Rozhovor s blogerkou Alenkou – nejen o lásce k šití

Dnešní článek spadá do série článků o zajímavých ženách a představím vám v něm svou kolegyni a zároveň i klientku barevné typologie – blogerku Alenu. 

O Alči a její barevnosti jsem psala v jednom z dřívějších článků zde, dnes ale začnu z trochu jiného soudku. 

Alča je totiž velmi talentovaná v oblasti šití. V její tvorbě převládají elegantní a ženské modely, často s nádechem sofistikovaného minimalismu. U jednoduchých a nadčasových kousků nikdy nechybí zajímavý detail, takže výsledek rozhodně není nuda. Ženy, které si dovedou oblečení samy vyrábět jsou podle mě velmi inspirativní. Přesto ale pozoruji, že přehnaná touha po originalitě se leckdy stává kontraproduktivní. To ale rozhodně není Alčin případ. Pokud jste naladěny na stejnou elegantně-ženskou stylovou vlnu, můžete Alču sledovat na IG zde, nebo na FB zde. 

Další věcí, ve které Alča vyniká je výběr barev. Nyní se dostávám k tématu, které je pro tento blog jedno ze stěžejních, a tím je barevná typologie. Alča patří mezi světlejší typy žen se studenou barevností. Zároveň jí ale sluší jasné a čisté barvy. Pravidelně se vám snažím sama na sobě ukazovat, že barevná typologie není omezující. Je velmi osvěžující, že vám to dnes mohu názorně ukázat na někom jiném. To, že s Alčou patříme pod stejný barevný typ, je zajímavou shodou okolností. Dvě ženy, stejný barevný typ a velmi podobné preference v oblasti stylu. Náš přístup k barvám je ale osobitý. Alča volí často jasné, ideální barvy napříč paletou a výborně pracuje se vzory, takže její šatník rozhodně není barevně stereotypní. Já častěji sáhnu po barvách mimo paletu „nějak to dorovnám“  a tíhnu o něco víc k neutrálům. Oba přístupy jsou naprosto OK a oběma nám barevná typologie ulehčila budování šatníku. V následujících ukázkách jsem se zaměřila na vzorované kousky z Alčiny tvorby, protože pro mnoho žen je právě výběr vzorů tak trochu oříšek. Se znalostmi a vhodnou paletou to ale můžete zvládat stejně dobře jako Alča.

Na závěr přikládám rozhovor: 

1. Kdy jsi, Ali, začala šít? A co byla první ušitá věc? 

K šitiu som sa dostala pred 6 rokmi. Podnetom bola do veľkej miery práve farebná typológia a následná frustrácia, že som nevedela v obchodoch zohnať oblečenie podľa mojich predstáv – v želaných farbách, materiáloch, strihoch a zároveň korešpondujúce s mojím štýlom. Jedny Vianoce som preto od manžela dostala ako darček šijací stroj. V tom čase som sa venovala najmä korálkovaniu, ale vždy ma bavili kreatívne práce a vyrábať niečo rukami, takže šijací stroj sa veľmi rýchlo stal mojou srdcovkou. Od začiatku som mala jasno v tom, že si na ňom chcem šiť najmä oblečenie, takže tradičnú začiatočnícku fázu šitia vrecúšok, kozmetických tašiek a pod. som prakticky preskočila. 🙂 Ako úplne prvú vec som síce ušila obliečku na vankúš so skrytým zipsom, ale hneď druhá vec boli dámske pyžamové nohavice a nasledovali sukne, šaty a blúzky. Nesmierne ma baví a napĺňa celý proces šitia od prvotného nápadu, výberu látky a strihu, cez samotné flow pri šití až po ten pocit radosti a aj hrdosti, keď si obliekam mnou vyrobené šaty na seba.

2. Jaké volíš materiály a proč? 

Myslím, že som za tie roky šitia vyskúšala už dosť širokú škálu najrôznejších materiálov. Spätne môžem zhodnotiť, že ani ako úplnej začiatočníčke mi vôbec nechýbala odvaha – práve naopak! Skôr až teraz časom – možno aj vekom, skúsenosťami, mám väčší rešpekt zastrihnúť do drahej látky ako kedysi. 🙂 Prakticky od začiatku som skúšala najrôznejšie materiály – nebála som sa hodvábu, kože, vlny, šifónu, žakáru, bambusu, džínsoviny, krajky, svetroviny, softshellu… Nie každý projekt vyšiel, ale dal mi aspoň drahocenné skúsenosti. Dnes vo všeobecnosti inklinujem prevažne k prírodným materiálom, pretože sú tou najlepšou voľbou pre moju citlivú pokožku a snažím sa im dávať prednosť pred umelými materiálmi, aj keď sú na údržbu o niečo náročnejšie.

3. Co nejnáročnějšího na zpracování jsi zatím ušila?

Jednoznačne najviac ma potrápil vlnený flaušový kabát s podšívkou. Na ten už predsa len treba mať viac skúseností. Stoja za ním hodiny a hodiny práce, ale od dokonalosti má veru aj tak ďaleko. Dosť náročná na spracovanie bola aj klasická pánska košeľa s dlhými rukávmi, no tá sa našťastie vydarila. Šitie pánskych košelí mi tak prirástlo k srdcu, že som ich ušila hneď niekoľko.  

4. Určitě máš spoustu plánů a nápadů do budoucna, podělíš se s námi alespoň o něco, na čem chceš pracovat? 

Tých plánov a nápadov mám v hlave naozaj vždy kvantum, Jani, to si sa trafila. Pravdou je, že aj keď mám v živote také obdobia, kedy sa mi nedá sadnúť k stroju a šiť, napriek tomu šitím žijem – premýšľam nad ním, pozerám si nejaké videá, časopisy, látky alebo strihy. Ukladám si inšpirácie. Tento rok by som ešte rada pokorila ten vypodšívkovaný vlnený kabát – v takej kvalite, aby som bola naozaj spokojná. Láka ma ušiť si aj nohavice. A v budúcnosti by som sa rada naučila pliesť. 

5. Jaký význam pro tebe mají při výběru nových modelů barvy? 

Povedala by som, že doslova zásadný! Poznanie mojich farebných vlastností mi pomohlo vybudovať si funkčný a harmonický šatník, ktorý mi prináša radosť. Stálo ma to však veľa práce, preto už nie som ochotná nabúrať si môj šatník niečím, čo nebudem mať s čím kombinovať. Kompromisy robím, ale nejaké “úlety” úplne mimo moju farebnosť už nie. Súvisí to aj s tým, že naozaj intenzívne vnímam, ako ma moje farby dokonale energeticky podporujú – mám v nich viac sebavedomia a vnútornej sily. Takže výber tej správnej látky na šitie vo vhodnom farebnom odtieni je pre mňa kľúčový. 

Leave a Reply