Šperky z minerálů

Před časem jsem hledala doplněk v podobě čelenky a narazila přitom na paní Libuši Turkovou z Jihlavy, která tvoří svoje šperky z minerálů, ale nejenom z nich. Nakonec jsem si koupila nejen čelenku, kterou jste mohli vidět v jednom z předchozích článků, ale i brož v podobě motýla.

Netajíme se tím, že máme rády kvalitní výrobky, chceme podpořit české či slovenské tvůrce a dokážeme ocenit krásnou ruční práci. Proto jsem paní Libuši oslovila a požádala ji o rozhovor.

Kdy jste poprvé začala tvořit a co Vás k tvorbě vlastně přivedlo?

Ruční práce pro mě byly vždycky terapie a relax, dávaly mně smysl. K mé současné tvorbě jsem se dostala až dlouho po studiích na přírodovědecké fakultě. Tam mě fascinoval svět minerálů a dějů s nimi spojený. Takže jsem je sama vyhledávala (pocházím z Vysočiny, kde se najde ledacos), jezdila po burzách (doporučuji Tišnov), kontaktovala jsem prodejce a zkrátka minerály hromadila. Tehdy jsem nad jejich využitím v módním světě vůbec neuvažovala.

To přišlo až mnohem později, tuším před 5 lety. Začala jsem si víc všímat popularity kamenů ve špercích a taky jsem viděla inspiraci u manžela, který s kovy pracuje.

Přívěsek z bílého magnezitu

Pamatujete si na první vyrobený šperk? Co to bylo a pro koho?

Pamatuji, ale bylo to k pláči! Vztekala jsem se a pořád o tom přemýšlela. Zpětně vím, že to vlastě ani nebylo mnou, ale neznalostí správných postupů a vhodných nástrojů. Mým životním programem je houževnatost, a tak jsem zkoušela dál. V té době jsem se učila hrát na klavír. Chtěla jsem udělat lektorce radost a věnovala jsem jí jeden „historický kousek“. Když jsem jí po roce věnovala další, řekla mi, že ve špercích jsem udělala obrovský pokrok, což se prý o hudbě říci nedá. Paradoxně mě potěšila!

Růženínové srdce

Tvoříte z krásných přírodních materiálů – minerálů a perel. Máte nějaký nejoblíbenější kámen?

Nemám. A ani se nechci nějak omezovat. Baví mě různorodost. Často se mě zákaznice dotazují na informace ohledně energií, zdravotních účinků či čaker. To vysvětlit neumím, a ani se do toho nepouštím. Zato jim ráda povykládám, jak asi minerály pod zemským povrchem vznikaly a jaké to tedy musely být energie, když „rostly“! Ten svět pod zemí je fakt úžasný!

Růženín s modrými očky

Kde pro své šperky hledáte inspiraci?

Kolem sebe. Když sleduji televizi, a přitom koukám po dekoltech osobností. Když jdu do zahrady, skládám k sobě barvy a testuji, jak k sobě ladí. Když jdu na prohlídku zámku, zajímají mě třeba ornamenty… Někdy o nějaký detail jen cvrnknu pohledem a hned vytahuji mobil, abych si motiv vyfotila.

Přívěsek se serpentinitem

Jaké šperky tvoříte nejraději?

Nejsem vyhraněná. Ale mám ráda, když jde o soupravu dvou šperků. Třeba náušnice a náramek, nebo čelenka a prsten.

Prsten z korálu

Vím, že tvoříte i šperky podle přání zákazníka /zákaznice. Jaký je postup v takovém případě? Co potřebujete např. o zákaznici vědět, jaké informace by Vám měl/a poskytnout?

Ano, ráda vytvářím šperky i na zakázku, pokud je zadání dostatečně volné a představa je v souladu s mým stylem. Obvykle zákaznice pošle svoji představu, třeba obrázek. Pak ji požádám o detaily vztahující se k nositeli (je spíše typ sportovní, elegantní, romantický?). K tomu se zpravidla uzpůsobí kámen a jeho velikost. Když to vidím malinko jinak a materiál to dovolí, tak vytvořím šperky dva. Jeden takový, na kterém zákaznice trvá a jeden takový, o kterém si myslím, že by slušel víc. Je pak legrace, když je zákaznice v rozpacích a neví, pro který se rozhodnout.

Čelenka z tyrkenitu a perel

Setkala jste se někdy s nějakým neobvyklým přáním?

S neobvyklým asi ne. Ale se zajímavým určitě. Nedávno si posteskla kamarádka nad tím, že jí její malá dcera darovala kamínek. Prý je to kámen kouzelný, a tak si ho vzala do práce. Jenže na poličce se na něm usazoval jen prach. Už neusazuje. Vložila jsem ho do náramku. Dcera je prý nadšená, že ho máma nosí a kamarádka je šťastná, že má holčičku při sobě.

Náramek s kamínkem od dcery

Pokud vás šperky z minerálů zaujaly a budete si chtít nějaký kousek pořídit, můžete paní Libuši Turkovou oslovit přímo na její e-mailové adrese: [email protected], případně se podívat na Fleru na její galerii Šperkárium.
Budeme také rády, když v naší diskuzní skupině na FB napíšete, jaké šperky třeba nosíte vy a co je pro vás při výběru šperku důležité kritérium.

Leave a Reply