Jak na sofistikovaný minimalismus? Inspirace pro všechny barevné typy

V nedávné diskuzi zazněl dotaz, u jakých značek hledat takové kusy oblečení, které jsou jednoduché, minimalistické, ale současně něčím zajímavé. Můj blog není určen jako reklama na nejrůznější výrobce oblečení, nicméně mně připadalo jako dobrý nápad vytvořit pro vás koláže pro inspiraci.

Hned na začátku bych chtěla podotknout jednu věc. Pokud se vám líbí myšlenka sofistikovaného minimalismu, který tvoří typicky nadčasové a kvalitní kusy, vězte, že takové outfity posunou váš styl směrem k eleganci. Stylově elegantní vyznění k těmto kusům patří stejně, jako kvalitní materiály, zpracování na vysoké úrovni a světlé neutrály. (I když zejména v poslední době jsou k dostání i barevné minimalistické kousky).

Pokud trváte na tom, že jste vyhraněný ležérní typ, pak je to samozřejmě vaše věc. Nicméně nudu z šatníku prostě nevyženete. Jeansy + tričko budou pořád stejná nuda, bez ohledu na barvu. Jeansy + basic svetr budou pořád stejná nuda, bez ohledu na materiál ze 100% kašmíru. Nedávno jsem slyšela hezký anglický výraz, který říká, že budete vypadat “like every other Joe”. (Do komentářů mně napište vaše návrhy na český překlad zde). Samozřejmě jsou tu i trendy outfity, které vyznívají ležérně a současně pracují s oversize stylem a vrstvením. Ale ruku na srdce, kdo má v naší české kotlině pro tento styl postavu? Vysokých, hubených žen bez ženských křivek v běžné populaci moc nenajdeme. A to jsou právě ty, kterým podobné outfity sluší nejvíc. Každá žena, která chce tvořit šatník úspěšně a bez zbytečných nákupů, by si měla nejdříve odpovědět na otázku, co si může – a co si chce – vzhledem ke své postavě dovolit.

Zdroj : www.ralphlauren.eu
Zdroj : www.ralphlauren.eu

Pokud se rozhodnete vykročit směrem k eleganci a sofistikovanému minimalismu, má to jednu nevýhodu. Vystoupíte tak trochu z davu. Jasně, budete se oblékat trochu jinak než holky v práci. Jasně, možná si do vás rýpne teta na rodinné oslavě s tím, že to “trochu přeháníte”. To nemusí být příjemné, chápu. Ale pokud se nad tuto nepříjemnost povznesete, má to pak už jen samé výhody.

  • Vyženete z šatníku nudu.
  • Váš styl bude nadčasovější, tím i udržitelnější (ne, neznamená to úplnou rezignaci na trendy, ale takové kusy jsou mnohem více nadčasové, než třeba nabírané rukávy, což je téma na samostatný článek).
  • Tím, že bude vaše oblečení nadčasovější, si budete moct dovolit investovat do jednotlivých kusů více peněz.
  • Nebudete potřebovat obří šatník.
  • Budete si moct dovolit kvalitní materiály: hedvábí, kašmír, bavlnu, viskózu, len atd. Pokud nechcete nosit polyester, budete ho moct postavit mimo hru.
  • Pokud si současně ujasníte barevnost, nebudete muset o outfitech dlouze přemýšlet a budete moct věnovat energii jiným věcem.
  • Nezatížíte planetu, budete žít odpovědně.
  • Elegantní oblečení má většinou fazonku a sluší slovanským tvarům.

A teď pojďme rovnou k inspiraci pro jednotlivé barevné typy. Začneme světlými typy, které nemají v tváři velkou barevnost (typicky neutrální vlasy, neutrální plet + barevné oči). Kromě výše uvedeného akcentu na kvalitu materiálu a provedení se soustřeďte na barevnou kombinaci neutrál + 1 barva. Nemusíte se bát ani přísedících barev, například růžové a fialové.

Pokud preferujete neutrály, volte ty světlé a barvu dodejte pouze na doplňku. Pokud u následující koláže vyměníte halenku za tričko, získáte model pro běžné nošení. Kalhoty jdou případně nahradit bílými jeansy atd…..

Tmavé, studené typy mívají typicky vysoký tmavostní kontrast = můžou nosit kombinaci světlé a tmavé barvy, ale nesnesou pestré a mnohobarevné kombinace.

Šaty z následující ukázky by mně připadaly hezké a moderní už před 10 lety. A myslím, že stejně na mně budou působit i za dalších 10 let…

A co když jste teplý typ? To vůbec nevadí. Elegantní, minimalistické modely jsou k dostání i v paprikové barvě.

Pokud jste světlý, teplý typ, kterému sluší mnohobarevné kombinace, pak můžete zkusit triádu, nebo dvě barvy triády. Nezapomeňte, že třetí barva by měla být použita jen na detailu.

Dvě barvy triády :

Komplementární kombinace:

A nesmím zapomenout ani na tmavé a zároveň teplé typy, protože i takové mezi klientkami mám. Volte kombinace světlých + tmavých teplých barev. Outfit můžete postavit na neutrálech, ale i kombinaci neutrál + 1 barva, případně za použití neutrálu + barevného akcentu.

Leave a Reply