Megan Markle : vývoj stylu

Nedávno jsme se s Jarkou a Peťou bavily o Megan Markle. No aby ne, když se někdo stane módním influencerem roku, je jasné, že inspiruje davy… Jarku několik Meganiných outfitů inspirovalo ke dvěma úspěšným nákupům (budeme prezentovat v navazujícím článku ). A když už jsme tak mluvily, přišlo nám škoda nepodělit se vámi o rozbor Meganina stylu a typu postavy (bude v příštím článku). 

Hned na začátku musím podotknout, že není v silách smrtelníka zhodnotit přesně celebrity z hlediska stylové osobnosti. Nikdy nevíte, jaký člověk je, dokud si s ním nepromluvíte. Je velmi snadné splést se a opřít argumentaci o takové fotografie, které zrovna mně hrají do noty a podporují mou teorii. 

Nicméně pokud si tu hru zahrajeme a chceme se o Megan dozvědět něco víc, je fajn podívat se do minulosti. Pravda je, že člověk se stylově celý život vyvíjí, ale i tak nám fotografie z doby před královskou rolí ledacos řeknou. Drtivá většina outfitů, které Megan před svatbou nosila je zatraceně sexy. Vysoké podpatky, minisukně a minišaty, střihy těsně na tělo. Přátelé, je to rebel!

Sexy rebelka je velmi zajímavá stylová osobnost zejména proto, že u nás byla úplně opomíjená. Přitom mnohé z nás ji mají ve své duši zastoupenu hojnou měřou. Máte rády šaty na tělo? Tíhnete k podpatkům? Pak čtěte dál. Rebelská osobnost je osobnost silná. Jedná se o ženy, které si dělají, co chtějí a názor okolí je nezajímá. Svou sebehodnotu neodvozují od toho, jak je vidí ostatní a nerady se přizpůsobují pravidlům, která jim nedávají smysl. Rebelská osobnost může být (ale nemusí) až v opozici proti establishmentu viz. skinhead, emo, punk…. Typicky u nás byla tato osobnost prezentovaná jako rockový vzhled, ale to by byl velmi omezený pohled. Patří sem právě i sexy vzhled (typicky – ale ne nutně – týkající se sebevědomých a úspěšných žen, viz role Samanty ze Sexu ve městě). Určitě si nechci hrát na šarlatánského psychoanalytika, ale když se na Megan podívám touto optikou, tak mi události posledního roku připadají naprosto logické a nevyhnutelné. 

Téměř nikdo z nás ale není 100% stylově dedikovaný jen jedné stylové osobnosti.

Co u Megan ještě můžeme najít?

Sexy rebelka si stylově rozumí s dramatickou osobností, společná je obliba černé barvy. Boty vlevo jsou typickou ukázkou dramatické obuvi. Na následujících dvou fotografiích ale vidíme i kapku kreativity v podobě hvězdiček zdobících lem a asymetrického řešení spodního dílu šatů (obliba v asymetrických prvcích na šatech se bude u Megan objevovat i později). Toto je důležitá věc, kterou je potřeba si zapamatovat. Skoro žádný outfit není (tak jako my) 100% stylově vyhraněný. Proto by nebylo šťastné snažit se do stylové osobnosti, která nám nejvíc odpovídá “nějak napasovat”. Vždycky by bylo něco, co vám unikne, nebyly byste nikdy spokojené. 

Na tomto místě si dovolím malou odbočku. Pokud máte zastoupenou ležérní osobnost, ale zároveň vás to táhne k lodičkám a botám na podpatku, bylo by škoda vyřadit je jen proto, abyste byla “uvěřitelná”. Přitom byste si podpatky někdy ráda i vzala, ale začnete si je zakazovat, abyste se vešla do škatulky. Přátelé prosím vás, tak takhle NE!

Řešením není podpatky si zakázat. Řešením je dovolit si je a rozklíčovat si, která stylová osobnost ve mně promlouvá, když mě to k nim táhne. Protože přesně takto se s výsledky stylového testu má pracovat. Máte rozkrývat jednotlivé vrstvy vaší stylové osobnosti a tyto vrstvy pak na sebe nabalovat a pracovat s nimi současně. Nemáte se upnout “k typickým příkladům” a na jejich základě si potom něco zakazovat, abyste se vešly do škatulky. 

Řeším není ani prohlásit, že podpatky jsou v souladu s ležerní osobností jen proto, že to se mnou zrovna nějak rezonuje. Takový přístup je povrchní a časem se vám sesype jako domeček z karet. To už je lepší, na všechno se vybodnout, zkoušet v kabince cokoliv, co se vám líbí, fotit se a dát na svou intuici. 

Zpět k Megan. Velký problém jsem měla najít cokoliv v klasickém a ležérním stylu, případně outfity obsahující tyto prvky. Je to poměrně logické. 

Pokud jste sexy rebelka, je pro vás klasická fazonka málo atraktivní a přijde vám tak trochu usedlá. Může se vám líbit na někom, ale jak říkala moje babička: “na někom jiným”. Outfit vlevo mně navíc hodně připomíná fotky, které mně posíláte s komentářem ve smyslu “ fakt se snažím, ale stejně to není ono”. Povzbudivé je, že když se to naučila Megan, můžete taky. A zároveň platí, že žádnej učenej v nebe nespadl. 

