Plus size : výběr vhodných střihů a stylizace

V dnešním článku se podíváme na důvody, proč nelze střihová doporučení pro jednotlivé typy postavy generalizovat. Na pomoc jsem si vzala 2 modelky z plus size kampaně, kterou přichystala značka Esprit.

Nejdříve se podíváme na důležitost výběru barev. První modelka má světlou a teplou barevnost. Na následujících fotografiích je v kabátě, který jí střihově velmi lichotí. Barevně jí ale mnohem lépe sedí světle žlutá barva, než černá. V černé tato modelka vypadá starší a bez života, přitom ženy plus size kategorie často sahají právě po černé barvě ve snaze zamaskovat nadbytečné kilogramy. Přitom rozhodujícím činitelem je právě vhodný střih a nikoliv tmavá barva. Na následujících fotografiích vidíte ten stejný kabát, ve stejné velikosti, pouze v odlišných barvách. V černém kabátě nevypadá modelka subtilněji.

Zdroj : www.esprit.cz
zdroj: www.esprit.cz

Při výběru oblečení nehraje roli jen střih, ale i délky zakončení horních i spodních dílů. Ty nesouvisí s tělesným tvarem, ale s tělesnými proporcemi. (Příklad: představte si dvě ženy tělesného tvaru A. Jedna bude mít krátké nohy a druhá bude mít naopak kratší střední dva kvadranty (střed těla). Doporučení ohledně délek, umístění pasu atd. se budou pro tyto dvě ženy lišit). Ve kterém horním dílu se vám tato modelka líbí víc?

zdroj : www.esprit.cz

Hádám, že to opět vyhrál žlutý kabát. Pro tuto konkrétní postavu platí staré známe pravidlo: nezakončovat horní díl v nejširší části stehen, ale pod nimi.

A teď přijde na řadu důležitá otázka: Zakasat, či nezakasat? To je oč tu běží.

zdroj : www.esprit.cz
zdroj : www.esprit.cz
zdroj : www.esprit.cz

V tomto konkrétním případě bych se přikláněla k variantě nechat horní díl venku z kalhot. Připadá mi to harmoničtější. Soustředila bych se na kvalitní materiály, vhodné líčení a módní trendy bych zařadila do šatníku jiným způsobem. Nicméně připouštím, že v poslední době je velký mezinárodní tlak na to, aby i ženy plus size velikosti “mohly” nosit ty stejné outfity jako hubené modelky, a nikdo se nad tím nepozastavoval. Osobnost tedy jako vždy rozhodne. Někdo chce kilogramy navíc hrdě vynést, jiný je chce opticky upozadit. Buďme tolerantní a nesuďme, každý má v oblasti vzhledu právo svobodné volby.

Pokud bych měla pro tuto modelku vytvořit outfit, který by pracoval se zakasáním horního dílu a současně by neměl upozorňovat na nedostatky postavy, zvolila bych sukni ve flare siluetě, nikoliv skinny kalhoty. Kalhoty bych volila též v jiném, než skinny střihu.

A asi si říkáte, jak tedy trendy do šatníku dostat? Třeba v podobě ležérních šatů s květinovým potiskem, které jsou nyní velmi trendy a nosí se zejména v kombinaci s kotníčkovou obuví.

zdroj:www.esprit.cz

Druhá modelka na první pohled ani nevypadá, že je součástí plus size kampaně. V hlavě vám možná naskočí: taková normální ženská. U druhé modelky se mi narozdíl od prvního případu líbí zakasání a polozakasání horního dílu. Obzvlášť v kombinaci se širšími nohavicemi. Horní díl bych v tomto případě klidně volila i o číslo menší. Stále by byl dostatečně široký, ale nepřidával by zbytečně objem navíc.

zdroj : www.esprit.cz
zdroj : www.esprit.cz

Širší horní díl na ní vypadá dobře zejména v kombinaci s kalhotami úzkého střihu. Druhá modelka si může v klidu dovolit i kratší bundičku, nebo sáčko.

zdroj : www.esprit.cz

Podle fotografií nejde s určitostí říct, jaký mají tyto ženy přesně typ postavy, zejména v druhém případě není poznat, zda má, nebo nemá tato modelka definovaný pas. Ale pro účely tohoto článku to není podstatné. Podstatné je to, že doporučení ohledně vhodných střihů jsou velmi individuální. I pro dvě ženy, které mají stejný tělesný tvar mohou fungovat rozdílná řešení. Do hry totiž vstupuje více faktorů: tělesný tvar, tělesné proporce, tělesné variace, BMI a – v neposlední řadě – osobnost. Každá z vás má tento koktejl namíchaný jinak. Dejte na svou intuici a pozorovací schopnosti. Zkoušejte nové věci a foťte se v nich (ideálně před nákupem). Pokud chcete mít tuto hádanku rozklíčovanou rychleji, pak právě tuto problematiku řeší (mimo jinéno) konzultace stylu.

Leave a Reply