Vínová: Jak vybrat správný odstín?

Vínovou barvu jsem měla poměrně dlouho na zakázaném listu, řekla bych mnohem dříve, než jsem se začala barevnou typologií zabývat. Důvod byl zřejmý, nerozeznávala jsem barevnou teplotu a intuitivně jsem cítila, že teplé odstíny vínové nejsou pro mě to pravé ořechové. Vínová má ale i mezi těmi, kdo se typologií zabývají neoprávněnou nálepku barvy určené pro teplé typy. A proto jsem se rozhodla napsat pro vás tento článek.

Pokud máte studenou barevnost, je potřeba naučit se rozeznávat barevnou teplotu vínové barvy. Studené odstíny v sobě mají kapku modré a teplé odstíny v sobě mají kapku hnědé barvy. Kdybychom to s těmito kapkami trochu přehnaly, stala by se nám z vínové tmavě fialová a rezavá, stejně jako v následující ukázce :

zdroj : Zalando.cz

A jak by odstíny vínové vypadaly, kdyby v nich byla opravdu jen pomyslná kapka?

Studená varianta :

Zalando.cz

Teplá varianta (kvůli nasvícení působí horní část topu studeněji než na fotce s modelkou) :

Zdroj: Zalando.cz

Jak vypadá studený odstín vínové na studeném typu?

Výhodu vínové vidím v tom, že není tak tmavá a těžká jako třeba tmavě modrá, a zároveň je to barva pro dospělou ženu. Pokud jste světlý typ, je to varianta, jak vypadat seriózně bez negativního dopadu, který má například černá barva.

A protože ráda bořím zažité představy o tom, co se pro daný typ hodí a nehodí, začlenila jsem do dalšího outfitu i černou barvu v podobě lodiček a vzorovaných silonek. Líbí se mi, že vínový top vše logicky spojí a nevytváří nežádoucí tmavostní kontrast. Celková tmavost outfitu je o něco vyšší než můj ideál, ale stále se pohybujeme v rámci barevnice.

Pokud jste teplý typ, nemusíte se bát ani studenějších odstínů vínové. Funguje to podobně jako s modrou barvou, kdy všechny její odstíny sluší i studeným typům. Jen se v případě vínové barvy karty obrátily.

Pár technických poznámek na konec :

  1. Barvy na fotkách klamou. Možná jste si všimli toho, že ten stejný svetr (s límečkem) vypadá na fotce z e-shopu podstatně studeněji než na mé fotografii. Důvodem je to, že jsme fotili pod stromy a ve stínu, kdežto na fotografii z e-shopu je svetr nasvícený. I s profesionálním fotoaparátem tedy výsledek ovlivnily světelné podmínky. Mohla jsem fotografii upravit ve photoshopu, ale mně se nechtělo. Připadala mi kouzelně podzimní tak, jak byla nafocena. U fotografií outfitů je potřeba počítat s tím, že barvy nebudou vždy 100% věrné, stát se to může.
  2. Jak už jsem psala výše, vínová je barva pro dospělou ženu. Zaslouží si tedy i dospělejší líčení, zejména rtěnku. V obou případech jsem použila stejný odstín, nicméně na fotografiích pod stromy působí oproti skutečnosti tepleji (jde do hněda). Pokud jste teplý typ, můžete sáhnout právě po sytých, do hněda jdoucích odstínech, studeným typům budou slušet syté, růžovofialové odstíny.
  3. Možná si říkáte, zda je tedy vůbec k něčemu dobré samy sebe fotit, když fotoaparáty/mobily barvy zkreslují postavu deformují. Moje zkušenost je taková, že i přesto vám fotografie určitou rámcovou představu dají a jsou užitečné. Kdybych na sobě měla teplý, pro mě nevhodný odstín vínové barvy, jsem si jistá, že by se to na fotografii projevilo jistou usedlostí a tetkovitým dojmem.
  4. Přestože fotografie nemusí zachycovat barvy 100% věrně, snažím se vám díky nim poslat jistou zprávu. Jejich smyslem není ukázat vám, co mám všechno v šatníku, ale něco vás naučit. Například to, že práce s vlastní barevností neznamená nutně omezování se a okleštěné možnosti. Toto byl starý přístup, který patří do typologické historie. Moderní typologie nezakazuje, ale ukazuje jak na to.
  5. V článcích se snažím předat vám maximum, které na dálku předat jde. Nejlepší pomůckou zůstává širokospektrální barevnice. I bez ní si ale můžete při nákupu vzpomenout na poučku o kapce modré/hnědé do barevného základu, a vybírat díky tomu barvy efektivněji.

Leave a Reply