Rozhovor s tatérkou obočí Blankou Pelcovou

Už před dvěma lety jsme s Janou probíraly možnost, že bychom si nechaly “vylepšit” obočí. Sháněly jsme informace o možnostech a hlavně reference, což je v tomto oboru vždycky nutné. Velmi nemile nás tedy překvapila informace, že je běžnou praxí část obočí strhnout, pokud je nositelka nemá podle šablony. To pro nás bylo nepřípustné, a tak jsme celý nápad zavrhly.

Posléze  jsme ale dostaly tip na tatérku Blanku Pelcovou z Jablonce, která měla výborné reference na svou práci. Zaujalo nás pak hlavně to, že je velmi pečlivá, vychází z přirozeného tvaru obočí a nic nestrhává. Její práci jsme navíc mohly obdivovat na FB a IG @nahlave.

Jana je jako typoložka zvyklá na to, že pokud se žena rozhodne pro konzultaci, je ochotna za vybraným člověkem cestovat i nemalou vzdálenost. Míří k ní klientky z Prahy, Ostravy, Plzně, z Meziříčí – zkrátka z různých konců republiky. Když jsme se tedy samy rozhodly vyhledat zkrášlovací služby, vzdálenost salonu nebyla určujícím faktorem.

  • Jaké metody při své práci používáte?

Z počátku jsem vlastně začínala s technikou úpravy obočí, a to microblading – to je technika pomocí speciálně sestavených microjehel, tedy tzv. holderu a čepelky, které vytvoří tah v první vrstvičce pokožky (epidermis). Ten se pak následně ještě vyplňuje opět pigmentem. Tato technika je velice přirozená a po vyhojení imituje vlastní chloupky. Následně jsem pak tuto techniku doplnila o další techniky, jako je powder brows, kdy se obočí tetuje strojkem a tvoří se tzv. pixelky – obočí pak působí po vyhojení velice jemně a jako poprášené pudrem. A pak jako poslední jsem přidala i ve světě permanentního make-pu (PMU) nejtěžší techniku, a to machine hairstroke. Zde jde o techniku tvoření jednotlivých vlásků pomocí strojku. Výsledek je pak vlásková technika ale velice přirozená, jemná, pudrová. Každá tatérka má své možnosti, různé kombinace, metody, každá má svůj rukopis, a dají se všechny techniky různě kombinovat dle stavu a typu pleti klientky a jejích preferencí. Momentálně se připravuji i na další masterclass, kde se budu školit v autorských technikách linek či rtů. Toto tedy v brzké době budu moci také nabídnout. 

Blanka je krásná žena, která ostatním ženám pomáhá získat zpět, či podpořit sebevědomí.
  • Kterou techniku máte nejraději, a proč?

Já vždy měla ráda vláskové techniky. Za mne vítězí hairstroke technika pro svoji smyslnost, jednoduchost a vyhojené výsledky. Tuto techniku za mne, doporučuji např. pro lidi s alopecií, jako jsem já, pro lidi co nemají žádné nebo světlé chloupky. Doporučuji ji více než microblading, který mně osobně se zase líbí v přirozené hustotě vlastních chloupků. 

Technika hairstroke. Tato klientka k Blance dorazila až ze Švýcarska.
  • Která z těchto metod je momentálně nejvíc žádaná?

Dle toho co sleduji a vidím na českém trhu, se stále drží v popředí pudrové obočí – pro svoji upravenost a jednoduchost. Setkávám se totiž s názorem, že vláskové techniky jsou sice pěkné, ale mohou pro někoho vypadat jako neučesané apod. Takže pro klientky, které preferují upravenost a které při jakémkoliv mimo rostoucím chloupku už sahají po pinzetě, je tato metoda tou nejlepší. Ve světovém PMU světě zase dle mého převládá hairstroke technika. 

Pudrová technika – metoda, kterou jsme si vybraly my.
  • Máte nějakou zajímavou historku, která se váže k vaší praxi?

Nevím, zda je to zajímavá historka nebo úsměvná (mně tehdy bylo spíše do pláče :)), ale jednou jsem tetovala klientku (hairstroke technikou, takže jsem využívala strojek). Dotvořila jsem skoro jedno obočí a na druhém udělala první pass (tedy prvotní porušení pokožky) a najednou vypnuli proud. Mně přestal fungovat strojek a na lehátku klientka jen s jedním obočím… bohužel nenahodili proud ani za hodinu, ani za dvě a tak jsme se dohodly, že tedy druhé obočí dodělám technikou microblading (tedy ručně), aby nechodila měsíc s jedním obočím. S tím, že při korekci obě techniky propojím a dotvořím (naštěstí se to povedlo). Jenže to už bylo později odpoledne, a protože ještě nebylo venku dlouho světlo, uvnitř ubývalo a já neviděla na práci. Nakonec jsem práci dokončila za improvizovaných podmínek, kdy jsem si svítila na práci světlem z druhého mobilu 🙂 . A hádejte – jen co jsem doplnila poslední tah – ejhle – budiž světlo 🙂 . Měla jsem štěstí na klientku – byla úžasná, nic mi nedávala za vinu, vydržela to vše a ještě dorazila na korekci, kde jsem vše doladila a sjednotila 🙂 Naštěstí vzor u obou technik dělám v podstatě stejný, nebo dá se dělat stejný, takže rozdíl byl minimálně patrný, ale i tak mě to mrzelo, že jsem nemohla předvést plný potenciál hairstroke techniky. 

  • Můžete nám, pro naše čtenářky, popsat, jak probíhá realizace úpravy obočí od počátečního kontaktu?

Pro mne jako stylistku PMU je hlavní a důležitá předchozí online konzultace – zdravotní. Kdy mám vypsané všechny zdravotní kontraindikace, přes které nelze tetovat. Pak je důležitá i osobní  konzultace na místě, která zase řeší tu vzhledovou stránku. Každý jsme jiný, a to co klientka si představuje, může být jiné, než si představuji já.  Takže se vždy snažím vše dopodrobna vysvětlit, případně ukázat, aby klientka co nejlépe věděla, jaký asi bude výsledek, a abychom se co nejlépe shodly na našich představách. Kdo zná zákonitosti PMU, ví, že po vytetování je aplikace úplně jiná než po vyhojeném výsledku, a na to klientku vždy důkladně připravuji. A to je pro mne nesmírně důležité. Pak již probíhá samotná aplikace dle typu klientčiny pleti a vybrané nebo doporučené techniky. Ne vždy lze udělat přesně to, co si klientka přeje s ohledem na techniku a možnosti její pleti, takže se vždy snažím vše vysvětlit a navrhnout to či ono. Vše je nesmírně individuální. Každá pokožka je jiná, a tedy je i nutné k tomu tak přistupovat. Zakládám si na práci jen s tím nejkvalitnějším materiálem pro PMU, jako jsou schválené pigmenty, jednorázové nástroje, kvalitní přístroje apod., a je pro mne důležité stále trénovat a školit se jak v tom, co již umím, tak i v nových technikách. Zároveň mě to samozřejmě i baví 🙂  

U Blanky v salonu, foceno před korekcí.

Leave a Reply