Jak nosit klasické sako, aby outfit nepůsobil nudně a usedle?

Dnešní článek naváže na sérii článků o basic bitch, ve kterých jsem upozorňovala na současný vývoj trendů v oblasti sak. Možná doma ale máte sako klasického střihu, ve vhodné barevnosti a nevíte, co si s ním počít. Tohle je mimochodem velmi častý dotaz. Podlehly jste a koupily jste si klasický kus a ne a ne ho nějak šikovně nakombinovat, aby výsledek nevyvolával dojem usedlé paní sekretářky. Snad se vám budou hodit následující tipy.

  1. Barvy oživují, rozjasňují tvář a mohou ovlivnit celkové vyznění outfitu. Výrazné barvy jako například červená či růžová umí posunout klasický střih až do dramatické roviny. Na následujících fotografiích mám výrazné, růžové sako. Určitě to není kousek, který bych zvolila na pracovní jednání, o to lépe se ale bude kombinovat pro volnočasové aktivity. Růžová je pozitivní, aktivní barva a já jsem zvolila (pro mě) nesmrtelnou kombinaci s pokojnou šedou.

Drobnosti, které je dobré si uvědomit: výběr bot posune celkové vyznění elegantním, nebo volnočasovým směrem. Pokud máte rády roláky, udělají vám na začátku podzimu dobrou službu, nemusíte přidávat šálu.

Jarka také zapojila barvy, ale protože má sako v neutrálních barvách, kombinovala ho s rolákem v teplém růžovém odstínu. Takže se vlastně jedná o stejný trik.

2.Pokud vás na barvy zrovna neužije, můžete zkusit trendy kombinaci s mikinou. Klasické sako odlehčí i vzorované kalhoty a můžete přitom zůstat u neutrálních barev.

Osobně jsem si kapuce moc neoblíbila, proto dávám přednost mikině s límcem, která jde výborně využít na volnočasové příležitosti a zároveň nepůsobí ryze sportovně.

Peťa zkusila podobnou stylizaci s mikinou s kapucí a vznikl hezký, volnočasový outfit. Tímto způsobem můžete zkusit nakombinovat to, co už doma máte a možná vás výsledek pozitivně překvapí.

Pokud preferujete elegantnější vyznění, zkuste třeba kvalitní, nadčasový, kašmírový svetr. Pokud má navíc měkký výstřih dodávající ženskost, může tento detail snížit formální vyznění outfitu. A nebo naopak, až si budete příště vybírat nadčasový svetr, zkuste sáhnout po jiném výstřihu, než je klasické V. Klasické + klasické nám totiž nepomůže odlehčit celkový dojem.

A co udělat pro to, aby byl výsledek více svěží a lehký?

Bude to znít jako nošení dříví do lesa, ale barvy, barvy a zase barvy. Pokud jste světlý typ, budete v tmavých barvách vždy trochu utopené. Můžete zkusit porovnat, moje fotky v tmavě modrém saku (výše) a ve světle modrém saku (níže).

Pokud je váš barevný kontrast neutrál+1 a vyšší, pak budete vždy vypadat lépe v alespoň jedné barvě než celá v neutrálech. Pokud milujete neutrály, můžete sáhnout třeba právě po bleděmodré, nebo broskvové, zkrátka po nějaké pro vás slušivé barvě. Opět můžete porovnat moji fotku v šedém saku (výše) a v bleděmodrém (níže). Já osobně nenosím pouze ideální barvy, ale pokud toužíte po oné toliko hledané harmonii, pak ji najdete v blízkosti vašich ideálních barev a kontrastů.

A kdybych Vám měla dát radu na to, jak vybírat klasické sako, jaká by to byla?

Jednak záleží na tom, zda chcete mít pouze jedno sako, dvě a nebo čtyři saka. Mně osobně nevadí mít víc kousků, mám ráda variabilitu, ale na druhou stranu bych v budoucnu určitě nevolila čtyři saka v klasickém stylu. Raději bych šatník obohatila jedním specifickým trendy kouskem. Ostatně tmavomodré sako z tohoto článku je archaický nákup z doby, kdy jsem se neodbarvovala na blond a nechávám si ho víceméně pro případ, že by došlo na nějakou akci se specifickým dress codem. Světlemodré a růžové sako jsou moje oblíbené kusy, kdybych si ale měla vybrat pouze jeden, volila bych světlemodré. Důvodem je to, že si ho umím představit jak ve volném čase, tak na pracovním meetingu. Vidíte tedy, že záleží na třech věcech :


a) Kolik kousků podobného stylu chci/využiju.

b) Jaká barvy mně budou nejlépe sloužit.

c) V jakém prostředí a na jaké příležitosti chci danou věc nosit.

Proto není možné určit jeden jediný návod pro všechny. Žijeme různé životy, prožíváme různé situace a v neposlední řadě vypadáme jinak.

Zpět k barevným kombinacím, světle modrá + bílá + šedá je moje oblíbená kombinace pro světlé typy. Bílá spolehlivě oživí pasivní šedomodrou kombinaci.

A co vy, máte doma sako, které leží ve skříni ladem? Přidejte se k nám a zkuste ho nově nakombinovat. Na vaše modely se těšíme zde.

Leave a Reply