Jak vybírat overal

Hlavní výhodou overalu je především jistá originalita, protože v našem prostředí není zdomácnělý tak, jako šaty. Některé ženy ho odmítají kvůli nepraktičnosti. Pokud o overalu uvažujete, najdete v tomto článku několik tipů, co při jeho výběru zhodnotit.
Stejně jako šaty mají i overaly různá střihová řešení, která sedí/nesedí různým typům postav a tělesným tvarům.
Overaly mívají často rovnější, nevypasovaný střih, který se pojí s užšími nohavicemi. Ženy s tělesným tvarem H (rovnější pas + užší boky) občas naráží na problémy při výběru šatů s ženskou siluetou. Výběr overalu mohou shledat naopak snadným, protože výborně kopíruje jejich siluetu. Pro tyto tělesné typy nemusí mít overal výrazně definovanou oblast pasu (trup nemusí být úplně na tělo) a dobře na nich budou vypadat úzké, zužující se nohavice.


Pokud vlastníte tělesný tvar I a nepojí se k němu žádná výrazná tělesná variace (například velká prsa), můžete si dovolit střihy, které by ostatním přidávaly zbytečně optická kila navíc : Zejména podkasání v oblasti trupu + široké nohavice. Tělesné variace však mohou tato obecná doporučení měnit.

Pokud máte tělesný tvar X, nebo A ( = výrazný pas, výrazné boky), pak musí váš overal napodobovat fit and flare siluetu. Potřebujete vypasovaný horní díl, který se logicky pojí s širokými nohavicemi.

Postavy typu V se odpíchnou od toho, zda mají, nebo nemají definovaný pas (obě varianty jsou možné a v tomto případě platí, že rozhodně není V jako V …..). Subtilnějším V s výrazně definovaným pasem budou sedět při výběru overalu doporučení pro X/A. Výraznějším V postavám v kombinaci s dominantním trupem bez definovaného pasu, budou sedět doporučení pro tělesný typ H. V obou případech je potřeba navíc pracovat i s principy pro široká ramena ( = vhodný střih rukávů + výstřihu, například halter neck, cap sleeve – viz obrázek atd. ).

U tělesného tvaru 8 (=vysoké boky) je potřeba hledat taková střihová řešení, která definují oblast a současně nemají příliš široké nohavice. Podobné řešení by samozřejmě klidně mohlo sedět i postavě X.

Tělesný tvar O se jako jediný pojí vždy s nadváhou/obezitou a najít padnoucí overal může být trochu fuška . Nechci nikomu samozřejmě nic zakazovat a v takovém případě je opět nutno zhodnotit, zda se jedná o O se štíhlými nohami + dominantním trupem, nebo zda se jedná o tělesný tvar A, který se kvůli nadváze “přehoupnul” do O. Od toho je potřeba odvíjet střihová řešení. V každém případě ale platí, že overal by měl pokud možno ve všech částech přirozeně kopírovat křivky (ne obtažený, ne příliš volný). Důležitá je splývavost materiálu a overal by neměl mít přebytek zbytečných detailů. Lepší je čistá střihová linie.

zdroj : curvesinclothes






TIP : Pokud máte potíž s délkou trupu overalu, zkuste typ s posunujícími se ramínky.

Leave a Reply