Psychologie barev – bílá

Dnešní článek věnuji bílé barvě. Současně je díky ilustrativním fotografiím i tak trochu vzpomínkou na letošní léto. Bílá barva bývá většinou řazena mezi neutrály, nicméně najdou se i autoři, kteří ji nazývají barevným neutrálem. Tento rozpor je dán do značné míry tím, že bílá je barvou, ze které sálá jistá aktivita a život.

Jedná se o barvu světlou a jasnou. V západní kultuře je považována za barvu pravdy, čistoty, za barvu slavnostní, ale současně i za barvu hygienickou, spojovanou s nemocničním personálem (i když tyto standarty se posledních letech posunuly). Zajímavostí je, že některé zdroje uvádí jako negativní psychologický dopad bílé dojem, že její nositel/ka je lenivá a bojí se, aby se neušpinil/a.

Z praktického hlediska odrazují ženy od nošení bílé barvy především zvýšené nároky na čištění světlých oděvů. Například bílý/krémový zimní kabát se velmi rychle ušpiní, což znamená zvýšené náklady za čistírnu. Některé ženy se pak obávají toho, že jim bílá přidá opticky hned několik kilogramů navíc.

Já si ale přesto myslím, že existuje několik důvodů, proč jí dát šanci. Je to výborná varianta pro světlou a studenou barevnost (světlovláskám s teplou barevností bude slušet krémová a smetanová). Světlé barvy vás omladí a budete díky nim vypadat svěže. Je to též barva, která nikdy nevyjde z módy a bývá vedle krémové často využívána pro návrhářskou tvorbu nadčasových, minimalistických modelů. Vystoupíte z davu, jelikož na bílou si každý netroufne. A v neposlední řadě může bílá sloužit jako perfektní partner tmavým barvám pro vytvoření vysokého kontrastu.

Nosíte bílou barvu a nebo se jí raději vyhýbáte?

Leave a Reply