Jak vybírat kabáty? Podle barevnosti, střihu i stylu

Pomalu vykračujeme do zimy a proto pro vás máme jedno podzimně-zimní téma a tím je výběr kabátu. Podzimně-zimní toto téma nazývám proto, že některé z vás jsou horkokrevné a vydrží chodit v v průměrně teplém kabátě klidně i celou zimu. Pokud jste ale stejně jako já zmrzlina, pak jistě hledáte vysoký podíl vlny/kašmíru. Já navíc doporučuji nechat si kabát zateplit speciální teplou vložkou (pokud se jedná o kabát šitý na míru). No a pokud uhodí uhodí minusové teploty, tak stejně raději sáhnu po péřovém kabátě, ale o tom bude samostatný článek.

Prvním faktorem, který při výběru kabátu zohledňujeme je jeho barva. Velmi často se mě ptáte na to, zda je rozumné investovat do barevného kabátu. Já říkám, že záleží na prioritách. Nebála bych se toho, že kabát nebude dobře kombinovatelný se zbytkem šatníku. Kabát budete v zimě nosit pravděpodobně zapnutý, a pokud sahá navíc po kolena, nebude vidět, co máte pod ním…. Pokud nejste zvyklé nosit výrazně barevné punčochy, pak by to z hlediska kombinování neměl být problém. Jakou má tedy barevný kabát nevýhodu? Barvy více podléhají módnímu diktátu a trendům, než neutrály. Neutrály tady byly, jsou a budou pořád. Navíc určitá část lidí nepovažuje barvy za dostatečně sofistikované. Neříkám tím, že byste se měly barev vzdát (já se jich také nikdy nevzdám), ale výrazně barevný kabát bude veselejší, originálnější, lidovější a nikdy nebude tak noblesní, jako jeho neutrální kolega.

https://intl.sentaler.com

Další pomyslnou nevýhodou barevného kabátu je zajímavý paradox. Většina české populace má barevný kontrast neutrál+1 barva. To znamená, že nejlépe budete vypadat v jedné barvě, umístěné blízko u obličeje. Barevný kabát by se tedy mohl zdát jako výhra, ale kabát má většinou výstřih, do kterého dáváme šálu. Z tohoto úhlu pohledu se je najednou výhodnější zvolit neutrální kabát a k němu barevnou šálu, kterou dostanete přímo k obličeji.

Pokud chcete kabát, který není výrazně barevný, ale zároveň působí živěji, můžete zvolit některou z barev “na půl cesty”. Patří sem například teal, vínová a nebo tmavší, teplá fialová.

Pokud máte jasno, zda sáhnout po barvě/neutrálu, asi vás bude zajímat, jak vybrat správný odstín. Vždy je potřeba zohlednit svou barevnost, čili tmavost, teplotu a čistotu. Blondýny budou vypadat lépe v nějakém světlém neutrálu, tmavovlásky mohou sáhnout po tmavších barvách. Sofistikovaným odstínem pro teplé typy je taupe (šedohnědá).

https://intl.sentaler.com
https://intl.sentaler.com

Co se střihu týče, většina kabátů je bud přepásaná páskem, projmutá a nebo ve volném oversize střihu. V posledních letech byly velmi populární právě kabáty s páskem v pase a jak asi tušíte, k tomu, aby vám slušely je potřeba mít definovaný pas. I v případě, že pas definovaný nemáte, budete vypadat lépe v kabátě přirozeně kopírujícím křivky. Ovesize modely opticky rozšíří každého a často je u nich osobnost nezbytným článkem skládačky.

Když budete vybírat kabát, je potřeba uvědomit si, že i ony podléhají módním trendům. V posledních 4 -5 letech se do popředí dostaly především kabáty s jednoduchým oversize límcem a páskem v pase. Hlavní představitelkou tohoto trendu na mezinárodní úrovni je Bojana Sentaler. Bojanin příběh je typickým příkladem selfmade woman, která se jednoho dne rozhodla zkusit jestli “to” v sobě má a založila značku, vyrábějící luxusní kabáty, nesoucí její typický rukopis, v podobě varhánkových rukávů. Pokud si chcete přečíst celý Bojanin příběh, můžete zde.

Varhánkové rukávy sice v obchodech neseženete, ale tento styl kabátu už je dostupný téměř u všech značek.

V budoucnu očekávám návrat ke klasickým až špičatým klopám ve stylu 70 let. Uvidíme, čím nás obchody příští rok překvapí. U zimního kabátu rozhodně nezatracuji ani myšlenku ušité na míru. Má to hned několik výhod. Nejen, že vám pak dobře sedne, ale dá se na přání i zateplit.

S tím, jak nám teploty pomalu klesají, se ke slovu dostanou i bundokabáty. Jedni je milují (protože je v nich teplo) druzí je zatracují a kritizují kvůli jejich nedostatečné eleganci. Do které skupiny patříte vy? Já jsem zimomřivá, takže článek na téma bundokabáty určitě ještě dojde 🙂

Velmi častým dotazem, který dostávám je, jakou pokrývku hlavy ke kabátu vybrat, když se na klobouk zkrátka a dobře necítíte. Posledních pár let jsme svědky toho, že se dříve nemyslitelné kombinace stávají nejen trendy, ale i všeobecně přijímanou normou. Pamatuji se, že když jsem poprvé viděla kombinaci elegantního kabátu a tenisek, říkala jsem si, že to bude jepičí trend – spletla jsem se. Tenisky jsme převzaly úplně je všemu – k sukním, k lepším šatům – a nikdo už se nad tím nepodivuje. A nedávno jsem narazila na další netradiční kombinaci a to elegantního kabátu s kulichem.

Mně se následující kombinace velmi líbí. Kulichům se navíc nemůže upřít jistý moderní šmrnc. Je ale dobré všimnout si toho, že v tomto případě ke kabátu vyloženě patří. Je na nich použitý stejný vzor, jako na rukávech, jsou s ním barevně jednotné, jsou z luxusního materiálu. Když si představím barevně odlišný kulich s norským vzorem, určitě by to v mých očích tak skvěle nefungovalo. Tak či onak, dost možná jsme svědky padnutí další nepsané normy o tom, že kabát = elegance, kulich = sport a dohromady to nejde.

Zajímalo by mě, co na tuto kombinaci říkáte vy?

https://intl.sentaler.com

PS : Samozřejmě vím, že mezi kulichem a elegantním kloboukem je velký prostor, ale na výběr zimních pokrývek hlavy ještě přijde řada.

Leave a Reply