Tréning v rozlišování barevné teploty

Jednou z největších a často avízovaných výhod moderní barevné typologie je to, že rozbořila mýty o dělení barev na ty „pro studené“ a na ty „pro teplé“ typy. Když jdete na konzultaci, nemusíte se obávat, že byste byla o svoji oblíbenou barvu po konzultaci ochuzena. Jen si ji budete vybírat ve vhodném odstínu. V tom je ale zároveň i onen pověstný háček, protože je potřeba naučit se jednotlivé odstíny rozeznávat. A nemůžu říct, že by moje klientky byly začátečnice, naopak, často toho mají opravdu hodně nastudované, ale rozeznávání barevné teploty je ošemetná věc. Zároveň je to poměrně nová disciplína, protože s takovou „maličkostí“ jakou barevná teplota je, si doposud nelámala hlavu ani většina kadeřníků, stylistů či vizážistů. A ti, kteří si ji i intuitivně lámou, ale nemají patřičný a dlouholetý tréning, často selhávají a do světa pouští nechtěně klamné informace, které si dál žijí vlastním životem. 

Proto jsem pro vás vypracovala takový malý teplotní tréning. Pro jednotlivé barvy jsem vybrala pokaždé 3 odstíny. Nalevo je teplý, napravo je studený. Odstín uprostřed se nachází někde na půl cesty a nejednou se jedná o odstín, který najdete jak v teplých, tak studených barevnicích. Současně to však často bývá odstín, který pro vás nemusí být úplně nejlepší a nikdy nebude patřit mezi vaše ideální barvy. Pracovně jsem si tyto odstíny nazvala „barvy krajní nouze“. Zkrátka a dobře, pokud v obchodech bude pouze tento odstín a žádný jiný a vy tu halenku v růžové (zelené, modré a kdoví jaké) barvě zrovna potřebujete, tak nákup je možný, ale bude potřeba dotáhnout ho vhodným doplňkem, který podpoří vaši barevnost. 

Následující ukázky neberte jako tipy na to, v jakých barvách byste měly nakupovat, ale čistě jako tréning, který by vám měl pomoct začít rozdíly mezi barevnými odstíny vnímat. 

Pojďme na to spolu mrknout: 

Růžová: 

U růžové je vtipné, že pokud si zakryjete oba dva chladnější odstíny a necháte jen ten vlevo, tak ho vnímáte „jako prostě růžovou“. Když ale zbývající dva čtverečky odkryjete, najednou ji vidíte mnohem více do oranžova. Proto je mimojiné tak moc užitečné pracovat během nákupů s dostatečně propracovanou barevnicí. 

Červená :

Žlutá :

Zelená :

Modrá :

Fialová :

Khaki :

Světle Hnědá :

Tmavě hnědá :

Tak co, pomohlo ?

Leave a Reply