Neutrály : 3 tipy napříč barevným spektrem

Dnes oprášíme jedno základní téma z teorie barev, a tím jsou neutrální barvy. Nevím čím to je, ale ten, kdo dostane světlou a studenou paletu, stěžuje si, že nechce nosit pořád dokola jen světlou šedou, a cítí se oproti teplým typům ochuzen. Kdo dostane teplou paletu, stěžuje si, že hnědá není dostatečně sofistikovaná, a cítí se oproti studeným typům ochuzen. Kdo dostane tmavou paletu, tak …………OK, ještě nikdo si nestěžoval na to, že může nosit bez problému černou :-). Potíž je ale v tom, že takových lidí není v populaci zrovna 12 do tuctu.

Světlý studený typ :

Pokud je vaše barevnost světlá a studená, nezapomínala bych na bílou barvu, v mých očích královnu všech neutrálů. Bíla je ze všech neutrálních barech nejsvětlejší a nejaktivnější. I to je možná důvodem, proč dostávám tak často dotazy ohledně toho, zda vůbec bílou mezi neutrální barvy řadit. Jak to tak bývá pro mě typické, než odpovím, zamyslím se nad tím, jak věci fungují. Podstata neutrálních barev spočívá v tom, že je můžete nakombinovat s jakoukoliv barvou z barevného kruhu (s barvou duhy) a nebude to vypadat nepatřičně nebo přehnaně. A toto kritérium bílá barva zcela jistě splňuje. Výborně působí i vedle takových silných hráčů, jako je červená či růžová. Sama o sobě je ale skutečně i dostatečně živá, takže bílé tričko, či halenka vedle dalšího neutrálu budou vždy působit více svěžím dojmem než například kombinace dvou šedých tonů.

Šedohnědá :

Hnědá je krásná zemitá barva, kterou můžete najít v nejrůznějších odstínech. Přesto se tu a tam stane, že si někdo začne na konzultaci stěžovat, že hnědá není dostatečně sofistikovaná a elegantní a že je mnohem těžší vytvořit s ní nějaký elegantněji působící outfit. Pokud hnědou opravdu nemusíte, můžete zkusit šedohnědou. Jarčino sako má navíc teplou fialovou a bílou nitku, která barevně výborně funguje s vínovou barvou.

Černá je všeobecně oblíbená barva, která bohužel mnoha lidem nedělá tu nejlepší službu. S černou je to vždycky o tom, zda její negativní efekt na své tváři vnímáte a nebo ne. Pokud ho nevidíte, budete mít nejspíš pocit jakéhosi “zákazu” a nebudete vnitřně nastaveny k tomu černé se úplně vzdát. Vzhledem k tomu, že mám obecně k životu respektující přístup, tak říkám, ať v takovém případě černou dál nosíte. Pokud budete chtít její negativní efekt nějak zmírnit pomůže výstřih, případně nějaký vzdušnější materiál (krajka, organza atd.). A nezapomeňte na to, že i věk hraje roli. Obecně se černá stává pro většinu žen škodlivou po 40. roku, u světlých typů ale i dříve.

Neptejte se mě, zda černou můžete nosit, ale uvažujte, zda černou nosit chcete a zda se v ní cítíte dobře. Barevná typologie už dávno není o nějakých škatulkách, zákazech a příkazech. Nejsem autorita, která jako jediná ví, jak je to “správně”. Naopak, vlastní hranice, pokud mají být autentické a skutečné, si každý musí nastavit sám. Pokud ale na konzultaci samy uvidíte, že černá má “dar” vykouzlit na vaší tváři vrásky, které tam ve skutečnosti snad ani nejsou a budete to chtít řešit, pak vám ráda ukážu jak. Smutnou pravdou je, že v blízkosti tváře černá barva skutečně svědčí pouze studeným, jasným a tmavým typům, kterých je ale v naší společnosti jako šafránu. Pokud je ale vaše barevnost tmavá a mírně či více tlumená, pak černou můžete velmi snadno nosit na dolní polovině těla.

Leave a Reply