Co je to primární (dominantní) barevná vlastnost?

Barevná typologie se zabývá určením barevného typu. ACS dělí lidi do 18 typů, což se může zdát zbytečně moc. Důvodem je ale to, abychom určili přesný poměr barevných vlastností, které vaše tvář má. Když tyto vlastnosti zopakujete při výběru oblečení, šperků, barvy na vlasy a líčení, budete vypadat mladě a svěže. Dobře zvolené barvy dovedou potlačit nedokonalosti (vrásky, akné) a podtrhnout přednosti (např. rozzářit oči). Čím přesnější testovací systém je, tím větší užitek z něj budete v praxi mít. Jak už víte, každá barva se skládá ze tří barevných vlastností a tyto vlastnosti jsou v jistém poměru přítomny v každé tváři. Jedna z nich je navíc dominantní a dále o ní budu mluvit jako o primární barevné vlastnosti. Jaké jsou tedy možnosti? Vaše primární barevná vlastnost může být čistota = jste tlumený nebo kontrastní typ. Další možnost je, že vaše primární vlastnost je tmavost= jste světlý nebo tmavý typ. Poslední možnost je, že vaše primární barevná vlastnost je teplota = jste studený nebo teplý typ. Primární barevná vlastnost je ta, která je pro váš typ nejdůležitější a neměli byste ji porušovat. Co si pod těmito pojmy konkrétně představit? 

Tlumený versus kontrastní typ

Tlumeným typům sluší barvy s podílem jiné, (nejčastěji šedé) barvy. Jsou to odstíny, které vnímáme jako kouřové, tlumené (zkrátka nejdůležitějsí vlastností je to, že nejsou křiklavé). Názvy tlumených barev bývají často složeny ze dvou slov například: starorůžová, kouřově zelená apod.  Pokud se žena některého z tlumených typů obleče do zářivých barev, budou na sebe tyto barvy strhávat pozornost a odvádět ji pryč od obličeje. Tvář se stane nevýraznou a při hovoru je těžké se na ni soustředit. Zkrátka a dobře nejste to vy, kdo nosí šaty. To šaty nosí vás.

Kontrastním typům sluší naopak zářivé barvy. Na těchto ženách nás upoutají jejich výrazné oči. Barvy konstrastních typů často nazýváme základní, čisté či jasné. Pokud se žena kontrastního typu obleče do tlumených barev, stane se z ní nenápadná šedivá myška. Tlumené barvy mají moc uhasit jiskru jinak zářivých očí.

Studený versus teplý typ

Pro studené typy žen je nejvýznamějším faktorem barevná teplota. Ve studených odstínech tyto ženy září. Pokud se žena studeného typu obleče do teplých barev bude vypadat usedle, tetkovitě a nezdravě. Pro studené typy je typické, že v teplých barvách vypadají jako by měli žloutenku.

Teplým typům naopak sluší teplé odstíny. Pokud se žena s primárně teplou barevností obleče do studených odstínů, bude vypadat nemocně, bledě a strhaně. Studené barvy dokáží teplým typům odebrat z tváře život i energii a zdůraznit každou nedokonalost.

Světlý versus tmavý typ

Světlé typy žen vypadají výborně v pastelových barvách. Jsou to odstíny, které na jiných typech žen působí miminkovsky. Můžeme si je představit tak, jako byste do barevného základu přimíchali trochu mléka. Pokud se žena některého ze světlých typů obleče do tmavých barev, bude vypadat starší, nemocná či strhaná. Tmavé barvy zvýrazní nedokonalosti. Tvář získá tvrdé rysy.

Tmavé typy žen vypadají vyborně v sytých barvách. Někdy tyto odstíny nazýváme hluboké a můžete si je představit tak, jako byste do barevného základu přimíchali trochu černé. Pokud se žena tmavého typu obleče do světlých barev, bude vypadat nevýrazně a ztratí šmrnc. Světlé barvy umí tmavým typům odebrat veškěrou energii z tváře.

Na závěr: Tento článek je úvodem do barevné typologie a zabývá se pouze primární barevnou vlastností. Ta je sice nejdůležitější, ale neznamená to, že na zbývajících dvou nezáleží. ( Příklad: Řekněme, že vaše primární barevná vlastnost je studená a k tomu jste ještě světlá a jasná. V tmavých, i když studených barvách budete vypadat starší. A tlumené, i když studené barvy z vás budou dělat šedou myšku.)

Teprve když znáte přesný poměr všech 3 barevných vlastností, můžete vybudovat smysluplný a dobře kombinovatelný šatník.  

Leave a Reply