Jak vybírat barvu slunečních brýlí?

Jaro se blíží, a proto bych v dnešním článku chtěla otevřít (podle mě radostné) téma výběru slunečních brýlí. Věnovat se budu výběru správné barvy. Sluneční brýle totiž nejsou jen jakousi ochranou pomůckou před slunečním zářením. Na konci dne jsou samozřejmě i módním doplňkem, a protože jich většinou nechceme hned celou sbírku, je potřeba vybírat je chytře, a to i po barevné stránce

Pokud patříte mezi teplé typy, troufám si říct, že máte velký výběr. Můžete zkusit třeba klasiku v podobě tmavě hnědých skel a obrouček.

Pokud jste světlý, teplý typ, nechcete příliš tmavé obroučky a zároveň se vám úplně světlé brýle nelíbí, můžete hledat řešení na půl cesty. Na následujícím obrázku koriguje celkovou tmavost brýlí rafinovaný vzor.

Pokud se vám líbí světlejší obroučky, můžete zkusit krémovou (vpravo). Studenější odstín můžeme najít třeba v barvě mléčné kávy (vlevo, klidně by je mohly mít studené, tlumené ženy).

Letos jsem zaznamenala i velké množství červených a tomatových obrouček, které – pokud se vám líbí – nejsou určitě špatnou volbou. Tomatová je pro teplé typy velmi dobře kombinovatelná, zejména v případě, že nosíte rtěnku.

Pokud jste studené a tmavé, pak jsou pro vás černé sluneční brýle naprostou klasikou :

Pokud jste studené a světlé, máte v posledních letech na výběr z nepřeberného množství světlých obrouček. Pokud se vám líbí, ok. Já se ale musím přiznat (a je to tentokrát pouze můj osobní názor) , že mi k srdci nepřirostly. Vadí mi, že skla stejně zůstávají oproti obroučkám tmavá (samozřejmě, jinak by sluneční brýle ztratily svoji primární funkci) a celkový výsledek na mě působí prapodivně a nepřirozeně. Navíc si myslím, že výsledek nikdy nepůsobí tak elegantně jako u variant, kdy mají skla přibližně stejnou tmavost jako obroučky.

Další možností je najít brýle se světlými obroučkami + světlými skly. Přiznám se ale, že toto je pro mě nevyhovující řešení. U slunečních brýlí mně světlá skla připadají nedostačující, a navíc ani design na mě nepůsobí líp než v předchozím případě :

Jaká jsou tedy další řešení? Já osobně se vždy dívám po takových barvách, které jsou sice tmavší než můj ideál, ale zároveň o kousek jemnější než černá.

Velmi také pomáhají barevné přechody (viz následující foto). No a pokud opravdu nejste schopné sehnat jiné obroučky než v černé barvě, pak bych v tomto případě (pouze u slunečních brýlí, nikoliv u dioptrických!) přimhouřila pomyslné typologické oko. Logicky potom platí, že čím jsou obroučky v takovém případě tenčí, tím lepé zapadnou do světlejšího celku.

Leave a Reply