Jak vybírat plavky

Léto je v plném proudu, takže by byl hřích, nenapsat článek na toto téma. Hned na začátku buďme ale upřímné. Plavky – at už ty v celku, nebo dvoudílné – jsou úsporný kus oděvu, který nemá ambice významně maskovat nedostatky postavy.

Aby se pro vás plavková sezona nestala každoročním strašákem, je podle mě třeba dodržovat následující 3 zásady:

  1. Jezte zdravě a vyváženě. Pokud máte s váhou potíže, poraďte se s odborníkem a nechte si klidně vypracovat jídelníček. Uvidíte, že jsou to dobře investované peníze.
  2. Existuje celá škála věcí, se kterými nehnete, ani kdybyste se rozkrájely a mnohdy ani estetická medicína nenabízí řešení. Sem patří všechny strie získané porody, celulitida (i když sportujete), křečové žíly, jizvy atd. Tady bych se soustředila na to, opravdu se nad danou věc povznést a přestat ji řešit. V současnosti existuje spousta blogerek, které prosazují pozitivní přístup k vlastnímu tělu a to je mi čím dál tím více sympatické. Mezi moje oblíbenkyně patří například Tanesha, nebo Sarah.
  3. Pokud letos nevyšel bod č. 1 a vaše BMI překročilo hranici obezity, hlavu vzhůru. Nikdo nemá právo rozhodovat o tom, jaké tělo může na koupaliště a soudit vás. Běžte si zaplavat a do dalšího roku se vraťte k bodu 1 :-). A při výběru plavek se zkuste řídit následujícími tipy:

Na problematické břicho platí samozřejmě plavku vcelku. Výběr je veliký a mnoho firem se soustředí i na zpevnění této partie, vhodné jsou jemné drapérie díky nimž se nerýsuje, co je pod nimi. Pokud preferujete dvoudílné plavky, a současně potřebujete zamaskovat spodní břicho, pak by vám mohly vyhovovat vysoké kalhotky ve stylu padesátých let. Nicméně pozor, pokud jste v oblasti trupu disproporční (kratší), pak tento střih kalhotek nadělá více škody, nežli užitku a více vám budou sedět kalhotky klasického střihu.

Vysoké kalhotky zamaskují poporodní strie, případně převislé spodní břicho. zdroj : www.esprit.cz
Plavky vcelku maskují břicho. zdroj : www.esprit.cz
Řasení maskuje nedokonalé břicho. Zdroj: www.zalando.cz

Širším stehnům nijak nepomohou kalhotky s nohavičkami. Naopak, končí přesně tam, kde je stehno široké a zbytečně tak na něj strhávají pozornost a horizontální linie problematickou partii ještě více rozšiřuje . Navíc zkracují nohy, takže nejsou vhodné pro dámy s kratšími nohami. Lépe vám budou sedět klasicky střižené kalhotky. Širší stehna vybalancují i podprsenky s V výstřihem.

Podprsenka s V výstřihem. Zdroj: www.esprit.cz
Nižší střihy kalhotek jsou nevhodné pro široká stehna a krátké nohy. Zdroj: www.esprit.cz

Pokud máte krátké nohy, krátký trup, nebo široká stehna, pak jsou kalhoty klasického střihu nejlepším řešením. Vyhněte se volánkům, nebo jiným prvkům přitahujícím pozornost k této oblasti. Zdroj: www.esprit.cz

Široká ramena si budou rozumět s halter neck výstřihem, který je optický zúží.

Podprsenka s halter neck řešením výstřihu. zdroj : www.esprit.cz

Pokud máte naopak úzká ramena, opticky je rozšíříte odhaleným dekoltem. Pokud máte menší prsa, může vám sedět podprsenka typu bandeau, v kombinaci s úzkými, odmítatelnými ramínky.

Vlevo podprsenka typu bandeau, vpravo klasická podprsenka s odmínatelnými ramínky. Oboje vhodné pro úzké paže. Zdroj : www.esprit.cz

Na malá prsa platí vyztužení za všech okolností a push up verze podprsenek dokáží divy. V dnešní době výrobci pracují s rychleschnoucími technologiemi, takže není potřeba se obávat nepohodlí. Pro malá prsa jsou vhodné různé kanýrky, volánky a ozdoby v oblasti dekoltu, záleží jen na vás.

Push up podprsenka klasického střihu, vhodná pro malá prsa. Zdroj : www.esprit.cz
Malá prsa snesou volánky v oblasti dekoltu. Zdroj: www.zalando.cz
Zdroj: www.zalando.cz

Velká prsa potřebují podporu, kterou jim dodá mírné vyztužení a silnější ramínka.

plavky pro velká prsa hledejte ve speciálních kolekcích. zdroj: www.esprit.cz

Drobné až středně velké vzory s nižším kontrastem zužují a maskují.

zdroj: www.esprit.cz

Velké vzory s velkým kontrastem rozšiřují.

Velké vzory jsou nevhodné pro malé a silnější postavy. Zdroj : www.esprit.cz

Pokud máte jasnou barevnost, budou vám sedět čistější barvy.

Zdroj : www.zalando.cz

Tlumeným typům budou sedět plavky v tlumených barvách.

Zdroj : www.zalando.cz

V tomto článku jsem záměrně neukazovala stylově extremní kousky. Ano, například velký, široký a horizontálně umístěný volán napříč rameny je opticky rozšíří a vybalancuje boky, ale…….zcela jistě boky nijak zázračně nevyzmizíkuje a současně je to neskutečně nepraktické střihové řešení, které vadí jak při plavání, tak při schnutí. Lepší je soustředit se na vhodnou barvu plavek, která podtrhne vaše přednosti.

Leave a Reply