Co jsou to tělesné proporce a proč je užitečné je znát?

Pokud se chcete dopátrat toho, proč vám některé střihy sedí a cítíte se v nich dobře a proč u vás jiné věci naopak nefungují, je potřeba rozklíčovat tři následující věci: tělesný tvar, tělesné proporce a tělesné variace.

Dnešní článek se bude zabývat tělesnými proporcemi. Tělesné proporce jsou důležité proto, abychom věděly, kde ukončovat horní díly, kde končit délku sukně, kabátů atd.

Tělesné proporce rozdělují vertikálně postavu na 4 části, a na základě jednotlivých vzdáleností dojdeme k jednomu z následujících výsledků:

1) Krátké nohy, dlouhý trup:

Tyto tělesné proporce se často pojí s postavou typu X, i když ne nezbytně. Výhodou oproti nevýhodným krátkým nohám bývá štíhlý a dlouhý pas. Ženy s krátkýma nohama si musí dávat pozor zejména to, kde ukončují sukně a do jaké výšky umísťují pas. Pokud s těmito informacemi vědomě pracujete, nikdo si kraších noh nejspíš ani nevšimne. Pippa Middleton je konec konců považována za ženu s dokonalou postavou.

2) Dlouhé nohy, kratší trup:


Opěvované, ale ne příliš časté tělesné proporce. Typicky se vyskytuje u vysokých žen, ale neznamená to, že každá vysoká žena musí mít současně i dlouhé nohy. Výhodou je, že ženám s dlouhýma nohama vyloženě sluší některé věci, které ostatním škodí. Například: sukně v midi délce, kotníčkové boty, capri kalhoty, tuniky končící v oblasti stehen… Nevýhodou je, že při zakasávání horního dílu do reálné polohy pasu může postava působit disproporčně. Řešením je buď nezakasávat, a nebo posunout pas oblečení o něco níže.

3) Krátké dva střední kvadranty:

Jedná se o velmi časté, ne-li nejčastější tělesné proporce vyskytující se u různých tělesných tvarů. Pokud žena s těmito tělesnými proporcemi přibere, tuk má tendence hromadit se v některé ze dvou kratších částí těla, tj. buď v horní části stehen (proto se štíhlé X může změnit na plnoštíhlé A), nebo v oblasti pasu ( z I či V se může stát H, a tak podobně). Postava s dvěma kratšími kvadranty si musí dávat pozor na to, kde ukončuje délku sukní a kalhot, kde ukončuje horní díly oblečení a na detaily v oblasti trupu. Ženy s touto tělesnou proporcí jsou často přesvědčeny o tom, že horní díl nemohou nikdy zakasat, ale já doporučuju posunout výši reálného pasu o kousek níže (cca do oblasti pupíku), a tím opticky vytvořit proporční rovnováhu.

4) Vyvážené tělesné proporce:

Vyvážené tělesné proporce jsou vzácné. Neplatí pro ně žádná omezení. Často se k nim ale přidá nějaká tělesná variace, například v podobě velkého poprsí, nebo dlouhého dekoltu, kterou se kterou je potřeba pracovat, protože určité věci na ní nefungují.

Nezapomeňte, že podobné poznatky vám mají posloužit a pomoct objasnit, proč vám něco v oblékání funguje a něco jiného ne. Tyto znalosti můžeme využít i k tomu, abychom outfit mírně poupravily a mohly tak zapojit i to, co dříve nefungovalo (viz nyní moderní zakasání). Tyto znalosti vás rozhodně nemají zásadně omezovat a ani vytvářet zbytečné/nové komplexy. Naopak mají přidávat možnosti.


Leave a Reply