Na co se mimo jiné těšit při návštěvě Skotska?

Dnes mám pro vás připravenou krátkou reportáž. Nedávno jsem navštívila Skotsko, což je země, kam jsem se vždy chtěla podívat, takže jsem naskytnutou příležitost využila. Nebudu lhát, poněkud mě zaskočilo počasí. I když jsem počítala s tím, že je tam chladněji, netušila jsem, že i v kožené bundě budu na konci května mrznout a že budu tiše vzpomínat na to, jak by se mi hodil kašmírový svetr, kdybych ho bývala byla přibalila :-).

Kromě této nepříjemnosti jsem nicméně byla nadšena, jak památkami, tak místní krajinou i příjemnými lidmi. Pokud někdy zavítáte do Skotska, jsem si jistá, že návštěvu hlavního města Edinburgh nevynecháte. Staré město na vás dýchne středověkou atmosférou, dokreslenou všudypřítomnou květinovou výzdobou. Jak asi tušíte, dříve nebo později se téma této reportáže stočí směrem k módě. Po celém Skotku narazíte v obchodech na certifikovanou značku Harris Tweed, která vyrábí doplňky ze specifické a typické tkaniny. Můžete si vybírat mezi kabelkami nejrůznějších tvarů i barevných kombinací. Doplnit ji můžete peněženkou, rukavicemi, případně baretem se stejným vzorem. Největší výběr je právě v Edingurghu. Více ukázek zde.

Já osobně jsem sáhla po jednoduchém, tmavě modrém designu – ne, není to černá :-). Důvodem bylo hlavně to, že preferuji menší množství kvalitních kabelek a doplňků obecně, a potřebuji, aby byly dobře kombinovatelné s různými kusy mého šatníku. Nicméně barevně vyhraněné modely od Harris Tweed mají rozhodně své kouzlo. Ceny kabelek se pohybují v rozmezí 40 (menší modely) až 70 liber (větší modely). Jedná se tedy o cenově dostupnou záležitost.

Dalším suvenýrem, který si jistě odvezete, jsou šály. Mezi místní značky patří například Edinburgh Casmere. V Edinburghu jsou k dostání šály jak ze 100% kašmíru (45 liber za kus, 70 liber za dva kusy), z merina + kašmíru (30 liber), případně z jehněčí vlny (15 liber). Barevný výběr je velmi pestrý, ze vzorů samozřejmě převládá kostka, nicméně objevíte i jednobarevné varianty.

Nejen v Edinburghu pak narazíte na značky lokálního charakteru, například House of Tweed, či Lochmere. I při výletu do Highlands narazíte tu a tam na farmu, která vyrábí vlněné produkty.

Při návštěvě Skotska tedy započítejte brouzdání po místních obchůdcích do vašeho časového harmonogramu. Jsem si jistá, že malému nákupu neodoláte. Mezi vstřebáváním informací o Stuartovcích a bitvách okolo Stirling Castle si tedy vzpomeňte na tento blog, a vybírejte takové odstíny, které vám budou slušet :-).


Leave a Reply