Jarka a Jitka

Pátek je výborný den na článek s ukázkami z praxe. Hrozně moc děkuju oběma dnešním protagonistkám (zejména Jitce, která je introvert), že mi podklady pro článek poskytly. Holky jsem do jednoho článku dala proto, že jejich příběh má kromě stejného barevného typu ještě jednu společnou věc. Obě už byly otestované, ale když ke mně přišly, jejich palety jim už nefungovaly a u Jitky byl i problém ve špatně určené teplotě. Obě nakonec patří pod mírně tlumený teplý a tmavý typ. 

Jarka ke mně na konzultaci přišla proto, že potřebovala pochopit, jaké jsou její ideální barvy a proč jí některé barevné kombinace nefungují. Během testu jsme zjistily, že zakopaný pes není v tom, že by Jarka neuměla svoje barvy správně používat, ale v tom, že neměla správnou paletu. Jarka patří mezi tmavé, teplé a mírně tlumené typy, ale do té doby používala sice teplou a tmavou, nicméně čistou paletu. Důsledkem toho u ní vznikl pocit, že spoustu barev ze „své palety“ zkrátka nemůže nosit.  Jarka byla tak hodná a nafotila srovnání obou palet s jednotlivými barvami. Nalevo je čistější paleta a napravo mírně tlumená. 
V tomto případě se samozřejmě nejedná o profi fotografie, takže dochází k tomu, že mobil vyvažuje barvu pleti podle svého. Proto není barva pleti zachycená věrohodně a poprosila bych vás spíš o to, abyste si Jarku představili oblečenou v těchto barvách. Kde vzniká větší harmonie mezi tváří a oblečením? A kde vnímáte více barvy než Jarku?


A jaký dopad má tato drobná změna v praxi ?

Nalevo ostrá oranžová Jarku přebíjí a je potřeba dotáhnout to rtěnkou. Je poměrně běžné, že pro mírně tlumené teplé typy, jsou nejteplejší odstíny zkrátka tak trochu moc, protože s tím, jak jsou teplé, jsou zároveň i čisté. Jakmile barvu utlumujeme, stává se současně s tím i méně teplou/studenou a přibližuje se k pomyslnému středu. Napravo došlo ke zjemnění, Jarka nemusí celek dotahovat a zachraňovat výraznou rtěnkou, a přesto vnímáme obličej, oči nás netáhnou k látce, celek je harmonický a vyvážený.

Druhou dnešní protagonistkou je Jitka. Jitka byla jednou z mých prvních zákaznic a jsem velmi ráda, že jsme se troufám si říct do jisté míry spřátelily a často si ve FB skupině vyměňujeme vtipné komentáře :-). Začátek ale nebyl tak růžový. Jitka byla přesvědčena o tom, že je tmavý zimní typ a výsledek konzultace potřebovala vydýchat. Nicméně časem pochopila, že mírně tlumené teplé barvy ji mají rády (jak sama s oblibou říká), a začala s nimi velmi dobře pracovat. Domluvily jsme se na mírném zesvětlení jejích příliš tmavých vlasů a výsledek postuji v následujícím porovnání. Brýle ale mají pro Jitku příliš tmavé obroučky : 

Přidávám ještě nalevo bez brýlí, protože ty černé byly zkrátka moc tmavé. A napravo v nových tvarově obdobných, ale barevně jemnějších brýlích: 

Jitka ve studený barvách, kobaltová ji přebíjí, šedá je světlá a má nevhodnou teplotu. 

Jitka v barvách mírně tlumeného podzimu : 

Jitka v bombastických květovaných šatech :

K čemu u obou žen došlo? Ke zjemnění. Jitka i Jarka teď obě vypadají mladší, jemnější a působí více ženským dojmem. Byla to drobná změna. U Jitky stačilo jen mírně prosvětlit a proteplit barvu vlasů, nešlo o žádné dramatické odbarvování, ale efekt byl jasně patrný. A velmi se těším na to, až po odeznění koronaviru ještě vychytáme líčení.
Pokud se vám proměna líbila, můžete komentovat tady a nebo v mé FB skupině.

Leave a Reply