Proč u nás běhá velké množství falešných zim?

Taky se vám stalo to, že jste samy určily jako zimní typ, nebo vás do něj stylizovala kosmetička, či dokonce typoložka a pak jste zašly znovu na konzultaci, jejímž výsledkem byla teplá barevnost a velké překvapení? 

S tímto scénářem se setkávám poslední dobou poměrně často. Velmi častým argumentem je: „Nikdo mně nikdy nic neřekl, ani nenaznačil, že by mi studené barvy neslušely“. 

Podle mě problém spočívá částečně v tom, že podzimní typ v zimních barvách zejména bledne. Obzvlášť’, pokud se jedná o celkově tmavší ženu, nemusí to být v mladším věku tak moc do očí bijící, jako když studenému typu dáme teplou stylizaci. 

Navíc celá řada tmavších odstínů (např. námořnická, teplejší verze tmavé fialové atd.) vypadá dobře i na teplých sytých typech anebo se dokonce jedná o teplý odstín, který nositelka mylně považuje za studený. Problém falešné zimní stylizace se jednoznačně zvyšuje s věkem. Vlasy barvené na havraní černou začnou vypadat příliš tvrdě a přidávat roky. Typickým problémem při barvení je zároveň i to, že kupříkladu i barvy tmavosti 5 chytají černě. To bývá známkou toho, že vaše původní vlasy nejsou ve skutečnosti tak tmavé, jak se domníváte. 

Jak tedy teplotu rozpoznat, když jste na testu ještě nebyla? 

Hodně napoví líčení. Zkuste se nalíčit teplými hnědými odstíny. 

Prokoukla jste? Ožila vaše tvář? Pokud ano, jste dost možná na správné stopě. Připadáte si naopak usedle, tetkovitě a ušmudlaně? Pravděpodobně nejste teplý typ, ale neznamená to ani to, že patříte pod některý zimní. Na konzultacích jsem už měla velké množství letních typů, mylně zařazených pod zimní, ale to už je jiný příběh. Nezapomeňte ale ani na to, že příliš jasné a výrazné líčení vás může snadno přebít, i když má pro vás vhodnou teplotu: 

A na závěr bych dodala , že některé ženy jsou zklamané z toho, že mají teplou barevnost. Studená paleta jim připadá atraktivnější.  Ale to je velmi nešťastný přistup. Kdybych stylizovala do zimy a později bych zjistila, že jsem ve skutečnosti podzim, jásala bych. Teplé palety nejsou ochuzeny o žádnou z barev. A naopak je to cesta k tomu vypadat mladší, jemnější, zdravější, zkrátka jak se říká, prokouknout. Přidávám fotky Michaely Conlin ve studené a teplé tmavě fialové barvě. Vím, že fotky jsou zavádějící, protože každá má jiné světlo, atmosféru, je jinak upravovaná, ale hezky demonstrují rozdíl mezi studenou a teplou stylizací teplého typu. Takže to prosím tímto způsobem i berte.

Edit : Pro inspiraci přidávám koláž sestavenou z teplých barev z letošní kolekce :

4 thoughts on “Proč u nás běhá velké množství falešných zim?

  1. Prima článek, poznávám se…i svoje reakce 🙂 Ono je to těžký…u barev, kde špatně samy odhadnem teplotu, tak není moc těžké se s nimi smířit (viz třeba zrovna ta tmavě fialová…dneska když vím, která je teplá a která studená, tak intuitivně se mi vždy líbila ta teplá), ale problém je u těch olivových, rezavých, hořčicových a vůbec divně “pokakaných”. Na téhle straně palety opravdu není lehké se začít cítit jako doma a ve svém. Mmch už jen proto, že tato barevnost je obvykle stylem spojena s všelijakou etnomódou atd. a pokud s tímhle stylem oblékání člověk nejenže nesouzní, ale opravdu se mu nelíbí, tak je dost v koncích. Pro bývalé zimní a nyní podzimní ženy asi obvykle není problém oblíct noblesní tmavou fialovou nebo tmavý tyrkys či vínovou, potíž dělají ty světlejší barvy. A námět na další článek mám-vzory pro tmavý podzimní typ (“bývalé zimy”). Mě všechny (krom zvířecích, které jsem nemusela nikdy) přijdou babské nebo pro “batikářky” 🙁

  2. Já vím, ale ty světlé barvy jsou u tmavých podzimů svízel.Chybí mi mátová, levandulová, barva lučních zvonků… když pominu teplou růžovou a mandarinkovou, tak už tam moc neusedlých světlých barev není. Tak to jen takový praktický povzdech, jde spíš o psychologii těch barev než o to, že by tam nějaká chyběla.Prostě šaty ve studené světlé zelené působí jinak, než v té samé (ale teplé)tmavosti…

    1. Já to tak ale nevidím, že by ty barvy podzimních palet byly nějak usedlé, nebo babkovské nebo že by se pojily jen s určitým stylem, tedy obzvlášť’ ne letos. Vkládám do článku koláž udělanou z letošní kolekce, všechny kusu jsou momentálně normálně k zakoupení, můžeš se podívat, jestli ti připadají usedlé a nedostatečně atraktivní, mně ne.

Leave a Reply