Můžete nosit celoplošně i barvy, které pro vás nejsou ideální?

Nedávno jsem si objednala šaty, které na fotce vypadaly jako jasné studené růžové, ale ve skutečnosti přišla úplně jiná barva. Nicméně už od pohledu se mi intuitivně nezdálo, že by to byla barva mimo moji barevnost. Pro jistotu jsem přiložila k látce svoji barevnici a zjistila jsem, že barva je naprosto totožná s odstínem bougainvillea z refined barevnice. 

Není to moje ideální barva. Moje ideální barvy jsou o něco světlejší a studenější. Na druhou stranu je to barva středně tmavá a pořád je to barva z mé barevnice, takže si ji jako podklad šatů mohu v klidu dovolit. Toto je velmi důležitý bod, na který po konzultacích narážím. To, že máte zakřížkované ideální barvy neznamená, že máte nosit jenom je. V barevnici je tolik jiných možností a bylo by škoda je nevyužít. Jenom je potřeba pochopit, k čemu která barva slouží právě vám. Já třeba vzhledem k tomu, že jsem blondýna nenosím celoplošně antracit a ostatní tmavší barvy z mojí barevnice. Ovšem jiná žena tmavších vlasů a stejného typu by je mohla začlenit do šatníku mnohem snadněji. Oproti tomu středně tmavé odstíny unesu. Není to sice pomyslný ideál, ale pořád jsou to barvy z mojí barevnice a vypadám v nich úplně jinak (dobře) než v oranžové, hořčicové nebo silné kobaltové. 

Na jednu stranu neplatí, že pouze ideální barvy jsou ty, které můžete nosit na celém těle, ale zrovna tak neplatí, že můžete nosit libovolnou barvu z barevnice na celém těle….. I proto jsem založila FB skupinu, kde se mě po konzultaci můžete na všechno v praxi doptat. Ono se totiž stačí zorientovat při prvních pár nákupech a s barevnicí se “skamarádit”. Je v ní 52 barev a i když se to snažím probrat na konzultaci velmi podrobně, je to velké množství informací a navíc nejvíc se při jakékoliv činnosti naučíme až praxí.

Druhým důvodem, proč jsem se rozhodla napsat tento článek je fakt, že tato středně tmavá, středně čistá teplejší fialová je jedním z univerzálních odstínů. V mé barevnici určitě nepatří k nečistějším odstínům, ale pořád do ní zapadá. Našla jsem ji v barevnici jak kontrastních typů, tak v barevnici lehce tlumeného léta. Velmi podobný odstín mají v barevnicích i podzimní a zimní typy.

Jak to? Jak už jsem psala jedná se o barvu středně tmavou a středně čistou. Proto je možné do ní obléct velké množství lidí. Pro některé to možná nebude ideál, ale zase výrazně neuškodí. A jak je to s teplotou? Fialová je barva nacházející se ve studené části barevného kruhu. Proto její teplejší odstíny vypadají dobře i na studených typech, jedná se totiž o barvu, která je ve svém základu studená. A přesně toto je důvod, proč je moderní barevná typologii tak osvobozujícím nástrojem. Nelimituje, naopak rozšiřuje možnosti. Pokud jste teplý typ nemusíte se vzdávat fialové, modré ani růžové. Jenom je potřeba sáhnout pro správném odstínu. Pokud jste studený typ, nemusíte se vyhýbat ani teplejším odstínům ze studené části barevného kola, jako je tyrkysová, nebo teplejší fialová. 

2 thoughts on “Můžete nosit celoplošně i barvy, které pro vás nejsou ideální?

  1. Jani, díky za článek! A díky, že si najdeš i ve svátečních dnech čas na to, splnit slib a napsat pojednání 🙂 Moc prosím-který odstín z barevnic teplých palet je tomuto cca podobný? Já totiž téhle barvě říkám “růžová”, tak abych se v tom lépe orientovala. Děkuju.

    1. Jity já si myslím, že tady nebude na vině to, jak ty barvy vidíš, ale to jak se ti ty šaty zobrazily…bohužel. Ve skutečnosti je to teplejší fialová, ale na nějakém monitoru vypadá jako růžová. Tj. jeví se světlejší a jasnější. Tedˇ, když se fotím na blog, jsem pochopila, proč mají občas výrobci potíž vyfotit věrně barvy do e-shopu. A to jsem na mnoha e-shopech dávala opakovaně jako po podnět pro zlepšení :-D. S tou barevnicí ti odpovím do FB skupiny, teď ji nemám po ruce.

Leave a Reply