Nenašla jsem ani žádné dřívější ležerní outfity, kromě outfit napravo. Ono je to poměrně logické.

Ležerní osobnost, to je holka na pohodu. Největším kritériem pro tuto osobnost je pohodlí. Ti, kdo ji mají silně zastoupenou, volí volné střihy bez ohledu na tělesný tvar a nikdy nenosí podpatky. Pokud jste ležér tělem i duší, pak váš šatník dost možná vůbec neobsahuje šaty a ve volném čase vypadáte, jako byste se chystaly sportovat a nebo na procházku přírodou / túru. 

Naopak jsem našla i nějaké elegantně laděné outfity, což tak trochu předznamenalo pozdější Meganin stylový vývoj. Sexy rebelka nemá k elegantnímu stylu velmi daleko….

Když Megan přijala roli v královské rodině, přirozeně se její styl změnil. Modely, které z tohoto období známe, jsou učebnicovou ukázkou osobnosti chic elegant (dříve překládané také jako městský styl). Megan vlastně vytvořila její podobu pro dvacátá léta 21. století. Definice chic-elegantního stylu je následující: působí žensky, ale se stopou klasiky. Působí klasicky elegantně, ale zároveň trochu uvolněně (ležérně). Lehce vyhrnuté rukávy jak je známe od Megan jsou příkladové. Zkrátka a dobře tento styl se pohybuje někde uprostřed pomyslného trojúhelníku : Klasika + ženskost + (ležérní) uvolněnost . Možná právě proto byl dlouho považován za jakýsi nevyřčený ideál pro všechny. Skoro každý si v tom prostě tu svou trošku najde.

Megan se v královské roli nebránila podpatkům a dále je vidět přetrvávající obliba v oblečení těsně na tělo. Její styl působí uvolněněji než u zbytku královské rodiny, ale vidím v tom hlavně snahu vymezit se proti příliš tradiční a (pro Megan) neinvenční klasice. Není v tom podle mě boj proti nepohodlí klasických kostýmků a lodiček.

A v ukázkách bychom mohly pokračovat do nekonečna.

Opět zde najdeme stopu dramatu v podobě vysokého tmavostního kontrastu a nebo silných modrých proužků na jinak klasické košili :

V této době jsme mohli občas vídat i nějaké její volnočasové outfity, a to je teprve velmi zajímavé.

Outfit vlevo může na první pohled vypadat nakrásně ležérně. Horizontální proužek, praktická bunda se spoustou kapes, barvy země, diskutabilní jsou slimky, ale ……. vrchní část jako byste to vystřihly z učebnice o ležérním stylu. Podívejte se však na boty. Podpatky, vysoké a tenké. To je něco, čemu se ležérní osobnost vyhýbá jako čert kříži. A pokud si celý outfit vezmeme v kontextu doby, tak vznikl v momentě, kdy byl velmi trendy utility style a Megan trendy sleduje, a nosí je.

Opět nejde o to, že by tento model byl stylově “ špatně”. Jde jen o to uvědomit si, že obuv v tomto případě posunula outfit do trochu jiné než ryze ležérní roviny. A tak je to s většinou oblečení. Málokterý outfit (stejně jako my ženy) je 100% stylově vyhraněný, z toho pak pramení ona kýžená rozmanitost a originalita. Kdybychom chtěly 100% ležérní outfit, dáme nízké boty, třeba pérka. Máloco prozradí ležérní osobnost tak spolehlivě, jako podpatky (a nebo lépe řečeno jejich konstantní absence). 

Stříbrné mokasíny na fotografii uprostřed jsou pak klasika v dramatickém barevném kabátě.

Pro Meganiny volnočasové outfity je typické, že je na nich vidět v prvé řadě žena, která sleduje modní trendy. Nikoliv žena, která má na prvním místě pohodlí. Ono s volnočasovou módou je to totiž trochu komplikované v tom, že ji všichni občas musíme nosit. A ona se s ležérním stylem prostě neodmyslitelně pojí. Pokud bych měla mluvit za sebe, tak já určitě ležérní osobnost zastoupenou nemám, ale mám ráda rozmanitost a ráda si nějaký volnočasový model ve stylu následujících fotek obléknu. Platí, že pokud je pro vás pohodlí na prvním místě, pak máte významně zastoupenou ležérní osobnost. Pohodlí je indikátor. Nikoliv životní situace a životní styl.

Poslední dobou Megan moc nevídáme a když už ji bulvár vyfotí, pak jde buď cvičit a nebo rozváží obědy pro charitu. Její outfity bývají těžce volnočasové až sportovní. Jestli je to její nová tvář a ze sexy rebelky se stal ležér, to se necháme překvapit. Všichni se vyvíjíme a náš životní styl, i styl oblékání se mění s věkem a v souladu se životní etapou. To je přirozené. Stejně ale kdybych si měla tipnout, tak myslím, že si teď Megan spíš v klidu líže rány, ale nepůsobí na mě zrovna jako holka, která bude navždy spokojeně sedět v koutě :-). Mohu se samozřejmě mýlit, křišťálovou kouli nemám. Objektivně jsem mohla okomentovat pouze to, co bylo. A snad vám to pomůže nahlédnout trochu pod pomyslnou pokličku jednotlivých stylových osobností a porozumět tomu, jak uvažují. Kdo v sobě má taky sexy rebelku, ať se přihlásí ve FB skupině. Já určitě ano. 

Leave a Reply