Co jsou to neutrální barvy?

Neutrální barvy jsou ty barvy, které nejsou součástí barevného kola. Vznikají bud smícháním achromatických barev (bílé a černé) anebo naopak smícháním mnoha barev dohromady. Pokud jste jako malí někdy dostali balíček plastelíny a přes dobře míněné rady rodičů jste ji zamíchali dohromady, určitě si pamatujete, kam to vedlo. K nějakému odstínu šedé, nebo hnědé. Neutrální barvy, jsou ty barvy, které výborně fungují s barvami z barevného kola a pomáhají vytvořit harmonický celek (obzvlášt, pokud jsou váš obličej, pletˇ i vlasy spíše neutrální). V tomto článku vám ukážu neutrální barvy, se kterými se nejčastěji setkáváme. Podrobněji se jim budu věnovat v budoucnu v samosatných článcích.

Černá

Černá je barva studená, tmavá a jasná. Sluší těm barevným typům, jejichž tvář, oči a vlasy mají podobné vlastnosti. Jedná se o tmavé jižanské typy, případně o typ Sněhurka. To ale platí pouze v případě, že žena tuto barevnost od přírody skutečně má. Občas vídám “falešné” Sněhurky, které si vlasy na černo barví. Přírodu ale úplně ošidit nelze a pokud tvář a oči nemají potřebnou sílu, přináší tato stylizace víc škody než užitku. Černé by se měli vyhnout všechny světlé, teplé a tlumené typy.

Šedá

Šedá je barva studená, tlumená a vyvolávající klidný dojem. Najdeme ji v nejrůznějších odstínech, od nejtmavšího antracitu, až po světloučce šedou. Šedá sluší studeným typům. Tmavší typy budou nejlépe vypadat v sytějších odstínech, světlejší naopak ve svěžích a světlých odstínech šedé. Pro světlé studené typy je šedá skvělou náhradou černé. Vyhýbat by se jí měli teplé typy, kterým šedá odebere z tváře energii a budou v ní vypadat bledě a nezdravě. Pokud jste teplý typ a chcete nosit šedou, hledejte odstíny, které se nachází napůl cesty mezi studenou šedou a khaki. 

Béžová 

Ve svém nejtypičtějším odstínu je to barva světlá a teplá. Béžová je velmi svěží a je skvělou volbou pro všechny světlé teplé typy. Populární bývá zejména v létě. Nevhodná je pro však všechny studené typy, které v ní budou vypadat, jako by měli žloutenku. Pro tmavé typy není béžová dost sytá a odebírá jim energii z tváře. Pokud jste studený typ, a přesto vás to k béžové táhne, hledejte odstíny s nádechem do růžova, protože právě to je studenější odstín béžové. 

Hnědá

Hnědá je barva, u které více, než u ostatních záleží na odstínu. Má svoje typické teplé i studené odstíny. Najdeme v ní hřejivou čokoládovou, zemitou nazrzlou až po chladivější odstín ledového frapé. Pokud patříte mezi teplé typy, pak je právě hnědá „vaše černá“. Pokud patříte mezi studené typy, dobře vybírejte, který odstín zvolíte a sahejte po studených odstínech, které vypadají jako káva s mlékem.

Bílá

Bílá barva je studená, jasná a světlá. Je tedy jako dělaná pro světlé studené typy. Výborně v ní vypadají modrooké blondýnky. Skvěle se ale hodí i kontrastním typům, které jako jediné ji mohou bez obav nosit v kombinaci s černou. Pokud jste sice studený, ale zároveň i tlumený typ, hledejte odstíny, do kterých byla přidána kapka šedé. (V angličtině jste se možná setkali s výrazem off white a naše babičky by řekly, že je to zapraná bílá). Pokud jste teplý typ hledejte krémovou. 

Námořnická modrá 

Námořnická modrá je výborná, v posledních letech velmi populární neutrální barva. Má taky být proč. Námořnická modrá je ve své teplotně neutrální, středně tmavé a středně čisté podobě doslova zázračná barva. Může ji totiž nosit kdokoliv a nikomu nijak zvlášť’ neublíží. Pokud potřebujete obléct větší množství lidí do jedné barvy, pak je neutrální námořnická modrá jasná volba. I tato barva má samozřejmě svoje teplejší i studenější, tmavší i světlejší, jasnější i tlumenější odstíny. Pro mnoho žen je to výborná náhrada za černou, protože námořnická modrá není tak tmavá a čistá jako černá. Zároveň se výborně kombinuje.

A co vy ? Máte svoji oblíbenou neutrální barvu?

Leave a Reply