se používá jako střih pro saténové šaty a sukně, ale nejen pro ně. Tento střih je problematický pro všechny ženy, které bojují se saddle bag (= tukovými polštářky na zadní straně spodních stehen), právě proto, že tuto partii zvýrazní a tím opticky rozšíří.
  • Hip pleat: Střih připomínající skotskou tradiční módu – zejména v tradičních zemitých barvách v kombinaci se silnějšími materiály. Jedná se o střih, který až do oblasti nízkých boků vždy přiléhá a od nich se směrem dolů rozšiřuje pomocí skladů. Je to střih, který pomůže zamaskovat případné nedokonalosti v oblasti boků (viz saddle bag) a jde tedy o střih, který lichotí i postavám s širšími boky a může být alternativou k A siluetě. V současnosti není v nabídce obchodů příliš často k vidění, protože mezi módními trendy stále kralují plisované sukně v midi délce a o slovo se letos hlásí i sukně saténové. Nicméně móda se mění, proto považuji za užitečné i tento střih znát. Vidět ho občas můžeme například na Kate Middleton.
  • Box pleated: Box pleated střih je na první pohled dost podobný hip pleated střihu. Rozdíl spočívá v tom, že u box pleated střihu sklady začínají již od pasu. Taková sukně je tedy bohatá a nabíraná po celé své délce, což přidává opticky objem. V angličtině nalezneme například rčení “round adds pounds”, což bych přeložila tak, že cokoliv oblého, nabíraného, či nařaseného přidává optické kilogramy navíc. Tento střih je problematický jak pro postavy typu hrušky, či přesýpacích hodin (obzvlášť ve větších velikostech), tak pro všechny postavy postrádající výrazný pas (H, O, případně V). Problematický je tento střih zejména v kombinaci se silnými, trčícími materiály. Takové sukně jsou jako dělané pro postavy typu I (= modelkovská postava). Výjimku tvoří populární plisované sukně, které splývají a jsou tvořeny malými sklady.

PS: Nakonec ještě dodám, že pokud jsou mezi mými čtenářkami ženy, které odmítají řešit, zda je pro ně daný střih lichotivý, či nikoliv, je to tak v pořádku. Každý má právo, přistoupit ke svému zevnějšku po svém a v takovém případě berte tyto řádky jako stručný přehled jednotlivých střihů a dál se netrapte. Ze zkušenosti nicméně vím, že velké množství žen vhodnost střihů vzhledem ke své postavě řeší, proto přidávám do článků i tyto tipy. Sama jsem zastánkyně zlaté střední cesty. Níže přikládám dvě ukázky A-line střihu. Plisovanou sukni ukončenou do pevného pasu (bez nabírání do gumy) a splývavou maxi sukni.

Leave a Reply