Barevný typ Carice Van Houten a barvení vlasů

Nedávno jsem určovala barevný typ jedné mojí kamarádky. Zjistili jsme, že je primárně studený, tmavý a jasný typ. Na problém jsme narazili, když jsme diskutovali barvu vlasů. Říkala mi, že má zkušenost, že v hnědé vypadá usedle, v blond bez života a v černé staře. Proto si vlasy barví na studený odstín červené, ale ani ten pro ni není ideální. Všechny studené odstíny červených barev totiž obsahují i oranžový pigment, který se hlásí o slovo s tím, jak se barva postupně vymývá. A nic nemá na studené typy ničivější dopad než teplé barvy. Toto téma mě zaujalo a inspirovalo k napsání následujícího článku. Na pomoc jsem si vzala skvělou herečku Carice Van Houten, která je také primárně studený, tmavý a jasný typ. 

Pokud si Carice obarví vlasy příliš tmavou, i když studenou barvou vypadá starší a unavená. Její rysy jsou tvrdší. Nutí ji to výrazněji se líčit. 

Pokud si Carice obarví vlasy příliš světlou hnědou, vytrácí se jí energie z tváře. Světlá hnědá se navíc vždy vymývá do tepla a způsobí, že Carice vypadá usedle a tetkovitě. 


Pokud se Carice nabarví studenou a tmavší hnědou, sedne jí to. 

Pokud chce Carice jít do výraznějších odstínů, je to v jejím případě možné, ale pouze pokud je barva dostatečně sytá a její odstín je fialový (studený), ne červený (vždy příliš teplý).

Jsem si vědoma toho, že následující fotografie mohly být jistým způsobem barevně upraveny, ale sledovala jsem celou Hru o trůny a mohu potvrdit, že popisovaný rozdíl byl patrný i v průběhu seriálu. Jako divák zabývající se určováním barevného typu, jsem si toho nemohla nevšimnout :-). Na následující fotografii se mi Carice líbí. 

Naproti tomu, pokud je barva více zrzavá/červená anebo se do těchto odstínů vymývá, nastává stejný problém jako s teplou hnědou. Na fotce vlevo dole je navíc barva příliš jasná a Carice přebíjí. Na fotce vpravo dole je barva příliš teplá.

Pokud jste studený, tmavý a jasný typ, je potřeba vyhýbat se všem teplým odstínům barev a zohlednit při barvení i to, jakým způsobem se bude barva vymývat.

TIP pro vás : Pro studené a tmavé typy je vždy lepší nebarvit se trvalou barvou (stupeň 3), ale použít stupeň číslo dvě a barvení častěji opakovat. Všechny trvalé barvy na vlasy totiž kompletně naruší vlasovou strukturu a vždy se budou vymývat do tepla. Viz přiložené foto, které zobrazuje postupné vymývání trvalé barvy v tmavosti 1-10. Ve středním pásmu mezi tmavostí 3 až 8 vždy zůstává “oranžový ocas”. 

Ve které barvě vlasů se vám Carice líbí víc? Ve studené hnědé nebo ve fialové? A měli jste někdy problém s tím, že se vám barva vymývala do tepla a přitom to nebylo ani chtěné, ani žádoucí?

Leave a Reply