Výhody ACS a 3 příběhy z praxe.

Možná už delší dobu uvažujete o určení barevného typu, ale není vám tak úplně jasné v čem vlastně spočívají výhody dělení do 18 skupin. Říkáte si, jestli by nestačilo nechat si určit barevný typ v některém ze starších systémů. A ano, takové konzultace bývají levnější, ty nejlevnější dokonce svou cenou ani nedosahují na finanční hodnotu barevnice ACS. V minulých týdnech jsem po konzultacích dostala velké množství pozitivních zpětných vazeb, a to zejména ze strany těch klientek, které byly v minulosti otestovány ve starších systémech. Proto jsem se rozhodla napsat následující článek. 

Nejprve s vámi chci sdílet vlastní zkušenost. Před 6 lety jsem si nechala určit barevný typ. Konzultace byla velmi profesionální, opřená o fakta. Jen systém nebyl tak propracovaný. Byla jsem (korektně) určena jako studené léto. Tmavost mi byla určena jako střední, kontrast střední a teplota výrazně studená. Z konzultace jsem odcházela nadšená a už tenkrát jsem věděla, že se chci touto prací živit profesionálně. Jenže jsem záhy podruhé otěhotněla a rozhodla jsem se zůstat s dětmi doma. Nechtěla jsem rozjíždět business s novorozenětem a tehdy dvouletým Deniskem.  To mi ale nebránilo v tom začít přebudovávat šatník a dál se vzdělávat. Hned na začátku jsem si upletla 3 letní svetry přímo v mých ideálních barvách, což bylo skvělé. A začala jsem se věnovat svojí oblíbené činnosti – nakupování. Snažila jsem se postupovat v souladu s mým barevným typem, přesto se mi nedařilo vybudovat smysluplný, a hlavně dobře kombinovatelný šatník. Občas se v něm usídlily kusy příliš tmavé, jindy zase příliš tlumené. Přesto mě to intuitivně táhlo k jasnějším a světlejším barvám. Také jsem se snažila dodržovat barevné schéma neutrál + 1, ale vnitřně jsem tíhla k aktivnějším kombinacím. Začala  jsem nosit výraznější rtěnku, než mi bylo doporučeno a proti doporučení jsem si odbarvila vlasy na studenou blond. Pomalu jsem začínala mít tendence celou barevnou typologii tak trochu zlehčovat a říkala jsem si, že to člověk nemůže brát zas až tak vážně.      

Zhruba v této době se začaly množit informace o ACS i o tom, že dělení na 12 typů je nepřesné. Byla jsem skeptická, ale na stránky Imogen jsem se přece jen podívala. Zaujala mě. Na jejích stránkách jsem našla vysvětlení minimálně proto, proč mi mnohem víc sedne platinová blond než doporučovaná popelavá hnědá, které jsem navíc nebyla schopná docílit. I mnoho dalších informací mi dávalo smysl a více do sebe zapadalo. Když jsem se začala u Imogen oficiálně vzdělávat a absolvovala jsem tréning + individualní zaškolení v testování podle ACS, dostala jsem logické odpovědi na všechny moje otázky i dřívější pochybnosti. Systém ACS dělí studené léto na 2 samostatné typy. Jeden z nich je jasnější než původní studené léto a druhý z nich je jemně tlumený, ale ne tolik, jako tlumené léto. Oba dva jsou světlejší a tmavostí barev nedosahují až na střed (čili konkrétně já nevybočuju odbarvením ze svého typu, nemusím měnit barevnici a blond se mnou harmonizuje) . Čistější a světlejší paleta ke mně sedí mnohem víc a budovat s ní šatník bylo mnohem snazší. Ukázalo se, že moje intuice fungovala dobře. Na druhou stranu jenom s ní bych vybudovat fungující šatník v době, kdy jsem se barvami nezabývala profesionálně také nedokázala. A to i přesto, že mám na rozlišování barev nadání. Mít propracovaný systém o který se dá opřít a barevnici se kterou se dá snadno pracovat je základ úspěchu. Hlavní přínos rozdělení studeného léta na dva typy jsem si ale uvědomila v okamžiku, kdy jsem testovala 2 klientky spadající právě pod tlumenější typ. Schválně jsem poukázala na rozdíl mezi námi i na to, že dřív bychom byly zařazeny stejně. Nemohly tomu uvěřit, jasnější paleta na nich totiž vůbec nefungovala, barvy je okamžitě začaly nosit.  A naopak, když k sobě přiložím tlumenější paletu vypadám hned jako šedá myška. Rozdíl mezi paletami se zdá možná malý, ale přesto je zásadní.

    Další zajímavý případ byla jedna z mých kamarádek. Patří pod typ, který v minulém systému neexistoval a dal by se popsat jako lehce tlumená studená zima. Po konzultaci se mi svěřila, že byla na určení v rámci 12 typů mylně zařazena pod tmavou zimu. Tato paleta by jí ale vůbec nemohla sloužit. Byla by pro ni moc tmavá a dělala by ji starší. Pokud bych kamarádku měla určit podle staršího systému, měla by podle mě blíže ke studené zimě než ke tmavé. Ale ani studená zimní paleta by jí neprokázala nejlepší službu. Kamarádka totiž potřebuje studené, tmavší, ale zároveň lehce tlumené barvy. Je to přesně typ, s jakým si minulý systém nedokázal poradit. Tyto ženy byly někdy řazeny pod studenou zimu, jindy pod tmavé tlumené léto, ale ani jedna z těchto palet nevystihuje jejich skutečnou barevnost. 

    Jako poslední příklad zmíním kamarádku Kristýnu. Opět je to jedna z těch, pro které nebylo v minulém systému místo. Kristýna se totiž nachází někde na půl cesty mezi podzimem a jarem. Podzimní palety jsou pro ni příliš tmavé a těžké, jarní zase příliš čisté a jásavé. 

  Tento článek určitě nemyslím jako kritiku kolegyň, které pracují v oboru déle než já a v minulosti si musely vystačit s méně dokonalými systémy. V současnosti se ale domnívám, že už se jasně ukazuje (alespon v mojí praxi jistě :-)), že tonální systém 12 typů je už zastaralý a nevyhovující. Tak jako v jiných oblastech je to prostě vývoj. Vím, že mnohé typoložky neškatulkují a mají skvělou intuici, i já jí naslouchám a pracuji s ní. Jsem ale ráda, že se nemusím spoléhat jen na ni a že mám k dispozici nástroje, které mi pomohou intuici podepřít fakty. A v neposlední řadě, zákazníci si odnesou mnohem přesnější a velmi chytrě sestavenou barevnici, se kterou budou při budoucích nákupech úspěšněji pracovat. Zákazníci totiž nemusí onu výbornou intuici mít a potřebují mít v ruce něco, o co se mohou v budoucnu spolehlivě opřít. Spoléhat na pamět je totiž velmi nejistá záležitost. Pracovat s nedostatečně přesnou barevnicí je také nejistá záležitost.

Toto je můj názor, nikoliv snaha cokoliv vám vnucovat. Můj názor vyjadřuju tím, co dělám. Dělám to, čemu věřím. A skutečně věřím tomu, že konzultace ACS dokáže pozitivně ovlivnit život každé z vás.  Toto jsou moje pracovní hodnoty.

Leave a Reply