Mikulášká

K Mikuláši patří neodmyslitelně anděl s čertem a já jsem si říkala, že je to výborná příležitost využít této paralely a napsat článek o barvách, které stojí v protikladu, a tyto dvě nadpozemské bytosti symbolizují: bílá a černá.

Bílá barva je velmi živý neutrál. Bílá bývá chápána jako symbol nevinnosti, čistoty a pravdy. Působí uklidňujícím dojmem a tradičně je používána jako barva uniforem pro lékaře a zdravotní personál. Mezi její nevýhody patří to, že se lehce ušpiní (stejně jako ostatní světlé barvy).

Jaké má naopak bílá (potažmo smetanová ve verzi pro teplé typy) výhody?

V malém množství (například v podobě šály) dovede pročistit tlumenější kabát či bundu.

Bílá v kombinaci s tmavými barvami pomáhá vytvořit dramatický dojem díky vysokému tmavostnímu kontrastu.

Umí oživit pasivní neutrály, například šedou. Pokud patříte mezi osoby, které nechtějí nosit barevné oblečení a dáváte přednost neutrálům, může vám bílá dopomoct celek odlehčit a oživit.

Stejné šaty v bílé barvě budou vypadat originálněji a budou na sebe přitahovat více pozornosti než například ty stejné v tmavě modré. V bílém provedení vynikne textura a střih, proto je bílá oblíbenou barvou pro minimalistické kusy.

Společně se stříbrnou, nebo zlatou vytvoří velmi slavnostní dojem. A pokud nejste zrovna tmavý typ, omladí vás.

U bílé barvy se často obáváte toho, že vás bude rozšiřovat. Pokud ale zvolíte správný střih, druh látky, či gramáž, může tomu být právě naopak :

Na závěr ještě přidávám nezapomenutelné stříbrno-zlato-bílé šaty Sophie Turner. Všimněte si, jak je na nich zlatá barva chytře umístěna k blízkosti obličeje a stříbrná naopak do spodní části. Díky tomu dochází k harmonii mezi teplým odstínem vlasů Sophie a zlatou barvou. Oboje ladí s barevností Sophie. Je to malý detail, kterého si – pokud se nezabýváte barevností – možná ani nevšimnete, ale jak je známo, ďábel se skrývá právě v detailech :-).

Černá barva je v naší společnosti nejen barvou smuteční, ale je chápána zároveň jako barva slavnostní, vhodná pro společenské události, barva, kterou se nic nepokazí. Zejména v zimním období jsou jí plné obchody. Mezi výhody/nevýhody černé barvy patří to, že:

Vám pomůže vyvolat autoritativní dojem. Budete v ní působit silná, nepřístupná, tvrdá.

Levné a nekvalitní oblečení vypadá lépe v černé barvě, protože není vidět špatné zpracování a černá barva upozadí nekvalitní materiál.

Je to praktická barva, která se nešpiní.

V blízkosti obličeje působí většinou tvrdě a udělá vás starší.

Právě s posledním bodem je spojena určitá kontroverze černé barvy. Jsem si jistá, že fotografie mého černého outfitu rozdělí publikum na 2 tábory. Buď budete vnímat spíše styl, outfit se vám líbit bude, či nebude. A nebo budete vnímat spíše černou barvu a to, že je pro mě tvrdá, tvrdá a ještě jednou tvrdá.

Já osobně černou barvu na horní polovině těla nenosím, toto je jediná černá halenka, kterou jsem si v šatníku nechala, pro případ, kdyby byla potřeba… Výběr nicméně nebyl vůbec náhodný. Pokud chcete černou na horní polovině těla nosit, i když víte, že to není vaše barva, existuje několik tipů, jak její těžké působení odlehčit:

Noste vždy výstřih alespoň k úrovni klíční kosti, ale klidně i níže.

Volte materiál, který je trasnparentní, nebo částečně transparentní. Organza, krajka atd.

Přidejte zlatou, či stříbrnou nitku v případě, že máte čistou barevnost.

Čemu dáváte přednost vy? Černé, nebo bílé?

Leave a Reply