Pletená móda: Jak vybírat nadčasový svetr?

Na letošní zimu jsem měla v plánu napsat sérii stylových tipů zabývajících se pletenou módou. Ale znáte to, člověk míní a na realizaci zbude čas až v půlce února. Ale nevadí, všude běží výprodeje a pokud vám moje tipy pomohou srovnat si nákupní priority tak, abyste investovali do věcí, které vám budou dlouho sloužit, budu upřímně spokojená.

Pokud uvažujete o koupi svetru, který bude kvalitní, nemáte problém do něj investovat, protože ho chcete nosit celou řádku let, ale současně nechcete, aby se jedno o tak trochu nudný basic, pak je dnešní tip právě pro vás.

Ano, tento svetr jste už na mně mohli vidět. (A určitě ho v budoucnu znovu uvidíte, protože se vůbec nebráním “recyklování” oděvů, právě naopak. A v tomto případě se jedná kus, se kterým vykouzlíte mnoho různých stylizací)

Dnešní článek píšu proto, abych vám vysvětlila, proč investici do podobného kusu považuji za rozumnou a co je potřeba před nákupem zohlednit.

Pokud chci, aby mi daná věc v šatníku vydržela dlouho, nesmí se jednat o horký módní trend. Osobně při výběru používám následují trik. Zeptám se sama sebe, zda by se mně podobná věc líbila a zdála moderní i před 5 – 7 lety? Pokud ano a současně se mně zdá moderní a současná i dnes, dost možná se jedná o nadčasový kus, který hledám. Budete překvapeni, podobná otázka dost zúží výběr. V hledáčku zůstanou většinou elegantní, nadčasové kusy. Můžete ale též sáhnout po sofistikovaném minimalismu.

Další věc, kterou je potřeba posoudit, je barva. Pokud chcete opravdu nadčasový kus, volte pro vás vhodný neutrál. Barvy přicházejí do módy a zase odcházejí. Pamatuji si rok, kdy všichni návštěvníci Olympie oblékli žlutou, jako jeden muž :-). Letos tipuji, že se zahalíme do ostře růžové a možná i fialové – na e-shopech je to již vidět. Pokud vám tyto barvy sluší, není na nich vůbec nic špatného. Sama je do šatníku zařazuju. Barevnost se ale v věkem mění. Křiklavá růžová mně nebude slušet věčně, tipuju že za cca 10 let se posunu do tlumenější palety. Jasně, křiklavé barvy si mezitím ráda užiju, ale kdybych s nadčasovostí chtěla být opravdu důsledná, tak šedá mně bude slušet až do konce života.

Neutrální barvy skvěle fungují s výrazně barevnými doplňky.

Jistou past podle mě představují i kvalitní svetry dražších značek, které ale mají pro vás nevhodný střih. Pokud máte například výrazné křivky, nebudete se nikdy cítit ve volných a beztvarých svetrech stoprocentně. Pokud máte naopak velká prsa, nebudou výstřihy končící těsně pod krkem to pravé ořechové. Vždy při výběru nadčasových kusů zohledňujte svůj tělesný tvar, proporce a tělesné variace.

V neposlední řadě by měl podobný kus být natolik univerzální, že s ním bude moci tvořit outfity stylem up and down. Půjde kombinovat jak se sukní, tak s kalhotami. Můžete k němu nosit jak lodičky, tak tenisky na základě toho, jak celý outfit postavíte.

Leave a Reply