Kabelka a boty: Ladit, či neladit?

Jak jste asi poznali z úvodní fotografie, nejsem odpůrce toho, vzít si někdy boty a kabelku stejné barvy. A vzhledem k tomu, že tento blog je především edukativním místem, pojďme se podívat celé věci pěkně na zub. K napsání tohoto postu mě inspirovaly hned dvě události. Za prvé klientka, která se při konzultaci barev ptala, jestli nebude vadit, když bude doplňky a boty ladit do béžové barvy. Za druhé si poslední dobou všímám čím dál tím víc, že barevně sladěné boty s kabelkou přestaly být tabu, a vídám je na IG stránkách nejvýraznějších osobností jak naší, tak zahraniční scény. (Třeba zde, nebo zde, i zde). Nejvíc podle mě letí kombinace nude bot + kabelky, ale ani černá není tabu, tu volí třeba greeceghanem.

Když to vezmu hezky popořádku, pak se můj názor tvořil asi podobně jako ten váš. Když jsem byla dítě, dala mi především babička pár tehdy vcelku rozumných rad: Kabelku je nejlepší nosit ve stejné barvě jako boty, vzory nemixuj, ať nevypadáš jako od kolotoče a nenos zelenou a modrou společně. Jak asi tušíte, všechny tyto rady byly o pár let později totálně zbořeny, abych se od stylových guru dozvěděla, že kabelku a boty urputně ladí leda tak maloměšťačka, mixovat vzory je trendy, a – uznávám – pokud člověk vybere správný odstín, může vypadat zelená s modrou docela fajn. Nicméně s odstupem času si myslím, že babiččiny rady měly racionální základ. Byly jsme prostě rodina, která je praktická, jede na jistotu a nikdo nepočítal s tím, že přijde doba, kdy bude díky fast fashion finančně možné, vlastnit levných umělých 40 kabelek a ladit s nimi outfity po vzoru hvězdiček sociálních sítí, které těch kabelek vlastní snad 100 – a možná leckdy ani nevlastní, možná jen promují produkt… Tento přístup k šatníku i k životu je dlouhodobě neudržitelný, i proto se domnívám, že přichází změna.

Mohla jsem raději celý outfit “rozbít” třeba zelenou kabelkou?

Zdroj : Asos.com. Mimochodem, v originále i takový trend maker jako je Asos zvolil kabelku+boty stejné barvy. Stylisté ale vybraly trendy páskové boty a kabelku ve tvaru loďky.

Outfit jsem samozřejmě rozbít mohla. Má to ale několik háčků.

  1. Zelenou kabelku nemám, a nehodlám si ji v brzké době kupovat. Nejde o to, že by se mi nelíbila, ale preferuji menší množství kvalitních kabelek, které jsou dobře kombinovatelné s mým šatníkem. V šatníku mám dost barevně výrazných kusů, proto mám kabelky v neutrálních barvách nejraději. Raději si pořídím světlou a tmavou, malou a větší, než 10 podobných kabelek napříč barevným kruhem.
  2. Stejně jako modelka z promo fota nemám ani barevnou pleť, ani barevné vlasy. Barevné mám pouze oči, a ty objektivně mnoho různých barev neutáhnou. Už tak mám na sobě šaty, které mají ve vzoru růžovou a žlutou, což je jako barevný akcent pro mě dostačující. Tyto stránky jsou a budou především praktické. Jsem stejná jako vy, moje čtenářky. Možná mám o něco větší šatník, ale věřte, zase ne o tolik. Všechny outfity, které fotím jsou tvořeny na základě toho, co běžně nosím, proto nikdy nebudou tak opulentní, jako nástěnky profi influencerů. Modely recykluju, kombinuju starší s novým a v běžném životě nechci vyčnívat tím, že budu hýřit barvami. To není v souladu s mým spíše elegantním stylem. Na fotce na blog by to bylo efektní, ale nebyla bych to já. V článcích se snažím reagovat na potíže, na které ve své cestě za kombinovatelným a stylovým šatníkem narážíte, to je celé.
  3. I kabelka a boty podléhají módním trendům. Pokud si chci koupit kvalitní kabelku a vynosit ji, nemůžu takových vlastnit 10, odlišných pouze barvou. Za pár let bych je nevynošené odkládala bůhví kam. A navíc, ani bych z nich neměla při nákupu takovou radost. Znáte to všechny, když si koupíte jednu vysněnou věc, je to super pocit. Když jich máte 10, jste přesycené, a ani pořádnou radost z nákupu nemáte.

Na závěr dodávám, že na tom mít výrazně barevné kabelky není nic špatného. Je více možností, jak k šatníků přistoupit. Někdo volí jednoduché oblečení a ozvláštní je právě doplňky, a i to je zcela regulérní přístup. Je to ale jako se vším. Nezapomeňte, že pokud nechce zamrznout v době a připadat si usedle a nudně, pak je super šatník postupně obměňovat a zařazovat moderní kusy. Když to s nimi ale přeženete, nevynosíte je. Trendy (a teď nemyslím jepičí, ale tzv. hlavní proud) se střídají každých cca 5 až deset let. Kolik např. šatů s nabíranými rukávy za 5 let vynosíte? Tady je odpověď též individuální. Někdo jedny, jiný patery a někdo žádné :-). Záleží opravdu pouze a jen na vás, jak se znáte a jak upřímně si umíte odpovědět.

Leave a Reply