Je barevný typ během života neměnný?

V tomto článku bych chtěla uvést na pravou míru jeden z velmi častých mýtů, který ohledně určení barevného typu stále přetrvává. Je to tvrzení, že pokud si necháte určit barevný typ, je to informace na celý život. Vím, že by to byla skvělá reklama i lákadlo, ale ode mě toto tvrzení neuslyšíte. Není to totiž pravda. S tím, jak stárneme se postupně mění naše pletˇ, oči i vlasy. Vlasy šednou, pletˇ i oči ztrácí svůj jas a pokud máte teplé pigmenty, vytrácí se. Toto je přesně důvod, proč tmavovláskám v pokročilejším věku nefunguje obarvovat si vlasy na stejnou barvu, kterou měly ve 20 letech. Už to totiž není jejich přirozená barva vlasů. Pamatujte si, že vaše přirozená barva je vždy ta, kterou máte na hlavě tedˇ. Ne ta, kterou jste měli před 30 lety. Aby nedošlo k mýlce, vůbec vás nenabádám k tomu, abyste chodily šedivé (pokud samy nechcete a není to vaše volba). Vždy je ale potřeba barvu přizpůsobit tak, aby měla pokud možno stejné vlastnosti jako vaše současná přirozená barva vlasů. 

Pokud si budete barvit vlasy na stejný odstín, jaký jste měli ve 20 letech, bude na vás barva vypadat tvrdě a bude vás dělat starší. 

Pokud vaše vlasy obsahují více než 80% šedin, je to signál k tomu přejít do světlejší poloviny barevného spektra a vybrat odpovídající odstín blond barvy. 

Stejně to funguje i s oblečením. V určitém věku vypozorujete, že nejčistěší barvy vaší barevnice vám už nesedí, že už jsou moc výrazné. To je signál, že jste v přechodném období a brzo bude potřeba přejít na jemnější barevnici. Říkáte si, že je to vlastně jednoduché, že stačí vybírat barvy s větším podílem šedé a bude to fajn? Ne tak docela. Jako vždy záleží na tom, pod jaký barevný typ patříte. Pokud jste například studený a světlý typ, pak ano. Ale pokud jste třeba teplý a světlý typ, pak vám budou mnohem více slušet barvy, do kterých byla přidána hnědá a ne šedá. Nepřijdete totiž o všechny teplé pigmenty najednou. Vytrácí se postupně. Barvy, do kterých byla přimíchána trocha hnědé, jsou pořád ještě teplé, ale jsou zároveň tlumenější než jejich jasnější verze. 

Asi vás teď napadá, jak často se tedy barevnost mění? Přibližně se dá říct, že je to každých 10 až 15 let, i když jde samozřejmě o velmi individuální proces. A samozřejmě záleží na tom, jaký barevný typ jste. Pokud jste nějakým způsobem výrazný např.  jasný, teplý či tmavý typ, bude pro vás stárnutí z hlediska změny barevnosti mnohem významnější změnou než například pro ženu, která je už od mládí studený a tlumený typ. Bude tedy potřeba nechat se znovu otestovat? To záleží čistě na vás, i když já vám to samozřejmě vřele doporučuju. Během konzultace vám vysvětlím, co se bude s největší pravděpodobností s vašim barevným typem dít a s čím je potřeba do budoucna počítat. A pak uvidíte a rozhodnete se samy. V každém případě plánuju zavést pro klienty, kteří u mě na konzultaci už jednou byli zvýhodněnou cenu pro opětovné otestování. 

A na závěr nezapomeňte. Stárnutí je požehnání. Ne každý člověk na této planetě byl tak šťastný, že se dožil věku, kdy viděl přicházet na svět a postupně odrůstat svoje vlastní vnoučata. Věřím tomu, že žena může být hezká, upravená a sebevědomá v jakémkoliv věku. 

Leave a Reply