24 zapomenutých outfitů, týden první

Nedávno jsme v jedné diskuzi narazily na téma, které hýbe současným světem a tím módním obzvlášť : Udržitelnost, etika, fast fashion, závislost na nakupování a s ní spojené hromadění věcí, které nikdy nevezmete na sebe, nebo maximálně jednou.

Jedna z našich čtenářek zmiňovala, že si dala předsevzetí půl roku si na sebe nic nekoupit. A protože s Petou cítíme, že máme v tento moment dostatečně velký a smysluplný šatník, rozhodly jsme se výzvu přijmout. Následující půlrok si na sebe nic nového nekoupíme (výjimku tvoří náhrada zničeného spodního prádla či silonek a také jsme si povolily vlastní tvořivost – pletení a šítí – neboť materiál na něj už doma máme) . Každý pátek budeme přidávat vždy jeden outfit, vytvořený z našich zásob, včetně starších ( ale ne nemoderních) a někdy tak trochu opomenutých věcí (ale ne nezbytně).

Velmi častou kritikou je, že v současné době ztrácí spotřebitel se svým oblečením vztah. Vinou fast fashion se pro mnohé lidi stalo naše oblečení pouze jednorázovým papírovým ubrouskem, který po jednom použití hodíme do koše a vytáhneme nový. Proto vám ke každému outfitu chceme napsat komentář nejen o tom, proč jsme daný kus barevně a stylově vybraly právě takto, ale chceme vám napsat i to tom, co pro nás tento outfit znamená a proč ho máme rády. Našim cílem je vytvořit povědomí lidí o tom, že naše oblečení s námi putuje našim životním příběhem. Stejně jako se Marcelu Proustovi vybaví vůně dětství když ochutná koláček, mohou se i vám vybavit vzpomínky, když ze skříně vytáhnete svoje oblíbené šaty. Chceme s Petou tímto projektem přispět svou troškou do mlýna v boji proti fast fashion a navíc věříme, že nám tato pauza pomůže ujasnit si, co nám v šatníku do budoucna chybí a čeho už je na čase se pomalu zbavit :-).

Pokud chcete, můžete se k nám připojit a postovat svoje outfity každý pátek v komentářích pod hlavním příspěvkem v naší FB skupině.
Pokud se nacházíte v životní fázi, kdy svůj šatník znovu budujete, jako třeba naše Jarka, budujte vesele dál. A pokud budete mít chuť, nafoťte nám některý z vašich ověřených oblíbených kusů a nebo z něčeho, co jste po revizi skříně “znovu objevily”.

Outfit první :

Tento svetr jsem si upletla před cca 5 lety během druhého těhotenství. Je ze skvělé egyptské bavlny – mimochodem, Muškát je podle mě naprosto nejpovedenější příze od Dropsu – barevně je pro mě svetr jako dělaný a chvilku trvalo, než jsem ho upletla, takže ano, mám ho ráda :

Poslední dobou jsem ale měla problém nakombinovat ho tak, aby celek vypadal aktuálně. K ničemu, co jsem v šatníku měla, mně něpřišel jako úplná bomba. Až jsem narazila na následující kalhoty. Připadaly mně k němu neotřelé jak z hlediska stylu, tak z hlediska barevné kombince. Na konzultaci si vždy říkáme, že zelená + růžová není to pravé ořechové pro osoby s nízkým barevným kontrastem, ale tady mně temné zelené odstíny v kombinaci se živou růžovou připadají jako zajímavé spojení.

A jo , zkusila jsem i stejnou pozu, jako modelka v e shopu :-).

Peta, její komentář a oblíbené šaty, outfit první :


Když je venku horko, patří tyto šaty k mým nejoblíbenějším. V obchodě mě hned zaujaly svým vzorem, úplně jsem se do nich tehdy zamilovala. Mám je už dlouho, nosila jsem je i v těhotenství, na dovolené, prostě všude. Bohužel barevně pro mě moc vhodné nejsou, jsou příliš světlé. Protože se jich ale nechci vzdát, nosím k nim výraznější modré doplňky, abych světlost šatů aspoň trochu kompenzovala.

Leave a Reply