Capsule wardrobe: zásady tvoření kombinovatelného a udržitelného šatníku

V dnešním článku si vysvětlíme základní principy, podle kterých začnete snadno budovat capsule wardrobe (= kombinovatelný a udržitelný šatník). Capsule, kterou jsem vybrala do tohoto článku, je složena z kusů, které mám v šatníku několik let. Budu se tedy současně věnovat problematice udržitelného šatníku a způsobům, jak přizpůsobit starší věci současným trendům.

  1. Každá capsule potřebuje hero piece (výrazný kus) okolo kterého je budována. Bez něho by to byla nuda a fádní šatník. Pro dnešní capsuli jsem vybrala sukni v midi délce s leopardím potiskem, kterou mám v šatníku už několik let. TIP: Pokud si nejste jisté, zda je daný kus ještě aktuální, podívejte se do obchodů a e-shopů. Prodávají se ještě podobné kusy?
  2. Hero piece snadno nakombinujete s jednoduššími, nadčasovými kusy.

TIP: Pokud vlastníte kratší, kvalitní a zachovalý propínací svetřík a nevíte, jak ho kombinovat, zkuste ho nosit zapnutý a zastrčený do spodního dílu. Tímto způsobem snadno znovu zapojíte starší věc.

Pokud vám vyhovuje zdůraznit pas, přidejte pásek. Je to silný trend pro tento rok a opět snadný způsob, jak zapojit to, co už doma dost možná máte.

Pro dnešní capsuli jsem vybrala jednoduchý bílý svetr s ozdobným lemem, jednoduchý propínací fialový svetřík, světlou košili a sako v námořnické barvě. Předpokládám, že alespoň něco z citovaných věcí se u vás v šatníku najde. Všechny tyto horní díly budou fungovat s jeansy, kalhotami, sukněmi a budou vzájemně kombinovatelné. Zrovna tak budou sedět k vzorovaným, či jinak specifickým spodním dílům (je možno kombinovat je s dalšími hero piece).

Sukně a jeansy použité v dnešní capsuli jsou vyrobeny z lehčích látek a díky jejich celkovému vyznění je mohu nosit i na jaře a v létě. Tím, že zapojíte do šatníku kusy, které jsou nositelné celoročně, se přiblížíte udržitelnému šatníku. Nezapomeňte, že důležité je věci vynosit. Fast fashion oblečení bývá před vyřazením nošeno průměrně 5x. Pokud si danou věc oblečete 50x, snížíte její uhlíkovou stopu o 400% (počítáno: kus oblečení/počet nošení před vyřazením/ 1 rok)

Všechny horní díly z této capsule budou samozřejmě fungovat i s jakýmkoliv “obyčejným” basic spodním dílem.

Zásady úspěšného tvoření capsule wardrobe:

Každá capsule je vystavěna okolo jednoho, nebo dvou hero piece.

Jednotlivé kusy spolu musí vzájemně barevně fungovat.

Jednotlivé kusy vám musí střihově a velikostně sedět.

Jednotlivé kusy spolu musí stylově fungovat.

Kombinujte nadčasové kusy s těmi, které jsou něčím zajímavé (ozdoba, vzor a podobně).

Pokud kombinujete basic + basic, pomožte si si vhodným doplňkem. (Pozor i doplňky podléhají modním trendům).

Sledujte aktuální siluetu a trendy. Než vyrazíte na nákup, podívejte se zda v šatníku už něco podobného nemáte.

Buďte objektivní. Pokud má vaše oblečení nejlepší slávu za sebou, je nekvalitní, nebo stylově specifické a přitom jednoznačně zastaralé, vyražte na nákup a užijte si ho. Držte se přitom výše uvedených zásad.

V dnešním článku jsme se zaměřili na to, jak tvořit capsule z věcí, které si dáváme “přímo na tělo”. V dalších pokračováních se budeme věnovat tomu, jak vybírat bundičky, kabáty tak, aby celek fungoval.

Leave a Reply