Jaká je vaše barevná osobnost?

Než se dostanu k jádru dnešního článku, musím trochu netypicky začít tím, proč jsem si vybrala Imogen a proč právě ji považuju za naprostou špičku v oboru. Pokud bych měla vybrat jednu věc, ve které její škola neoddiskutovatelně převyšuje ostatní, nebyl by to ani skvěle propracovaný testovací systém, ani výborně sestavené praktické barevnice, ale to, že Imogen klade na první místo osobnost klienta a respekt k němu. V průběhu konzultace se dozvíte, jaké barvy vám nejvíce sluší i to, jak je vzájemně kombinovat. Jenže co když se vám „vaše“ barvy nebudou líbit? A co když ještě navíc bude pro vás způsob, kterým byste je měla kombinovat úplně cizí? Toto byla po dlouhou dobu Achillova pata barevné typologie. To, že se člověk s určitou barevností narodí totiž vůbec neznamená, že jeho barevnost bude souznít s jeho osobností. Skvělé informace pak mohou být snadno k ničemu. Takový člověk totiž bude pravidla porušovat. A úkolem dobré typoložky je naučit ho porušovat je tím nejslušivějším způsobem. Jak se ale efektivně a bez nedorozumění dozvědět k čemu vás to nejvíce táhne? Jednoduchou pomůckou je test barevné osobnosti. Vychází z poznatku, že k určitému stylu oblékání se vždy řadí i určitá skupina barev. Jinými slovy, pokud se vám líbí jistý styl oblékání, automaticky tíhnete k těm barvám, které jsou pro tento styl typické. Je to jako spojené nádoby. Osobnost + styl = preferované barvy. Pojďme se tedy podívat na jednotlivé možnosti. 

1.Barevná osobnost klasická/ neutrální barvy

        Pro klasickou barevnou osobnost je typické, že na oblečení využívá zejména neutrální a spíše studené barvy jako jsou černá, šedá, bílá, kávová. Pokud se rozhodne začlenit nějakou barvu, bývá to nejčastěji tlumená světle modrá nebo vínová. Osoby s touto barevností hledají symetrii, nenosí vzory a často kombinují světlé a tmavé barvy, čímž vzniká vysoký tmavostní kontrast. Pokud nosí šperky, bývají taktéž klasické, spíše jemné a nenápadné, většinou zlaté nebo stříbrné. Tato osobnost by se dala popsat jako důvěryhodná, dospělá, profesionální, konzervativní či organizovaná.  Klasické barvy jsou barvy korporátního prostředí.

2. Barevná osobnost ležérní / barvy přírody

    Pro ležérní barevnou osobnost je typické, že sahá po barvách, které můžeme najít v přírodě. Jedná se o tlumené odstíny modré, o kávovou, olivovou, šalvějovou, čokoládovou, khaki, pískovou, okrovou a všechny odstíny hnědé či o smrkově zelenou. Pro tuto osobnost je velmi důležité pohodlí a často se při výběru nového kousku stává rozhodujícím faktorem. Ženy tohoto typu se vyhýbají jakékoliv obuvi na podpatku a velmi často odmítají nosit doplňky. Pokud doplňky nosí, volbou bývá přírodní materiál jako dřevo, paroží či jantar. Oblíbené jsou také pleteniny či látky, které mají matnou strukturu a jsou příjemné na omak. Žena tohoto typu by se dala popsat jako uvolněná, nenucená, pohodová, skromná či přátelská. 

3. Barevná osobnost dramatická / výrazné barvy i kombinace. 

 Dramatická barevná osobnost miluje vše, co je výrazné. Jasné barvy, lesk, leopardí vzor a kontrastní kombinace jako černobílá či červená a černá. Nebojí se barev a vybírá vždy ty čisté jako například zářivá oranžová, základní červená, teplá růžová či kobaltová. Nevadí jí přitahovat pozornost a pohodlí pro ni není rozhodujícím faktorem. Miluje výrazné šperky a doplňky obecně, stejně tak jako obuv na vysokém podpatku. Dala by se popsat jako výrazná a odvážná.

4. Barevná osobnost kreativní /směsice barev i vzorů

       Tato barevná osobnost netíhne k žádné z barevných palet, ale mixuje všechny barvy z barevného spektra dohromady. Netáhne ji to k výrazným zářivým barvám, ale touží vytvořit zajímavé a originální kombinace, které na nikom jiném nespatříte. Tyto ženy jsou většinou samy o sobě velmi originální a kreativní a volí si tvůrčí profese, kde nebudou svázány pravidly dress codu. Miluje vzory a klidně jich použije hned několik v jednom outfitu. 

5. Barevná osobnost romantická/ pastelové barvy. 

    Tato barevná osobnost preferuje jemné pastelové barvy. Najdeme mezi nimi světle modrou, růžovou, ale i citronovou či broskvovou. Jako neutrální barvy vybírá světle šedou, béžovou či slonovou kost, krémovou či barvu šampaňského. Nikdy nesáhne po černé ani jiné dramatičtěji působící barvě. Okolím může být vnímána jako ženská, chápající, pečující či ohleduplná. Oblečení s tomto stylu mívá velmi ženský střih s definovaným pasem.

6. Barevná osobnost elegantní / sofistikované barvy

            Pro elegantní barevnou osobnost je typické, že kombinuje neutrální barvy s jednou barvou z barevného kola. Nesahá ale po černé a nevytváří kontrastní kombinace. Jejími neutrály jsou elegantní velbloudí, béžová, šedá, případně neutrální námořnická modrá. Neutrály kombinuje obvykle s jednou další barvou z barevného kola, jako je modrá, růžová, fialová či korálová. Pokud do outfitu přidá 2 další barvy, pak jedině ty, které se v barevném kruhu nachází vedle sebe, jako například růžová/fialová, modrá/teal atd. Elegantní barevnou osobnost okolí vnímá jako společenskou, vyrovnanou, kultivovanou a plnou života.

Našli jste se v některé barevné osobnosti? A nebo máte pocit, že se vám líbí více koláží než jedna? I to je totiž v pořádku. Například já mám nejblíž k elegantnímu stylu, ale miluju i jisté prvky z dramatického a klasického stylu. Jak to máte vy?

Leave a Reply