Jak poznat nízký tmavostní kontrast?

Znáte teorii, ale když vidíte například vzorované šaty, kterých se letos v létě vyrojilo požehnaně, tak najednou tápete, jestli jsou z hlediska kontrastů pro vás ty pravé? Jestli ano, tak super, čtěte dál. V tomto článku si ukážeme pár příkladů, které vám pomůžou lépe se zorientovat. 

Pro začátek jsem pro vás přichystala 3 koláže. Všechny 3 mají nízký tmavostní kontrast. 

Outfit vlevo má nízký tmavostní kontrast a celkově je světlý. Zároveň má vyšší barevný kontrast, který je tvořený analogickou kombinací modrá/fialová/růžová. 

Outfit uprostřed má nízký tmavostní kontrast a celkově je středně tmavý. Zároveň má nižší barevný kontrast tvořený neutrálem + jednou barvou. 

Outfit vpravo má nízký tmavostní kontrast a je celkově tmavý. Zároveň má nízký barevný kontrast. Je tvořený 2 neutrálními barvami, námořnickou modrou a černou. 

Při tvoření outfitu je potřeba pracovat s oběma kontrasty. Další příklady si ukážeme na vzorovaných šatech. 

Příklad č. 1

Tyto troje šaty mohou v klidu nosit i osoby s nízkým tmavostním kontrastem. Je sice pravda, že šaty vlevo obsahují ve vzoru malé množství tmavě modré a šaty uprostřed malé množství tmavě zelené barvy, ale tyto barvy tvoří pouze stopové množství vzoru. Mnohem důležitější je barva podkladu. Když přivřete oči a podíváte se na šaty rozmazaně, působí vzor vcelku jednolitě. Pokud vám vyhovují ostatní aspekty (barevná teplota vzoru, jeho tmavost a barevný kontrast), pak není třeba se mu bránit. Tuto taktiku můžete použít pokaždé, když si nebude jisté. 

Šaty se ale liší barevným kontrastem. Ty vlevo mají vysoký barevný kontrast tvořený triádou: modrá, žlutá, růžová (může nahradit červenou, protože červená je vlastně růžová s trochou bílé). Šaty uprostřed mají střední barevný kontrast: Jedná se o neutrál v podobě hnědé + zelená a žlutá. Šaty napravo mají nízký barevný kontrast: Jedná se o dva neutrály, hnědou a béžovou.

Příklad č. 2

Následující dvoje šaty mají střední tmavostní kontrast. I když přivřete oči, rozdíly v tmavosti jsou patrné. Rozdíl mezi nimi je opět v barevném kontrastu. Šaty nalevo jsou tvořeny různými odstíny růžové barvy a mají nízký barevný kontrast. Šaty napravo mají vysoký barevný kontrast, opět tvořený triádou modrá + žlutá (s vynecháním červené) 

Příklad č. 3

Na Závěr jsem si pro vás připravila dvoje šaty, které mají nízký barevný kontrast, tvořený dvěma neutrály. Vzhledem k tomu, že se jedná o černou a bílou, mají oboje dvoje zároveň vysoký tmavostní kontrast. Přesto každé z nich působí úplně jiným dojmem. Šaty napravo mají tak jemný vzorek, navíc zjemněný texturou dvojitého šifonové materiálu, že vůbec nepůsobí jako model s vysokým tmavostním kontrastem. Po odejmutí černého pásku si je dovedu představit i na jemnějších typech, než je například dramatická studená zima. Pokud opravdu chcete porušovat pravidla, pak toto možná není váš ideál, ale rozhodně je to lepší možnost, než kdybyste zvolily šaty nalevo. 

U vzorů platí snad ještě více než u čehokoliv jiného. Nepitvejte vzor na jednotlivé mini části. Vnímejte celek. 

Leave a Reply