S čím kombinovat barevné boty: základní barevná schémata

Téma barevných bot pravidelně ožívá ve všech typologických diskuzích. Barevné boty jsou totiž něco, co vypadá v obchodě, nebo na fotce e-shopu vážně dobře a člověka na první pohled nadchne. Hned potom ale přijde ke slovu rozum, který nás od nákupu odrazuje, protože barevné boty nejsou univerzální a kombinovatelné se zbytkem šatníku. I já se přiznám, že jsem se jejich nákupu dlouho vyhýbala, obzvlášť proto, že souzním s principy udržitelného šatníku/botníku a nechci hromadit něco, co posléze nevynosím. Navíc dbám při výběru bot na kvalitu, takže se nejedná o nejlevnější položku. Letos se ale sešlo několik faktorů, které nákupu barevných bot hrály do noty. Jednak nadčasové boty v neutrální barvě už mám, mohu si tedy dovolit “boty navíc”. Jednak mě zaujal konkrétní pár designové boty mé oblíbené značky a navíc měly pro mě – jakožto studený barevný typ – výbornou barvu: fuchsiovou. Rozhodla jsem se tedy převést teorii do praxe, a protože jsem byla nadšena z toho, jak výborně fuchsiové boty nakonec fungují, rozhodla jsem se vám v tomto článku předat základní know how barevných schémat.

Proč je pro mě fuchsiová barva lepší, než třeba červená nebo zelená?

Jsem studený barevný typ. Fuchsiová barva leží v barevném kruhu vedle modré a červené, bude tedy analogicky hezky fungovat jak s modrou, tak s růžovou ( = červená + bílá), což jsou barvy, které se v šatníku studených typů zastoupeny hojně, řekla bych dokonce většinově.

Fuchsiová bude výborně fungovat s jakýmkoliv neutrálem a jejich kombinacemi.

Fuchsiové boty mohou posloužit jako akcent do triády, případně jako akcent komplementární kombinace se žlutou.

Fuchsiová barva je tedy pro studené typy velmi dobře kombinovatelná s téměř všemi barvami barevného spektra, a to i v případě, kdy vezmeme v potaz barevně klasičtější a konzervativnější šatník. Právě tam může pomoct od nepřátelské nudy :-). Je to též barva velmi vhodná při výběru obrouček brýlí. Samozřejmě vím, že mezi mými čtenářkami je velké množství teplých barevných typů. Pokud chcete i vy podobný tip, pak vězte, že vám prokáže podobnou službu papriková barva (zvláště, když ji zopakujete při výběru rtěnky).

A jak tedy vypadá vytváření podobného outfitu v praxi?

  1. Barevné boty oživí každý neutrální outfit. Jen pozor, i outfit v neutrálních barvách musí být sám o sobě stylově zajímavý. Basic outfit barevné boty nezachrání. Pokud přidáte barevné boty do jinak neutrálního outfitu, posunete celek čistých neutrálů, do barevného schématu neutrál + 1 barva.

2. Dalším velmi jednoduchým řešením je kombinace se vzorem, který barvu bot obsahuje. Při výběru horního dílu funguje, když opět sáhnete po některé z barev vzoru.

3) Samozřejmě není nutné soustředit se při kombinování pouze a jenom na barvy vzoru. Pokud ale sáhnete po další barvě, ubezpečte se, že se zbytkem funguje. Ty z vás, které byly na barevné konzultaci si mohou pomoct barevnicí, pokud jste na barevné konzultaci nebyly, dejte látky vedle sebe a porovnejte jejich vlastnosti. Velmi užitečné je naučit se rozlišovat podtóny jednotlivých látek: viz např. můj vínový top má studený, modrý podtón ( = studený, nebo teplý) , proto barevně funguje se studenou sukní. Jednotlivé látky by se také neměly nijak zásadně lišit z hlediska čistoty barev ( = ne tlumená + křiklavá barva)

4) Při vytváření barevných schémat s barevnou obuví je možné sáhnout i po analogické kombinaci. Funguje vlastně velmi snadno, vezmete outfit v jednoduché barevné kombinaci neutrál + 1 barva. To je pomyslný ideál pro většinou lidí a nikdy s touto kombinací nic nepokazíte. Nicméně může se vám zdát po čase trochu nudná. Pokud přidáte barevné boty, vytvoříte rázem analogickou kombinaci, aniž byste působily přehnaně barevně. Boty budou tvořit vždy jen akcent.

Barevné boty představují velmi snadný způsob, jak vytvářet vícebarevné kombinace v případě, že chcete nosit vícebarevné kombinace a nemáte k nim dispozice. V tomto článku jsem pracovala zejména s barevným schématem neutrál + 1 a analogickou barevnou kombinací ( = 2 barvy, které sedí na barevném kruhu vedle sebe. V tomto případě šlo o modrou + fialovou). Zajímají vás i ostatní barevná schémata? Pokud ano, napište mi to do komentářů a článek může mít pokračování…

Pokud patříte mezi teplé barevné typy, ani na vás jsem nezapomněla. Pojďme si ukázat, jak by totéž fungovalo pro teplý barevný typ.

  1. Neutrální outfit, který posuneme na neutrál + 1 barva.
  1. Analogicky:

3. Triáda:

Jaké je vaše oblíbené barevné schéma? Nosíte barevné boty? Nebo máte chut je do botníku zařadit?

Leave a Reply