Jaký vliv má opálení na barevný typ?

Doba dovolených je v plném proudu, i my jsme se právě vrátili z Chorvatska a velmi často dostávám dotazy na téma opalování. Já sama rozhodně nepařím k těm milovníkům opalování, kteří si lehnou na přímé slunce a celý den chytají bronz. Myslím, že to není zdravé a pokud se to přežene a pokožka příliš ztmavne, tak ani přirozeně hezké. Na druhou stranu nepatřím ani ke 100 % odpůrcům pobytu venku na slunci. Dny u vody s dětmi trávím ráda, jsou to jedny z našich nejlepších chvil. A obzvlášť poté, co mi imunologický rozbor prokázal nízkou hladinu vitaminu D jako možný zdroj opakovaných infektů, se kapce letního slunce nebráním. Na opálení se mě velmi často ptají zejména světlejší typy a blondýny, které mají obavu, jak na nich bude opálení z hlediska barevnosti vypadat. Já říkám nebojte, pokud to nebudete přehánět, budete vypadat dobře. Sama jsem blondýna a mám zkušenost, že lehké opálení vypadá naprosto přirozeně. 

Co se z hlediska barevnosti s opálením mění? 

Tmavost.

Je logické, že vaše pletˇ lehce ztmavne. Při běžném a přirozeném letním opálení by ztmavnutí rozhodně nemělo být natolik markantní, aby změnilo váš barevný typ. Změní ale vaši ideální tmavost v rámci vašeho barevného typu. Pokud tedy máte v šatníku kousky, o kterých víte, že jsou o něco tmavší, než ideálně potřebujete, je to výborná příležitost k tomu je oprášit. 

Čistota.

Opálení odebírá trochu kontrastu, který vaše tvář přirozeně má. Pokud máte v šatníku o něco tlumenější kousky, než je váš ideál, směle do toho. Paradoxně mají lidé tendenci nosit v kombinaci s opálenou pokožkou jasné světlé barvy, aby na opálení ještě více upozornili. Pravdou je, že například křiklavé žluté tričko bude na opálené pokožce ještě více „svítit“, ale to je právě ten problém. Všichni budou vidět vaše tričko a přijímat signál o tom, že jste se slunili u moře, ale nikdo nebude vidět a vnímat vás. Což je přesně věc, které se chceme vyhnout. Chci nosit šaty, nechci, aby šaty nosily mě. 

Teplota.

Barevná teplota se s opálením nemění. Věřte mi, dnes ráno jsem si to schválně ze zajímavosti ověřovala přiložením šátků :-D.

Jak je to s konzultací určení barevného typu a opálením?

Pokud jste se právě vrátily z dovolené, jste silně opálené a víte, že tento stav bude přetrvávat pouze pár týdnů, pak je lepší konzultaci odložit na dobu, kdy trochu vyblednete. Opálení může ovlivnit výsledek konzultace zejména v oblasti barevné čistoty, v oblasti určení ideálních barev a ideální tmavosti.

Co se mně osobně osvědčilo u vody?

1.O důležitosti opalovacích krémů se nechci rozepisovat, protože nepředpokládám, že byste to nevěděli. Já osobně nedám dopustit na ochranný faktor 50, protože až díky němu můžu strávit den na pláži a nespálit se, což se mi s nižšími faktory zkrátka nedařilo. Je to moje osobní zkušenost, kterou nikomu nevnucuji. 

2. Zjistila jsem, že velmi důležitou součástí pobytu u vody je pokrývka hlavy. Jedině ta totiž dokáže zabránit následné urputné bolesti hlavy. Samozřejmě mi záleží i na tom, jak taková pokrývka hlavy vypadá a jak mi sluší. Před pár lety jsem objevila kouzlo letních klobouků a podařilo se mi narazit na jeden v modrobílém provedení. S oblibou ho nosím i u nás na koupališti, i přesto, že jsem se setkala s pro mě nepochopitelným názorem, že podobné klobouky se hodí jenom na pláž k moři. První rok jsem čelila vtipům ze strany mé rodiny, a dokonce mi dali přezdívku Sue Elllen, ale pak si zvykli. Pokud se vám klobouky líbí, směle do toho, mě můžete potkat třeba na koupališti ve Vyškově. 

A nakonec si nezapomeňte den u vody 100 % užít. Téměř každá žena má na těle nějaké místo, které by nejraději úplně schovala. A i když výběr střihu, stylu a barvy plavek je rozhodně důležitý, některé věci (typicky nedokonalá stehna) v nich prostě nezamaskujete, pokud se tedy zrovna nechcete koupat ve skafandru. Myslím, že by ale byla škoda kazit si den myšlenkami o svých, někdy třeba i trochu o domnělých či zveličených nedokonalostech. Anebo ještě hůř, k vodě z tohoto důvodu vůbec nevyrazit.  Pokud vědomě pracujete s barvami, typem postavy a střihy, je to skvělá věc a při výběru plavek trocha sebereflexe rozhodně není na škodu. Vždycky by to ale měl být nástroj k tomu, abyste se cítily lépe, nikdy by se to nemělo změnit v hon za 100 % dokonalostí, či k pocitu, že na pláž s tím svým děsným tělem nemůžu vůbec vyrazit. 

Přikládám fotku z pláže, a navíc ještě tip k výběru vzorů: 

Mám ráda vzorované plavky. Připadají mi velmi ženské. Kdybyste tento konkrétní vzor zkoumali podrobně, zjistili byste, že jeho součástí je teplá zelená (stonky kytek) a dokonce na jednom místě obsahuje i pro studené typy zapovězenou oranžovou. Když se ale díváte na celek, ani si toho nevšimnete.

Důvody jsou hned 2: 

  1. Nevhodné barvy netvoří víc než 20 % vzoru. Pokud se vám líbí vzor, který obsahuje i pro vás nevhodné barvy, odpovězte si na otázku, kolik % vzoru nevhodné barvy tvoří. Pod 20 % je to v pořádku. 
  2. Podklad vzoru tvoří studená modrá, pro mě ideální barva. Podkladové barvě vzoru věnujte vždy velkou pozornost. Mnohdy bývá rozhodujícím faktorem pro to, zda vám daný vzor bude, nebo nebude slušet.  

 

Leave a Reply