Výhody práce s barevností a kontrasty

Znalost vlastní barevnosti považuji za jeden z klíčových momentů, který mi významně pomohl eliminovat špatné nákupy. A to i přes to, že mám vzdělání ve výtvarném oboru a byla jsem si – minimálně intuitivně – vědoma své studené barevnosti. Přesnému rozklíčování všech tří barevných vlastností se ale nic nevyrovná. Pokud i vy patříte k lidem, kteří rádi přichází věcem na kloub, pak čtěte dál.

Od doby, co dělám konzultace určení barevného typu, jsem si všimla následující věci. Na konzultaci dochází (ve většině případů :-D) k okouzlení novou barevnicí a hlavně ideálními barvami. Nejedna klientka odchází z konzultace s předsevzetím, že jiné, než ideální barvy už do šatníku nepustí. Časem se ale tato taktika začne jevit jako velmi únavná, protože oblečení, to nejsou jen barvy. Je to i střih, styl, padnoucí velikost, materiál, vypracování, nároky na etickou výrobu a v neposlední řadě cena. Dochází k frustraci, protože nejste schopní si nic na sebe koupit a k rezignaci na ideální barvy, které se začnou jevit jako omezující. Tohle je v podstatě pozitivní moment, protože u vás může dojít k vymezení vašich vnitřních hranic a byla by chyba na práci s vlastní barevností v tento okamžik rezignovat a vrátit se v podstatě do bodu před konzultací. V tomto článku bych se s vámi ráda podělila o to, jak jsem si hranice vymezila já.

  1. Pomohlo mi, když jsem vzala věci do vlastních rukou. Ani Imogen a ani žádný jiný odborník mi nepřikazuje, ani nezakazuje co mám, nebo nemám nosit. Barevnice je nástroj a pomocník, ne diktátor.
  2. Do teplých odstínů barev z teplé poloviny barevného kola už nejdu. Nevadí mi ale studené odstíny vínové, hnědé, či žluté a ráda je občas zařadím – pro změnu.
  3. I když mám čistou barevnost, tak někdy sáhnu po tlumenějším – sofistikovaném – odstínu. Vědomě s ním ale pracuji a tlumenou barvu v rámci celku pročišťuji.
  4. Tmavé barvy nenosím na horní polovině těla a u obličeje, nechci si přidávat roky navíc.
  5. Nemám potřebu kombinovat mnoho barev současně a svou kreativitu vyjádřím raději jiným způsobem.
  6. I když mám nízký tmavostní kontrast, tak si ráda někdy vezmu tmavý spodní a světlý horní díl oblečení. Táhne mě to k těmto kombinacím a pracuji vědomě s tím, abych zmírnila jejich negativní dopad, jako například na následující fotografii. Většina outfitu zůstává světlá, akcent v podobě černého pásku opticky propojuje trup s černými kozačkami + punčochami. Jemný černý melír na sukni pomáhá mírnit předěl světlé a tmavé barvy.

Na následující fotografii zmírňují tmavostní skok mezi světlou a tmavou barvou bílé puntíky. Ty jsou zároveň natolik jemné, že mě vzor sukně nepřebíjí.

To, co se mi na práci s barevností nejvíc líbí je fakt, že neexistuje jeden “správný” recept pro všechny. Moje hranice jsou moje. Klidně můžete mít stejnou barevnost jako já, ale šatník si vystavět jinak.

TIP: Pokud jste jako já odbarvená na blond a chcete nosit kombinaci tmavé + světlé barvy, tak nejlépe bude fungovat v okamžiku, kdy máte vlasy u kořínků trochu odrostlé, nikoliv čerstvě po odbarvení. Tmavý odrost vytvoří jistou dávku kontrastu, který v outfitu napodobíte.

Leave a Reply