Trend versus fad

Poslední dobou často v diskuzích narážíme na téma trendů a z vašich reakcí vyplývá, že si pod tímto pojmem každý z nás představuje něco trochu jiného. Na začátek trochu terminologie:

Trend: Je to takový druh oblečení, který je dříve či později ochotna přebrat většinová populace. Délka trvání trendu se pohybuje od 3 do 5 let. V současnosti sem patří třeba nabírané rukávy, vintage shape, svetry nabírané nad patentem rukávu. Ale můžeme zde vypozorovat i něco, co bych nazvala hlavní proud, a ten může trvat i déle, až 10 let. V současnosti bych tam zařadila například širší nohavice nahrazující slimky, zakasávání horního dílu do spodního, vysoko položený pas sukní a kalhot.

Fad: Fad je výstřelek, který vydrží jednu sezonu, maximálně dvě. Je specifický v tom, že ho nepřejímá celá populace. V letošním roce bych sem zařadila například patchwork, který se objevuje jak na sukních, tak na kalhotách, nejčastěji v kombinaci s jeansovinou, nebo průstřihy na šatech. Předloni to byly například jeansy pošité perličkami, loni cyklistické šortky nošené s podpatky atd.

Hlavní proud určitě není radno ignorovat, pokud není vašim cílem vypadat tak, jako byste zaspali v čase. Krátkodobějším trendům bych se také zcela nevyhýbala (aby váš šatník nebyl nudný), ale krotila bych jejich množství (cílem je oblečení vynosit, šetřit peněženku i planetu). Fad bych oželela.

Konkrétní tip, jak k trendům přistupovat?

Vezměme si například šaty s nabíranými rukávy a sukni v A linii v midi délce. Šaty bych si pořídila jen jedny + třeba nabírané rukávy na jednom svetru. Sukni v midi délce bych si klidně pořídila i vícekrát v různém provedení. Sukně v midi délce nejsou stylově tak moc vyhraněné, a navíc i kdyby vyšly z módy, je poměrně snadné je upravit (např. zkrátit, posunout výšku pasu atd.) tím se prodlužuje doba, po kterou je můžete nosit.

Trendy nejsou módní výstřelky určené pro náctileté. Trendy jsou něco, co přebírá celá společnost, a neměly bychom se jim bránit. Do jisté míry je přirozené, že se móda mění, dělo se to vždy. Problémem naší doby je, že se mění příliš rychle, a proto je dobré nepodléhat pocitu, že musím mít každý módní výstřelek, který se objeví v fast fashion řetězcích. Důležité je ale sledovat hlavní trendy a vývoj, a hledat rovnováhu mezi nadčasovými kusy/trendy věcmi ve vašem šatníku.

TIP: Čím specifičtější daná věc je, tím hůře ji budeme “rehabilitovat” poté, co vyjde z módy. Ani specifické věci není nutné si úplně odpírat, ale volme takové množství, které opravdu vynosíme… Pokud budeme naše oblíbené šaty nosit v průběhu 3-5 let, jsem si jistá, že svoji roli (cost per wear) splní.

Leave a Reply