Komu sluší Viva Magenta – barva roku 2023?

To, že barvou roku 2023 je Viva Magenta, jistě není pro moje čtenářky novou informací. Magenta je nicméně odstínem natolik zajímavým, že si zaslouží samostatný článek. Magentu totiž při troše snahy může nosit každá žena.

Než přejdu k příkladům pro jednotlivé barevné typy, chtěla bych upozornit na to, že odstíny v obchodech se budou kus od kusu více, či méně lišit. Zohledněte tedy konkrétní kus v závislosti na vaší barevnosti. Pokud například víte, že vám sluší tlumenější barvy, vyhněte se těm “magentám”, které jsou jasnější, než originál vybraný společností Pantone. Přikládám ukázky z jednoho e-shopu (net-a-porter):

Pojďme se spolu podívat na ukázky pro jednotlivé barevné typy žen. Magenta je středně tmavá až tmavá barva (v závislosti na konkrétním odstínu) a můžeme ji zařadit mezi teplé odstíny fialové barvy. V klasickém podání od Pantone se jedná o barvu, která není ani křiklavá, ani tlumená. Její čistota se nachází uprostřed spektra.

  1. Tmavé a studené typy. V nejstarším systému jsme je nazývali zimní typ. Jedná se o ženy s tmavou a studenou barevností podobné pohádkové Sněhurce. Magenta je pro tyto typy dostatečně tmavá a studené typy klidně mohou obléct teplé odstíny fialové barvy (tj. barvy se studeným základem) a budou vypadat dobře.

2. Tmavé a teplé typy. Sem patří všechny podzimní typy. Může se jednat jak o hnědovlásky, tak i o ženy s kaštanovými, či tmavě zrzavými vlasy. Magenta je jako teplý odstín fialové barvy nedílnou součástí vzorníků pro tyto barevné typy.

3. Studené a světlé typy žen. V původním systému letní typy. Spadají sem ženy s barvou vlasů typickou pro náš region (cca tmavost 7), nalezneme zde i přírodní blondýnky. Magenta sice není jejich top barvou, ale zároveň ani výrazně neškodí. A kdo by chtěl nosit stále dokola jen nejrůznější variace modré? Celkový dojem magenty může být pro světlé typy příliš těžký, proto je dobré myslet na odlehčení při výběru doplňků.

4. Světlé a teplé typy. V původním systému nazývané jako jarní. Nalezneme zde ženy s rezavými, či přírodními blond vlasy. Velké množství jarních typů nicméně v našich končinách tvoří ženy s oříškovými vlasy tmavosti 7. Jarní typy jsou na první pohled nejrozmanitější skupinou, nicméně platí zde stejná zásada jako u letních typů. Magentu si klidně mohou dovolit, když dají pozor, aby celkový dojem z outfitu příliš neztěžkl.

Magentu bych se díky její střední až vyšší střední tmavosti, teplotní flexibilitě a střední úrovni čistoty nebála zařadit mezi univerzální barvy. Není to sice pro všechny pomyslný ideál, ale současně nikomu nijak zvlášť neškodí. Osobně magentu považuji za příjemné osvěžení do každého šatníku.

PS: Z jiného soudku, protože opakování je matka moudrosti. Fialová a růžová si spolu rozumí, fakt jo, tak se jich nebojte :-).

Leave a Reply