Trend široké nohavice: střihy versus tělesný tvar, užitečné tipy

Rok 2021 se nese ve znamení návratu širokých nohavic. Vzhledem k tomu, že se jedná po více než 10 letech o obrat o 180 stupňů, pojďme se na tyto střihy podívat a zopakujme si, kterým typům postav sluší, a na co byste si měly dát při jejich výběru pozor.

Bootcut: Je to střih, který obepíná nohu cca do oblasti kolena a od něj se pomalu rozšiřuje. Bootcut byl, je a bude ideálním střihem pro všechny ženy, které mají typické ženské křivky (= tj. štíhlý pas a výrazné boky).

Proč? Protože pro postavu typu A a X vždy platilo, že ideálem je fit and flare silueta. To znamená silueta, která je v horní části těla přiléhavá a na spodní části těla se rozšiřuje. Když se podíváme do historie, ženské šaty téměř vždy tuto siluetu kopírovaly. Problém nastal s příchodem kalhot. Díky tomu, že je bootcut střih od kolene dolů rozšířený, opticky vykompenzuje širší boky a současně si bude rozumět s přiléhavějším horním dílem.

zdroj: www.esprit.cz, www.marksandspencer.com

Tip: Bootcut a široké nohavice se opět vrací do mody. Vyvarujme se starých chyb a volme délku adekvátní k obuvi, kterou chceme s kalhoty nosit. Bootcut je střih velmi vděčný, ale proděravělé, špinavé nohavice, které konstantně taháme po zemi, moc atraktivně nevypadají.

Tip: Pokud máte postavu s rovnějším pasem (H a O), a nebo vysokými boky (8), budete mít možná s tímto střihem problém. Nohavice budou přes boky příliš široké. Pokud nefandíte úpravám u švadleny, zkuste splývavý a pohodlný/pružný materiál u společností, které se na plus size modely specializují. Například tyto. Tento konkrétní model jsem nedávno vybrala pro jednu mnou blízkou osobu (tělesný tvar O, velikost EU 48 – anglická 20, štíhlé nohy + problematická partie břicha), a seděly výborně. Už podle fotografie je vidět, že jsou šité na širší pas. Všímejte si tedy při on line výběru podobných detailů a nevzdávejte to!

zdroj: www.marksandspencer.com

Široké nohavice: Wide leg je střih, který se též neoddiskutovatelně vrátil do módy. Jedná se o nohavice, které se rozšiřují od nejširší části stehna, nebo hned od pasu. Jejich nevýhodou je, že nejvíc sluší vysokým ženám. Široké nohavice jsou – při alespoň průměrné výšce – výborným střihem pro postavy V, H a I. Vhodné mohou být i pro postavy typu X a A, ale opět záleží na výšce a také na materiálu a konkrétním střihovém zpracování.

Zdroj : www.net-a-porter.com

TIP: Pokud jste malé a chcete široké nohavice nosit, pak jsou záchranou č. 1 podpatky, platformy, vyvýšená podešev… zkrátka všechno se počítá :-). Často říkáte, že podpatky nenosíte proto, že je pro vás nejdůležitější pohodlí. V takovém případě může pomoct právě třeba pohodlný klínek, nebo vyvýšená podešev. Přidají vám pár cm navíc, a noha si toho ani nevšimne.

zdroj: www.ecco.com

Pokud chcete nosit širší nohavice a máte nějaké to kilo navíc, dívejte se po splývavých materiálech, vyhněte se různým sámkům a nabírání v pase. Volte střihy, které nejsou extremně široké (spíše blížící se rovným nohavicím). Pamatujte, že extrémy sluší vždy jen menšině lidí. Puky též zeštíhlují.

Vhodné široké nohavice:

Zdroj : www.net-a-porter.com
Zdroj : www.net-a-porter.com
www.net-a-porter.com

Střihy širokých nohavic, které přidají objem a opticky zkrátí postavu:

zdroj : www.net-a-porter.com, www.esprit.cz

Problém může být i tuhá, trčící jeansovina, nebo široké pruhy, a to i v okamžiku, kdy vedou vertikálně.

zdroj : www.net-a-porter.com, www.esprit.cz

Zvonáče: Z nedávné diskuze, kterou jsme vedly zde, vyplynulo, že nejvíce se obáváte právě návratu širokých zvonových nohavic. Myslím, že tato obava je prozatím zbytečná. Nabídka e-shopů se sice pomalu mění a je vidět nástup wide leg, bootcut i flare střihů, nicméně i střihy označované jako flare (= výraz odpovídající zvonovým nohavicím) připomínají často spíše právě trochu širší bootcut, než staré dobré zvonové nohavice. Uvidíme, jakým směrem se nabídka během roku rozšíří. Nicméně pokud byste o pořízení zvonových nohavic uvažovali, pak platí to samé, co jsem psala i předcházejícího bodu: Vyhněte se extrémům a pokud jsme malé, noste podpatky :-).

Zdroj : www.net-a-porter.com


Leave a Reply