Jak vybírat barvu pásků?

Na těchto stránkách vám chci pomoct mimo jiné k tomu, abyste se vyhnuli špatným nákupům. Vědět, jaké barvy vám sluší, jaké střihy vám padnou a jaký je váš styl je základ. Umět navíc barvy kombinovat je super nadstavba, někdy se ale stane, že i při výborné znalosti dojde představivost. Potom není nic lepšího, než si nový nakup tvz. “hodit na papír” – potažmo na obrazovku. Mně například plně stačí UR style platforma. Několik let už jsou k dispozici i různé aplikace se spoustou podrobných funkcí, například Stylebook, nebo Pureple (srovnání např. zde).

Jak se dají využít v praxi?

Představte si hypotetickou situaci. Dejme tomu, že mám šedé minimalistické šaty, které bych chtěla občas oživit. Tmavě modré šaty, které jsou mi trochu větší, potřebují stáhnout v pase a navíc jsou na mě příliš tmavé. A že si plánuji koupit ještě jedny minimalistické světle šedé šaty. Plánuji nákup nového pásku/pásků, protože pásky prostě nemám (a to je fakt, nikoli hypotéza :-)).

Řekněme, že jsem našla pásky, které se mi stylově líbí, ale nevím, která z barev bude na šaty ta úplně nej.

Protože mám šatník ve studených barvách, vyřazuji všechny teplé barevné varianty. Favorizované barvy použiji na koláže v UR style. Přidala jsem ještě jeden tmavě modrý pásek s výraznou sponou.

Když jsem koláže uviděla “černé na bílém”, zjistila jsem, že z barevných variant se mi nejvíce líbí růžový pásek. Z neutrálů je pak nude odstín naprosto super na obou šedých šatech. Když světlovlásky středně šedý outfit zjemní světlými doplňky, nikdy neudělají chybu. Na tmavomodrých šatech se mi světlý pásek nelíbí, kombinace světlé + tmavé barvy mě přebije. U tmavého pásku vidím, že barevně celek sice zrovna neodlehčí, ale líbí se mi stylově a v zimě s černými kozačkami, proč ne? Nedržím se vždy jen ideálu. Takže favorizované kombinace by vypadaly takto:

Nebylo by ale fér ukázat vám inspiraci jen pro světlé/studené typy. Přidávám tedy příklad zimního typu. Je vidět, jak Peti tmavý pásek skvěle sedne (závidím) a kombinace nude pásku s tmavými šaty na ní vypadá úplně jinak – mnohem lépe – než na mně. To je výhoda zimních typů. Sluší jim jak tmavé barvy samy o sobě, tak kombinace světlých+tmavých barev. Z barevných variant se mi na Peti nejvíc líbí královsky modrá, která zimním typům velmi sluší.

A teď se podíváme na teplé typy, protože ani na ty jsem nezapomněla. Nejdříve si vezmeme příklad hnědooké hnědovlásky. Tyto ženy se vyznačují tím, že na nich nevypadá dobře velké množství barev v jednom outfitu. Pokud ale zvolíme neutrální šaty, mohou je oživit jak páskem barevným, tak páskem v neutrálním odstínu.

Na khaki šatech se mně líbí všechny barevné kombinace
Béžové šaty jsou trochu světlejší, než by bylo potřeba, dobře vypadají v kombinaci s tmavšími pásky, ale žádná z variant není vyloženě špatná

Pokud sáhneme po barevných šatech, neutrální pásky vypadají harmoničtěji.

Koňaková a béžová jsou v tomto případě dobrou volbou. Oranžová a tmavě zelená ale taky nevypadají špatně. Pokud bychom chtěli u těchto typů zkusit color blockig, pak právě s pomocí doplňků.
Žluté šaty nejsou samy o sobě ideální. Jsou příliš světlé a příliš křiklavé. Z těchto kombinací u mě jednoznačně vede koňakový pásek.

A na závěr přidávám příklady pro zrzavé vlasy + barevné oči. Tyto ženy se vyznačují tím, že mohou kombinovat větší množství barev, a vždy budou vypadat dobře.

Oranžová a žlutá barva dodávají šmrnc neutrální khaki.
Všechny barevné kombinace jsou fajn, ale zelený pásek tvoří komplementární kombinaci se zrzavými vlasy, což výborně funguje. Varianta s oranžovým páskem je též výborná.
V neutrálních šatech sice zrzavé ženy nezáří tolik, nicméně béžová je pro teplé typy vhodný neutrál. Barevné pásky dodávají potřebný akcent
Zelený a oranžový pásek jsou podle mě top, protože zrzky s barevnýma očima potřebují barevný akcent. Světlé pásky se na žlutých šatech opticky ztrácí.

Leave a Reply