Střihy šatů podle tvaru postavy : H, I, 8.

V dnešním článku se podíváme na základní principy, podle kterých vybírat střih letních šatů na základě tvaru postavu. Vždy je důležité si uvědomit, kterou přednost chcete na postavě podtrhnout a kterou část naopak upozadit. Pojďme se na jednotlivé tvary postavy postavy podívat. První ze série článků na toto téma ze bude zabývat postavami tvaru H, I, 8.

  • Postava typu H : Tento tělesný tvar se vyznačuje robustnějším trupem s absencí pasu. Vašim cílem je neupozorňovat na oblast pasu a nepřidávat v těchto místech opticky objem. Mezi ideální střihy patří godetové a trumpetové šaty i sukně, rovné a panelové střihy, mírné A linie a bias cut (tj. mořská panna). Fungovat bude i princesový střih a empír, pokud není nabíraný pod prsy.

Postava typu I : Neboli postava modelek má tu výhodu, že si (neexistující) pas může opticky dotvořit. Vzhledem k tomu, že se jedná o postavu se štíhlým trupem, může si dovolit i dvouřadé propínací šaty, či volánky, kapsy a jiné detaily v oblasti trupu. I se nemusí nijak omezovat, fungovat budou i nabírané a kolové sukně.

  • Postava 8 : Přesýpací hodiny s vysokými boky potřebují – narozdíl od předchozích typů postav – upozornit na pas. Současně ale nesmí přidávat opticky kila právě v oblasti vysokých boků. Ideální jsou zavinovací šaty, pemplum, pouzdrové šaty, A linie, které mají zdůrazněný pas a košilové šaty. Základním pravidlem je zdůraznění pasu a štíhlá silueta v oblasti boků.

PS : Šaty, které jsem zvolila pro dnešní článek jsou střihově zajímavé díky vázání, které jde umístit dozadu a volně (bude lichotit postavám bez definovaného pasu), nebo utáhnout a zavázat dopředu (bude lichotit postavám, které potřebují upozornit na pas). Jedná se tedy o variabilní střihové řešení. Nesnažte se naučit zpaměti všechny vhodné a nevhodné střihy. Vždy vycházejte z toho, kterou část potřebujete potrhnout a kterou naopak upozadit. Pokud střih splňuje daná kritéria, bude vám slušet.

Leave a Reply